Primul mandat al ţării noastre la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE) reprezintă o oportunitate care nu poate fi ratată, afirmă prim-ministrul Mihai Tudose, precizând că este necesară o mobilizare cât mai rapidă pentru "un mandat de succes", potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.
Premierul Tudose le-a cerut miniştrilor ca în şedinţa de guvern de joi să prezinte listele complete cu persoanele desemnate să facă parte din grupurile de lucru ministeriale de pregătire a mandatului României la preşedinţia Consiliului UE.
Decizia a fost luată în cadrul celei de-a treia reuniuni a Consiliului Naţional pentru pregătirea preşedinţiei Consiliului UE.
Tudose a declarat: "Acest prim mandat al României la preşedinţia Consiliului UE reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm, nici din punct de vedere politic, nici administrativ, nici din punct de vedere al imaginii ţării. Anul 2019 pare departe, dar nu este, aşa încât trebuie să ne mobilizăm cât mai rapid şi să stabilim din timp toate detaliile de organizare, funcţionare, logistică, resurse umane şi alocări financiare necesare pentru un mandat de succes".
El a cerut ca fiecare minister să facă "o evaluare obiectivă, strict pe criterii tehnice şi profesionale", a persoanelor pe care le vor desemna în aceste grupuri de lucru, dar şi a persoanelor trimise la post în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, astfel încât "cei care vor reprezenta România la Bruxelles şi vor avea atribuţii decizionale privind mandatul preşedinţiei Consiliului UE să facă faţă cu brio misiunii lor".
Tudose a mai spus: "Este nevoie de o asumare prin ordin de ministru a componenţei acestor grupuri de lucru şi să ne asigurăm că vom avea coerenţă şi stabilitate în această privinţă, din perioada de pregătire şi până la finalul mandatului României".
O altă decizie luată la reuniunea Consiliului Naţional pentru pregătirea preşedinţiei Consiliului UE se referă la locaţiile în care vor fi organizate evenimentele preşedinţiei României la Consiliul UE. Pentru reuniunile informale la nivel de miniştri, care vor avea loc la Bucureşti, s-a stabilit Palatul Parlamentului, se spune în comunicat.
Alte subiecte abordate la reuniune s-au referit la organigrama şi exercitarea preşedinţiei române a Consiliului UE, mecanismul de cooperare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, mecanismul de cooperare cu Parlamentul European şi prima versiune a calendarului reuniunilor informale care vor fi organizate în România în perioada celor şase luni de mandat, conform sursei citate.