Turcia solicită ajutor de urgenţă din partea NATO

G.D.
Internaţional / 6 februarie 2023

Turcia solicită ajutor de urgenţă din partea NATO

Turcia a trimis o solicitare oficială către NATO şi aliaţi pentru asistenţă în gestionarea consecinţelor cutremurului de astăzi, informează CNN, potrivit News.ro.

Ankara a solicitat asistenţă şi echipamente medicale, unităţi de căutare şi salvare în mediul urban, precum şi "spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiţii meteo extreme, cu personal tehnic pentru asamblare".

Răspunsul Alianţei este administrat de Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre al NATO, care se află la sediul NATO din Bruxelles.

Un cutremur extrem de puternic a ucis peste 2.300 de persoane şi a rănit alte câteva mii, astăzi, în Turcia şi în nord-vestul Siriei, potrivit celui mai recent bilanţ. Blocuri întregi de locuinţe s-au prăbuşit, iar distrugerile în oraşele siriene deja devastate de ani de război sunt imense.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a avut loc înainte de răsărit, pe o vreme aspră de iarnă, a fost cel mai grav care a lovit Turcia în acest secol. Seismul a fost urmat, astăzi, în jurul prânzului, de un alt cutremur mare, cu magnitudinea de 7,5, considerat a fi o replică a primului. Nu se ştie clar deocamdată cât de mari au fost pagubele provocate de cel de-al doilea cutremur, care, ca şi primul, a fost resimţit în întreaga regiune şi i-a pus în pericol pe salvatorii care se străduiau să scoată victimele dintre dărâmături.

Conexiunile slabe la internet şi drumurile deteriorate în cele mai afectate oraşe din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au împiedicat eforturile de evaluare şi de abordare a impactului. În plus, în unele zone este de aşteptat ca temperaturile să scadă până aproape de zero grade peste noapte, înrăutăţind condiţiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost. Astăzi au căzut ploi, după ce furtuni de zăpadă au măturat ţara în weekend.

Preşedintele Tayyip Erdogan, care se pregăteşte pentru alegeri dificile în luna mai, a calificat dezastrul drept unul istoric şi cel mai grav cutremur care a lovit Turcia din 1939 încoace şi a declarat că autorităţile fac tot ce pot. "Toată lumea îşi pune inima şi sufletul în eforturi, deşi sezonul de iarnă, vremea rece şi cutremurul care a avut loc în timpul nopţii face ca lucrurile să fie mai dificile", a spus el.

Erdogan a declarat că 45 de ţări s-au oferit să ajute la eforturile de căutare şi salvare. Între acestea, Rusia, Israel, chiar şi Cipru - cu care Ankara are relaţii tensionate - şi Ucraina lovită de război.

Statele Unite sunt "profund îngrijorate" de cutremur şi sunt pregătite să ofere asistenţă, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

"Combinaţia dintre magnitudinea mare şi adâncimea mică a făcut ca acest cutremur să fie extrem de distructiv", a declarat Mohammad Kashani, profesor asociat de inginerie structurală şi cutremure la Universitatea din Southampton, citat de Reuters.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Turcia solicita ajutor la NATO:-)? De ce nu la Suedia si Finlanda:-)?

    Va trimit Leoparzii si Gheparzii?

    Nato se pricepe la ruine. 

    1. Specialistii in ruine sunt prietenii tai rusii, vezi Cecenia, Georgia, Siria, Donbas; astia lupta pentru pace de nu ramane piatra pe piatra.

    Erdogan este un dictator nenorocit .

    Din ce se stie parca era prieten cu Putin .  

    Vrea ajutor de la NATO?  

    Sa elibereze toti detinuti politici ,

    Sa aplice sanctiuni economice rusiei si sa accepte aderarea la NATO a suediei si finlandei  

    1. Te-ai gasit tu acum sa faci morala..Erdogan e Erdogan iar oamenii aia nenorociti de cutremur ,numai in pielea lor sa nu fii,nu au nicio vina ca Erdogan este un tampit paranoic.De ce nu-l schimba poporul turc?Nu este atat de simplu,adevarata mafie se afla la conducerea statelor.Daca ar fi atat de simplu,am trai intr-o lume mult mai buna.

      Popoul turc l-ar schimba dar opozitia si candidatii lor ajung in inchisori imediat ce sultanului i se pare ca ii este amenintata pozitia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb