Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va investi, în următorii doi ani, până la 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) pentru sprijinirea reconstrucţiei şi redresării regiunilor din Turcia afectate de cutremurele de luna trecută, transmite Reuters.
Turcia este cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD.
Investiţia va include linii de credit de 600 de milioane de euro către băncile locale, pentru companiile şi persoanele afectate de cutremure, precum şi credite acordate firmelor care lucrează la reconstruirea regiunilor, notează Agerpres.
În plus, BERD va furniza consiliere şi finanţare IMM-urilor în privinţa reparaţiilor şi a rezistenţei clădirilor.
Pagubele fizice directe în regiune totalizează 34 miliarde de dolari, a estimat BERD, avertizând că va fi dublu costul reconstrucţiei.
Într-un raport publicat luna trecută de instituţia financiară internaţională se arată că potenţialele efecte economice ale cutremurului din Turcia ar putea avea ca rezultat anul acesta pierderi de până la 1% din PIB-ul ţării. Organizaţia apreciază că aceasta este "o estimare rezonabilă", datorită impulsului aşteptat de pe urma eforturilor de reconstrucţie din cursul acestui an, care va compensa impactul negativ la adresa lanţurilor de aprovizionare şi a infrastructurii.
Sporirea cerinţelor de finanţare externă şi incertitudinile politice asociate cu alegerile din 2023 vor crea vulnerabilităţi economice semnificative, avertizează BERD. De asemenea, instituţia consideră că "deprecierea lirei turceşti, care din 2015 depăşeşte inflaţia, a stimulat o creştere rapidă a exporturilor ţării, datorită costurilor mai scăzute exprimate în dolari SUA".
Săptămâna aceasta, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a indicat că pagubele materiale provocate în Turcia de seismul devastator din 6 februarie depăşesc 100 miliarde de dolari, potrivit unui calcul sumar realizat de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul turc.
"Este clar, din calculele de până acum, că cifra pagubelor prezentată de guvern şi susţinută de partenerii internaţionali va urca la peste 100 miliarde de dolari", a declarat Louisa Vinton, responsabila pentru Turcia a PNUD, menţionând: "Costurile de reconstrucţie şi tot ce va avea de-a face cu a reconstrui mai bine şi mai ecologic vor duce, în mod evident, la depăşirea acestei sume".
Aceste estimări sunt bazate pe date încă provizorii, dar suma de 100 miliarde ca pagube va fi folosită ca bază la o conferinţă a donatorilor pentru Turcia şi Siria, programată să aibă loc în ziua de 16 martie la Bruxelles, a precizat Louisa Vinton.
În faţa acestor sume imense, Louis Vinton şi-a declarat "dezamăgirea şi tristeţea" provocate de lipsa de generozitate a donatorilor. În momentul actual, apelul de urgenţă lansat la 16 februarie pentru strângerea unui miliard de dolari nu este acoperit decât în proporţie de 9,6%, a subliniat oficialul PNUD.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs la 6 februarie, urmat după nouă ore de un altul de 7,6 grade, a ucis în Turcia aproape 46.000 de persoane şi a făcut 105.000 de răniţi, conform unor bilanţuri încă provizorii.
Cutremurul a distrus sau a făcut nelocuibile 214.00 de imobile, unele de peste 10 etaje, în 11 din cele 81 de provincii ale Turciei.
Aproape 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Siria vecină, potrivit autorităţilor.
• Alegeri prezidenţiale şi legislative în 14 mai
Alegerile prezidenţiale şi legislative din Turcia vor avea loc la 14 mai, aşa cum a fost prevăzut, a anunţat recent preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida seismului devastator din 6 februarie, conform AFP.
Denunţând vocile critice care s-au ridicat împotriva modului în care a fost gestionat cataclismul de guvernul său, şeful statului turc a dat asigurări: "Le vom da răspunsul adecvat la 14 mai".
Erdogan a exclus de facto orice amânare a scrutinului la care el a anunţat că va candida din nou, în pofida situaţiei din regiunile afectate de seism.
Şeful statului turc şi-a cerut "iertare" pentru întârzierile din primele zile în organizarea operaţiunilor de salvare. Erdogan a recunoscut din, în faţa parlamentarilor din partidul său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), că operaţiunile de salvare au fost întârziate în primele zile "din cauza haosului şi condiţiilor meteorologice".
Potrivit lui Erdogan, 14 milioane de persoane au fost afectate de seism.
Efectele cutremurelor vor determina încetinirea semnificativă a creşterii economiei Turciei în 2023, la 2,8%, după ce aceasta a înregistrat un avans de 5,6% în 2022, conform Reuters.
În semestrul al doilea din 2022, economia ţării a înregistrat o creştere mai redusă, în urma declinului cererii interne şi externe pe fondul încetinirii cu care se confruntă principalii parteneri comerciali ai Turciei, din cauza războiului. Creşterea s-a situat la 3,5% în trimestrul al patrulea din 2022, de la 4% în precedentele trei luni şi 7,8% în trimestrul al doilea, arată datele publicate la finele lunii februarie de Institutul de Statistică al Turciei.
PIB-ul Turciei ar urma să încetinească la 2,8% în 2023, conform previziunilor analiştilor intervievaţi de Reuters. Într-un sondaj realizat în ianuarie, înaintea cutremurelor, prognoza medie indica un avans de 3% în 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Putin în data de 10.03.2023, 13:50)
Da si Rusia 2 sticle de vodka!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2023, 16:57)
veste proasta. Una buna ar fi fost o donatie, nu o linie de credit ha ha