Ucraina vrea să vândă combinatul de la Krivoi Rog, la care România are 28% din acţiuni

N.I.
Ziarul BURSA #Companii / 15 octombrie 2007

Ucraina vrea să vândă combinatul de la Krivoi Rog, la care România are 28% din acţiuni

Ministerul ucrainean al economiei a spus săptămâna trecută că agenţia de privatizare trebuie să caute un partener pentru achiziţia combinatului siderurgic de la Krivoi Rog, la care Româ­nia deţine 28% din acţiuni, în pofida decretului lui Iuşcenko legat de oprirea tranzacţiilor. Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a oprit săptămâna trecută lucrările la combinatul KGOKOR, din Krivoi Rog, în urma unor rapoarte potrivit cărora agenţia de privatizare ar fi găsit deja un partener privat, iar serviciile de securitate au început deja anchetarea legalităţii eventualei tranzacţii.

"După analizarea rezultatelor acţiunii Fondului pentru proprietatea de stat, grupul de lucru a concluzionat că înfiinţarea unei companii cu capital mixt este în conformitate cu cerinţele normale", se spune într-o declaraţie a ministerului.

Comunicatul ministerului nu a făcut nicio referire la ordinul lui Iuşcenko, nici la rapoartele potrivit cărora ar fi fost găsit deja un partener pentru compania cu capital mixt.

În ultimele luni au fost date des ordine contradictorii în legătură cu privatizările, atât de guvernul condus de Victor Ianucovici, cât şi de preşedinte, care au avut conflicte îndelungate privitoare la multe aspecte.

Problema este sensibilă în Ucraina, unde tribunalele au respins mai multe tranzacţii realizate la preţuri derizorii şi în condiţii neclare. Acuzaţiile de obstrucţionare a justiţiei sau de corupţie continuă să existe în contextul în care atât preşedintele, cât şi guvernul încearcă să arate că noile tranzacţii sunt corecte.

Iuşcenko a suspendat luna trecută vânzarea companiei chimice din Odessa, pentru că eventualul cumpărător ar fi deţinut un monopol. Guvernul, care spera să obţină un preţ de pornire mai mare de 500 milioane dolari, a criticat acţiunea peşedintelui.

Guvernul a decis să reia construcţiile la KGOKOR în iulie şi urmăreşte să creeze un consorţiu din care statul să deţină 50% plus o acţiune din capital.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume şi care deţine o uzină în apropiere, a transmis că este interesat de achiziţionarea proiectului KGOKOR.

Compania rusă Metalloinvest, printre acţionarii căreia se numără şi oamenii de afaceri Alişer Usmanov şi Vasili Anisimov, dar şi Ferrexpo Poltava Mining, cel mai mare producător de oţel din Ucraina, si-au exprimat interesul pentru KGOKOR.

Construcţia combinatului KGOKOR a fost începută de către Uniunea Sovietică în 1983, însă după destrămarea blocului sovietic, Ucraina a intrat în posesia a 56,4% din acţiuni, România deţine 28%, iar Slovacia 15,6%.

Autorităţile ucrainene estimau iniţial capacitatea de producţie KGOKOR la 6,6 milioane tone oţel/an, pentru ca să urce ţinta la 10 milioane tone/an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb