Turcia transferă o parte din activele statului către noul fond suveran de investiţii

Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2017

Guvernul turc a transferat participaţiile pe care le deţine la cea mai mare bancă, la bursa din Istanbul şi la operatorul de conducte Botas către un nou fond suveran de investiţii creat pentru finanţarea marilor proiecte de infrastructură, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Participaţiile deţinute de Trezoreria turcă la banca TC Ziraat Bankasi AS, producătorul de petrol de gaze TPAO, precum şi un pachet de aproape 7% din acţiunile operatorului de telefonie Turk Telekomunikasyon AS se vor număra printre activele pe care le va deţine fondul suveran, se arată într-un decret guvernamental publicat duminică în Monitorul Oficial.

De asemenea, către noul fond vor fi transferate şi participaţia de 73,6% din acţiunile Borsa Istanbul AS, operatorul singurei burse de valori din Turcia, precum şi pachetele de acţiuni la operatorul de cablu TV şi satelit Turksat, la grupul minier Eti Maden şi producătorul de ceai Cay Isletmeleri, se mai arată în decretul guvernamental. Urmează ca Guvernul de la Ankara să mute şi participaţia sa de 51,1% din acţiunile băncii Turkiye Halk Bankasi AS şi pachetul de 49,1% la compania aeriană Turkish Airlines, scoţându-le de pe lista companiilor incluse în programul de privatizare.

Noul fond suveran de investiţii al Turciei, aprobat de Parlamentul de la Ankara în luna august 2016, va utiliza sumele generate de pe urma vânzării de active pentru a finanţa mari proiecte de infrastructură, precum aeroporturi, porturi, drumuri şi căi ferate, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, apreciind că mărimea fondului ar putea ajunge şi la 200 de miliarde de dolari.

Din Consiliul de Administraţie al fondului suveran, cunoscut în mod oficial sub denumirea de Turkiye Varlik Fonu Yonetim AS, vor face parte consilierul prezidenţial Yigit Bulut, preşedintele director general al Borsa Istanbul, Himmet Karadag, şi academicienii Kerem Altin şi Oral Erdogan.

În România, un grup de lucru analizează mai multe opţiuni şi mai multe structuri de realizare a fondului suveran de investiţii, a declarat la începutul acestei luni Ştefan Nanu, director al Trezoreriei în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb