Noua incursiune ucraineană în regiunea Belgorod, desfăşurată în timpul negocierilor de încetare a focului, vizează o serie de localităţi din apropierea frontierei, iar deşi Ucraina nu a recunoscut public atacul, iar Moscova nu a oferit detalii oficiale, surse ucrainene, analişti de informaţii din surse deschise şi bloggeri militari ruşi confirmă avansul forţelor ucrainene în zonă, potrivit NYT.
În ultimele zile, armata ucraineană a desfăşurat o incursiune transfrontalieră în Belgorod, potrivit surselor menţionate. Forţele ucrainene au trecut graniţa pe 18 martie şi au avansat în satul Demidovka, iar ulterior au extins ofensiva în alte trei aşezări din apropierea frontierei. Analistul Pasi Paroinen a confirmat intrarea forţelor ucrainene în regiune, precizând că au reuşit să captureze mai multe sate înainte ca Rusia să răspundă cu întăriri. Satul Demidovka pare să fie acum sub control ucrainean, deşi New York Times nu a putut confirma prezenţa exactă a forţelor ucrainene în acest sat.
Guvernatorul din Belgorod, Viacheslav Gladkov, a anunţat pe Telegram că anumite zone din regiune sunt nesigure din cauza atacurilor cu drone şi artilerie, fără a menţiona prezenţa trupelor ucrainene. Andri Kovalenko, un oficial ucrainean, a refuzat să confirme incursiunea dar a menţionat că luptele continuă pentru a proteja Ucraina de atacuri ruseşti, inclusiv distrugerea unor concentraţii inamice din Belgorod.
Rusia a răspuns mobilizând batalioane cecene şi trupe ale armatei regulate şi infanteriei navale. Atât Rusia, cât şi Ucraina încearcă să îşi consolideze poziţiile înainte de viitoarele discuţii mediate de Statele Unite.
Deşi amploarea avansurilor ucrainene în Belgorod nu este clară, analiştii sugerează că Ucraina ar putea încerca să atragă forţele ruse de la Kursk, reducând presiunea din acea regiune. Ucraina ar putea, de asemenea, spera că o asemenea incursiune le va oferi o pârghie diplomatică suplimentară. În ciuda riscurilor implicate, Moscova nu pare dispusă să facă concesii cât timp trupele ucrainene rămân pe teritoriul rus.
Incursiunea din Belgorod este considerată mult mai limitată comparativ cu ofensiva de la Kursk din anul trecut, iar ucrainenii au obţinut până acum doar o fâşie subţire de teritoriu. De asemenea, nu este clar câte trupe au fost implicate sau amploarea răspunsului Rusiei. După ofensivele de anul trecut, Rusia a reuşit să recupereze aproape tot teritoriul pierdut.
Deşi Ucraina nu a confirmat public atacul, mai mulţi oficiali ucraineni au confirmat existenţa operaţiunii în Belgorod, sub rezerva anonimatului. Rusia, însă, nu a comentat public incursiunea, iar Ministerul Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii.