Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova, inclusiv regiunea separatistă moldoveană Transnistria, să rezolve criza energetică fără precedent care afectează populaţia, prin furnizare de cărbune, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei vizite la Kiev a preşedintei moldovene Maia Sandu, relatează RFI.
Cei doi lideri au reafirmat sâmbătă legăturile care unesc cele două ţări şi mai ales hotărârea comună de a pune capăt "şantajarea energetică" a Republicii Moldova de către Rusia.
Ucraina a propus să trimită cărbune centralelor termice din Transnistria, o regiune separatsită prorusă a Republicii Moldova, în schimbul electricităţii moldovene, după o creştere a producţiei.
Acest cărbune ar putea alimenta Centrala Electrică de la Cuciurgan, în Transnistria, care alimenta 70% din electricitatea Republicii Moldova înaintea opririi furnizării de gaze naturale din Rusia, scrie RFI.
Maia Sandu şi Volodimir Zelenski au anunţat la Kiev că sunt în măsură să ofere soluţii care să răspundă nevoilor energetice ale locuitorilor regiunii separatiste Transnistria, unde de la 1 ianuarie mii de gospodării sunt afectate de lipsa gazelor naturale ruseşti.
Această penurie afectează în plină iarnă încălzirea şi alimentarea cu apă caldă şi paralizează sectorul industrial.
Restul Republicii Moldova nu este afectat de tăierea gazelor naturale ruseşti de către Ucraina, în urma unor importuri de electricitate şi gaze naturale din România.
Kievul şi Chişinăul propun astfel restabilirea serviciilor de bază în Transnistria.
Preşedintele ucrainean propune inclusiv să trimit personal în cea mai mare centrală electrică din Republica Moldova, situată în Transnistria, în vederea creşterii capacităţii de producţie a electricităţii, notează RFI.
Acest lucru arată dependenţa energetică impusă de Moscova în regiunea separatistă moldoveană autoproclamată autonomă.
Transnistria, o fâşie de pământ care nu se află sub controlul autorităţilor centrale de la Chişinău, era aprovizionată de către gigantul rus Gazprom - în mod gratuit, o susţinere a separatiştilor proruşi -, însă aceste gaze naturale care tranzitau Ucraina au fost tăiate la 1 ianuarie, după expirarea contractului între Kiev şi Moscova, antrenând întreruperi ale încălzirii şi curentului.
Kievul a decis să nu prelungească acest contract din cauza unor temeri cu privire la independenţa sa energetică şi economică faţă de Rusia, care a invadat teritoriul ucrainean în urmă cu aproape trei ani.
Guvernul prorus din Transnistria a refuzat, până în prezent, oferte europene de aprovizionare cu energie, contând pe o restanilire a livrărilor de către Moscova, potrivit RFI.
În contextul Răzbioiului din Ucraina, Republica Moldova se teme de o lărgire a conflictului armat pe teritoriul moldovean printr-o destabilizare rusă în Transnistria.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2025, 18:52)
Toata lumea e in lacrimi, ce om maret desi pitic.
Ii da mana cu sutele miliardele pe care le inghite de la gura altora