Societatea Română de Televiziune (SRTv) a împrumutat în ultimele şase luni, de la mai multe bănci, 13 milioane de lei, iar Consiliul de Administraţie (CA) a aprobat, de curând, un nou credit de 3,5 milioane de lei, potrivit Departamentului Comunicare şi Relaţii Internaţionale al TVR.
Primul împrumut pe care SRTv l-a făcut în acest an a fost în data de 7 martie, când televiziunea publică a încheiat un contract cu ABN Amro pentru o linie de credit în valoare de 7 milioane de lei, din care s-au cheltuit, până la data de 5 septembrie, aproape 6,5 milioane de lei. Linia de credit a fost deschisă pentru o perioadă de un an, iar SRTv trebuie să acopere suma retrasă până în data de 7 martie 2008. Televiziunea publică a mai împrumutat anul acesta, de la banca BRD, un credit de 2,5 milioane de lei pentru perioada 7 - 22 martie 2007 şi unul de 3,5 milioane de lei pentru perioada 12 - 23 iulie 2007. Potrivit Departamentului Comunicare al TVR, ambele împrumuturi au fost achitate.
Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat în şedinţa din 30 august contractarea unui nou credit, în valoare de 3,5 milioane de lei, de la BRD. Banii vor fi împrumutaţi pentru realizarea unor emisiuni noi şi pentru alte investiţii, iar, potrivit Departamentului Comunicare al TVR, creditul încă nu a fost angajat.
În anul 2006, SRTv nu a contractat niciun credit bancar.
TVR a încasat în anul 2006, potrivit raportului de activitate, aproximativ 502 milioane de lei, din care 60% reprezintă taxa TV, iar 23% provin din alocaţiile de la bugetul statului. Veniturile din publicitate reprezintă doar 15% din suma pe care a încasat-o SRTv în 2006. Alte venituri din exploatare ale SRTv, care provin din chirii, penalizări, alocaţii de la bugetele locale, închirieri de circuite de transmisii şi copiere de casete, reprezintă 2% din încasările televiziunii publice. Cheltuielile Televiziunii Române au depăşit, anul trecut, încasările din exploatare cu 17,1 milioane de lei.
TVR are, începând de miercuri, un nou preşedinte director general, Alexandru Sassu, propus de PSD în Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Alexandru Sassu a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei audieri la Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, că, în prima jumătate a acestui an, TVR are un deficit de 9 milioane de euro (aproape 30 de milioane de lei) şi că acesta va continua să crească, întrucât există o serie de contracte care trebuie plătite. El a explicat că a fost nevoit să reorienteze grila de programe a postului din cauza problemelor bugetare şi că în această vară TVR a difuzat mai mult reluări ceea ce a dus la scăderea audienţei. Sassu a mai spus că este nemulţumit de modul în care televiziunea este structurată din punct de vedere al departamentelor şi al oamenilor şi că intenţionează să facă evaluări pe criterii de performanţă.