Ucraina şi-a revizuit legea minorităţilor naţionale

V.S.
Internaţional / 21 septembrie 2023

Ucraina şi-a revizuit legea minorităţilor naţionale

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale Uniunii Europene, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Printre altele, amendamentele adoptate prevăd că statul va furniza gratuit manuale imprimate şi în format electronic în limba maternă elevilor din învăţământul secundar care aparţin minorităţilor naţionale recunoscute prin lege în Ucraina.

Noua versiune a actului normativ recunoaşte dreptul de a folosi limbile minorităţilor în publicitate şi pentru desfăşurarea unor acţiuni publice. Statul se angajează de asemenea să ofere asistenţă în limba maternă victimelor violenţei domestice şi beneficiarilor de servicii sociale pentru vârsta a treia.

Amendamentele clarifică de asemenea criteriile pentru a determina în ce zone ale ţării trebuie oferite astfel de servicii în limbile minorităţilor, în funcţie de concentrarea populaţiei care aparţine minorităţilor etnice şi culturale.

Versiunile anterioare ale acestei legi limitau mare parte din drepturile recunoscute pentru limbile naţionale în cazul limbilor oficiale ale Uniunii Europene vorbite în Ucraina, unde există comunităţi etnice română şi maghiară numeroase şi un număr mai mic de comunităţi formate din etnici de origine poloneză, slovacă, germană, bulgară sau greacă.

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă - care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării - de la recunoaşterea multor drepturi.

Comisia de la Veneţia ceruse Ucrainei să elimine această distincţie (care nu apare în textul aprobat joi de parlamentul ucrainean), considerând-o discriminatorie. Totuşi, noua versiune a legii limitează atât timp cât durează războiul cu Rusia unele drepturi ale reprezentanţilor minorităţii ruse, invocând faptul că identitatea lor naţională coincide cu cea a statului agresor. Recomandările Comisiei de la Veneţia au considerat justificată introducerea acestui moratoriu.

Într-o opinie emisă în luna iunie, Comisia de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept) a apreciat că noua lege ucraineană a minorităţilor naţionale oferă garanţii în conformitate cu standardele internaţionale, dar pentru asigurarea deplinei conformităţi cu aceste standarde unele dispoziţii ale legii trebuie reconsiderate.

La fel ca într-o opinie anterioară, din 2017, Comisia de la Veneţia a sesizat faptul că diminuarea considerabilă a predării în limbile minorităţilor pune în pericol supravieţuirea şcolilor cu predare în limbile minorităţilor, nivelul de cunoaştere al limbilor minorităţilor şi inclusiv identitatea lingvistică a minorităţilor în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dar ce sa aștepți de la banderisti,

    naționalism feroce și dictatura,

    rusnacul tot rusnac ramane 

    1. Trolica, n-ai citit cu atentie! Ntz, ntz!

      Saracii romani sufera sub banderisti,

      si tu razi de ei ??

      mare patriot roman esti si tu 

    Cred, totusi, cred ca de aici a pornit razboiul rusilor: drepturile minoritatii ruse din acele teritorii. Si probabil si faptul ca NATO s-a apropiat nepermis de mult, din punctul lor de vedere, de granita lor. Iar americanii au pus mana pe Ucraina si Rusiei nu i-a convenit. Si romanilor de acolo li s-au inchis scolile cu predare in limba romana, dar ei erau o minoritare foarte mica comparativ cu rusii.

    1. MULTA SANATATE , D-LE de la NR 2 . !!! DA !!! ASA ESTE !!! DE LA DREPTURILE MINORITATILOR NATIONALE !!! ESTI , PRINTRE PREA - PUTINII ROMANI , CARE SI-AU DAT SEAMA DE ASTA .... EU , STIU DE LUCRURILE ASTEA , INCA DIN 2014 .... ATUNCI , UCRAINIENII SI-AU IZGONIT PRESEDINTELE , CARE NU ERA DECAT 1 MAFIOT , CAND AU DEZLANTUIT '''''' maidanul !!! '''''''' , SI AU DAT TOT FELUL DE LEGI DE URGENTA ; UNELE DOAR IN BENEFICIUL POPULATIEI MAJORITARE UCRAINENE .... MINORITATILE ??? NU INTERESA PE NIMENEA DE EI ..... CEA RUSA , IN SPECIAL DIN REGIUNEA MINIERA DONBASS , A TRIMIS O SOLICITARE GUVERNULUI DE LA KIEV , CU PRIVIRE LA INTENTIA LOR DE A INCEPE CONVORBIRI , IN VEDEREA UNEI VIITOARE ( AUTONOMII ) A POPULATIEI RUSOFONE DE ACOLO !!!!!!! DECI : RETINE , D-LE ; O AUTONOMIE - SI NU O INDEPENDENTA TERITORIALA , CU ALTE GRANITE , FATA DE UCRAINA ..... ATATA LE-A TREBUIT CELOR DE LA KIEV !!!!!!! PRIM - MINISTRUL UCRAINEAN DIN ACEL MOMENT , CA-L VAD SI ACUM IN FATA OCHILOR , 1 TINEREL CU OCHELARI , A DAT ORDIN IN DIRECT , INCLUSIV LA POSTURILE DE TELEVIZIUNE , PRELUATE APOI DE LUMEA INTREAGA , CUM ZICEAM , A PORUNCIT ( ARMATEI REGULATE , GARZII NATIONALE si TRUPELOR DE SECURITATE UCRAINENE , SA MEARGA DE URGENTA IN REGIUNEA DONBASS - ului , SI ( SA DESCHIDA FOCUL , IMPOTRIVA BANDITILOR !!!!!!!!! ) , DEVENITI PESTE NOAPTE , CEI MAI MARI DUSMANI AI POPORULUI UCRAINEAN !!!!!!!!!!!!!! SANT EXACT CUVINTELE LUI , DACA CERCETEZI , D-LE DE LA nr 2 . !!! CE-AU FACUT NEVINOVATII UCRAINEI ???? EXACT , CE L-I S-A CERUT !!!!! AU MITRALIAT CIVILII CARE CIRCULAU PE STRAZI SI PE ULITE , AU INTRAT CU TANCURILE PESTE CASELE OAMENILOR , S-AU LE-AU DAT FOC ...... DE DISPERARE , DUPA CATEVA SAPTAMANI DE MACEL , LOCUITORII DE ACOLO , S-AU ORGANIZAT IN GRUPURI DE LUPTA , AU INTRAT IN UNITATILE MILITARE CU FORTA , SI S-AU INARMAT !!! AU INCEPUT SA ORGANIZEZE SI EI , CONTRAATACURI IMPOTRIVA TRUPELOR UCRAINENE ....... PAI , CE FACI ??? IN LOC SA VORBESTI CU MINE , VII LA MINE , SA MA OMORI ????? AMERICA CEA PREFACUTA , S-A INTORS CU SPATELE , SI S-A FACUT ( CA PLOUA ... ) !!! CICA : NU ERA TREABA LOR !!!! ERAU CHESTIUNI INTERNE , ALE UCRAINEI !!!!! CAND , DUPA VREO 8 ANI , PUTIN S-A SCULAT DIN MORTI , SI SI-A AMINTIT CA IN UCRAINA MAI EXISTA SI O MINORITATE RUSA , A MOBILIZAT 175 .000 de SOLDATI SI A DAT ORDIN DE ATAC !!!!!!!!!!! PANA ATUNCI ...... REZULTATUL ????? A INCEPUT SA URLE SI SA ZBIERE AMERICA , ANGLIA , OCCIDENTUL SI APROAPE TOATA LUMEA INTREAGA !!!!!!!!!! UNDE ERAU EI , CAND POPULATIA RUSA ERA MACELARITA IN DONBASS ??????????? INTREABA - I , D-LE DE LA nr 2. !!! ERAU '''''''''' ASCUNSI !!! ''''''''' SUB PAT , S-AU DUPA USE !!!!!!!!!!! DE-AIA , N-ARE URSUL COADA !!!!!!!!! CA , I-A FURAT-O VULPEA CEA VICLEANA ...... UCRAINEANA !!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb