Audierea lui Dan Andronic la Comisia pentru controlul SRI este inutilă în condiţiile în care s-a anunţat deja constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile din 2009, a declarat, ieri, preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu.
Politicianul a declarat: "Noi aveam programat să îl chemăm la audieri pe Dan Andronic mâine (miercuri - n.r.). În condiţiile în care s-a anunţat deja constituirea unei comisii comune de anchetă a celor două Camere care îşi propune aceleaşi lucruri pe care ni le propuneam noi, ceva mai mult de fapt comisia de anchetă, apare ca inutilă chemarea la Comisia pentru controlul SRI a lui Dan Andronic. Noi ne propuneam să analizăm doar activitatea SRI şi a unor cadre ale SRI legată de alegerile din 2009. În cadrul comisiei comune se vor face toate audierile persoanelor care au legătură cu alegerile din 2009 şi care au fost indicate în materialul publicat de Dan Andronic".
La rândul său, Dan Andronic a scris pe o reţea de socializare: "Întrucât am fost întrebat dacă mă voi prezenta pentru audieri în Parlament, vreau să dau pentru toată lumea următorul răspuns:
Nu am fost anunţat de audierea la Comisia SRI sau oricare altă comisie, iar acum sunt plecat din ţară. Dar sigur mă voi prezenta în faţa Parlamentului atunci când ajung în România. Mai ales că voi putea prezenta comisiei date pe care nu le-am dezvăluit în serial, existând posibilitatea ca până atunci să apară şi alte elemente".
Preşedintele comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a adăugat că pentru constituirea comisiei de anchetă trebuie să se reunească mai întâi Birourile permanente, unde se va decide convocarea plenului Parlamentului, apoi trebuie adoptată o hotărâre a Camerelor reunite privind constituirea comisiei şi aprobarea regulamentului de funcţionare, potrivit Agerpres.
"Hotărârea celor două Camere va stabili care sunt obiectivele comisiei, apoi comisia, odată constituită, va stabili pe cine cheamă, ce instituţii trebuie să dea relaţii, să pună la dispoziţie documente şi care sunt persoanele care vor face obiectul audierilor", a spus preşedintele Comisiei pentru controlul SRI întrebat dacă la audierile de la comisia de anchetă ar trebui chemată şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Liderii coaliţiei PSD - ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au anunţat, recent, că au convenit să ceară Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru "a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial", susţinând că o astfel de comisie este necesară "ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere şi corecte ca premisă esenţială a funcţionării democraţiei în România".
Dan Andronic a scris, recent, că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.
Andronic susţine că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi: "Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: "Da, domnule Preşedinte". După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea...Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009".
El a fost audiat recent la Direcţia Naţională Anticorupţie, declarând că a fost citat într-un dosar mai vechi, fără a da alte informaţii despre cauza în care a fost chemat de procurori.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, tot marţi, că Dan Andronic, om de afaceri şi consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţă politică acordată de el în campania electorală, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.
1. razvratitii sistemului
(mesaj trimis de x în data de 19.04.2017, 07:49)
Cand acesti razvratiti ai sistemului incep sa vorbeasca avem doar o mica fereastra deschisa spre ce se intampla de fapt, un varf al icebergului. Reglarea de conturi intre mafiotii din structurile de conducere nu are nici o legatura cu dreptatea, democratia ci este doar o lupta pentru putere intre clanuri.