Operatorul energetic ucrainean Naftogaz a acuzat vineri Rusia de bombardarea unor instalaţii neprecizate, în timp ce Rusia a acuzat Ucraina de atacuri asupra infrastructurilor sale energetice, inclusiv distrugerea unei staţii cheie a gazoductului din oraşul Sudja, în provincia Kursk, relatează presa internaţională.
Conform Naftogaz, bombardamentele ruseşti au avariat "instalaţii de producţie a gazului", fără a oferi detalii suplimentare. În ultimele luni, Ucraina a fost vizată de atacuri cu drone şi rachete asupra instalaţiilor petroliere şi de gaz natural din regiunile Poltava şi Harkov, ceea ce a dus la pierderea a 40% din capacităţile de producţie de gaz natural. Din cauza acestora, Ucraina se va confrunta cu necesitatea de a importa cantităţi semnificative de gaz iarna viitoare.
Pe de altă parte, Rusia a acuzat Ucraina de distrugerea unei instalaţii importante a gazoductului din oraşul Sudja, care a fost folosită pentru exportul gazului rusesc către Europa până când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a oprit tranzitul acestuia la 1 ianuarie. Sudja a fost un punct strategic în ofensiva ucraineană din august în provincia Kursk, dar a fost recapturat recent de forţele ruse.
Ministerul rus al Apărării a acuzat, de asemenea, Ucraina de atacuri asupra altor infrastructuri energetice, incluzând o instalaţie electrică în regiunea Briansk, lovită de o dronă, şi un transformator din aceeaşi regiune, avariat de obuze. Aceste acuzaţii nu au fost verificate de surse independente.
În contextul acestor schimburi de acuzaţii, Statele Unite au anunţat marţi acorduri separate cu Ucraina şi Rusia pentru un armistiţiu parţial care include două componente: garantarea siguranţei navigaţiei în Marea Neagră şi oprirea atacurilor asupra infrastructurilor energetice. Totuşi, părţile nu au semnat un document oficial care să detaliile implementării acestui armistiţiu. Deşi au promis respectarea armistiţiului energetic, atât Moscova, cât şi Kievul s-au acuzat reciproc de încălcarea acestuia, iar vineri Kremlinul a avertizat că Rusia îşi rezervă dreptul de a relua atacurile asupra infrastructurilor energetice ucrainene dacă atacurile continuă.
În privinţa armistiţiului maritim în Marea Neagră, Rusia a condiţionat aplicarea acestuia de ridicarea parţială a sancţiunilor occidentale asupra exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia. Această solicitare a fost respinsă de Comisia Europeană şi de aproximativ 30 de state aliate ale Ucrainei, care au afirmat că acest refuz nu reflectă dorinţa lor de a sprijini "calea păcii". Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus vineri că acest refuz arată că europenii "nu doresc să urmeze calea păcii".