TURCIA: Preşedintele Erdogan salută rezultatul alegerilor; premierul Davutoglu cere o nouă constituţie

Ioana Dogaru
Internaţional / 2 noiembrie 2015

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat rezultatul alegerilor legislative de duminică, în urma cărora Partidul Justiţiei şi Dezvoltări (AKP, islamo-conservator) a recâştigat majoritatea absolută în parlament, apreciind că votanţii s-au pronunţat "în favoarea unităţii şi integrităţii" ţării, relatează AFP şi DPA.

Într-un comunicat, în prima sa reacţie la rezultatele scrutinului anticipat de duminică, preşedintele Erdogan a declarat: "Alegătorii au făcut dovada unei voinţe puternice în favoarea unităţii şi integrităţii Turciei".

Acesta a apreciat că "rezultatul alegerilor a transmis un mesaj important pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Opresiunea şi vărsarea de sânge nu pot coexista cu democraţia".

La rândul său, premierul Ahmet Davutoglu, care conduce AKP, a cerut partidelor din viitorul parlament să colaboreze pentru o nouă constituţie, după cum transmite Reuters.

Şeful guvernului turc a declarat în cadrul unui discurs rostit în faţa a mii de susţinătorii ai AKP, la sediul din Ankara al partidului, sub un foc de artificii: " Fac apel la toate partidele politice care intră în parlament să elaboreze o nouă constituţie civilă".

Acesta a adăugat: "Să lucrăm împreună pentru o Turcie în care conflictul, tensiunea şi polarizarea să nu existe şi în care fiecare îl salută pe celălalt în pace".

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării şi-a asigurat o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Ankara, după ce a obţinut aproape 50% din voturi, adică 316 mandate din totalul de 550. Componenţa Parlamentului va fi completată de alte trei partide, social-democraţi (134 de locuri), naţionalişti (41 de locuri) şi pro-kurzi, transmite Reuters.

O altă surpriză este şi scorul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), care a reuşit la limită să-şi păstreze locul în parlament, obţinând 10,4% din voturi, puţin peste pragul electoral. Astfel, formaţiunea prokurdă va dispune de 59 de fotolii în parlament, faţă de 80 cât obţinuse la scrutinul din vară, potrivit surselor citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb