UDMR - mărul discordiei alegerilor

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 11 decembrie 2012

UDMR - mărul discordiei alegerilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, imediat după anunţarea cîştigătorilor alegerilor, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că USL va începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea. Victor Ponta a spus: "Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine (n.r. ieri) este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează".

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, ieri, că apreciază "gestul" premierului Victor Ponta şi că, după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR, va începe discuţiile cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament şi Guvern.

UDMR va avea în viitorul Parlament zece deputaţi şi şase senatori aleşi în mod direct în colegii din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor şi Satu Mare, între ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo şi Marko Bela.

Antonescu: USL nu are nevoie de UDMR pentru învestirea noului Guvern în Parlament

USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare, a precizat preşedintele PNL, Crin Antonescu, contrazicându-l astfel pe Victor Ponta. Domnia sa a spus că declaraţia premierului Ponta referitoare la acest subiect în­seamnă disponibilitatea USL la a dis­cuta nişte "formule de asociere".

Crin Antonescu a mai spus ieri că USL nu are nevoie de UDMR pentru învestirea noului Guvern în Parlament sau chiar pentru modificarea Constituţiei, ci este vorba despre "un alt tip de abordare, o deschidere responsabilă".

Crin Antonescu a spus: "Noi vom discuta, avem deschiderea anunţată de premier şi susţinută de noi toţi - n-a vorbit doar aşa, în nume personal - de a discuta cu UDMR despre orice posibil proiect în interiorul Parlamentului pe care l-am putea susţine în asociere. Dacă vom ajunge din asta inclusiv la o formulă de cooperare guvernamentală, rămâne de văzut. Deocamdată noi aşteptăm ca şi dânşii rezultatele oficiale şi după aceea sigur că avem câteva subiecte majore, pentru că aici nu e vorba de aritmetică. Nu avem nevoie, cum au înţeles greşit unii, nici de UDMR, nici de altcineva ca să trecem un Guvern prin Parlament, ba chiar ca să modificăm Constituţia într-o formă sau alta, dacă acest peste 66% din mandate, numărul acesta se confirmă".

Dragnea: Antonescu ştia de colaborarea cu UDMR în Guvern, pentru că e în conducerea restrânsă a USL

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că în conducerea restrânsă a USL, for din care face parte şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a evocat posibilitatea colaborării guvernamentale cu UDMR, el arătând că Antonescu ştia de acest lucru. Solicitat să comenteze declaraţiile liderului PNL, Crin Antonescu, făcute duminică noaptea, în care acesta precizat că nu s-a discutat în USL despre o alianţă cu UDMR, nicidecum despre o alianţă la guvernare, Dragnea a precizat că în discuţiile dintr-un cerc restrâns din conducerea USL s-a evocat posibilitatea colaborării guvernamentale USL-UDMR. "Într-un cerc restrâns s-a evocat şi această posibilitate (a colaborării guvernamentale, n.r.)", a spus Dragnea.

Întrebat dacă Antonescu a ştiut de aceste discuţii, Dragnea a răspuns: "În conducerea restrânsă a USL e şi Crin Antonescu".

El a precizat, comentând pe marginea vocilor din USL care s-au arătat împotriva unei astfel de colaborări cu UDMR, că nu este uşor de promovat şi de justificat o asemenea idee, dar că întâlnirea pentru a discuta cu UDMR merită să aibă loc.

"Eu zic că întâlnirea merită să aibă loc şi să ne gândim cu foarte multă înţelepciune la acest lucru. Eu, personal, sunt favorabil acestei întâlniri USL-UDMR", a spus Dragnea.

El a precizat că motivaţia principală pentru care s-a gândit purtarea acestei discuţii cu UDMR o reprezintă dorinţa de stabilitate în Parlament, respectiv de a obţine o majoritate foarte stabilă, care să descurajeze eventuale plecări.

Dragnea a mai spus că o eventuală decizie de colaborare cu UDMR va fi supusă votului forurilor statutare ale partidelor componente ale USL.

Ludovic Orban anunţă că nu va vota un Guvern USL din care să facă parte UDMR

Deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat, ieri, că nu va vota un Guvern al USL din care să facă parte UDMR, iar acest lucru, nefiind legat de cu "statutul de partid etnic" al formaţiunii maghiare, ci în funcţie de patru motive, care vizează colaborarea cu PDL şi Traian Băsescu. Orban enumeră, pe Facebook, patru argumente pentru care poziţia sa este categorică împotriva cooptării UDMR la guvernare.

"1. UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului Boc 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani, UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu; 4. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare", a explicat Orban.

El precizează că nu va vota un Guvern din care face parte UDMR.

"Mai precizez că nu voi vota un Guvern din care face parte UDMR", a sub­liniat deputatul PNL.

Iliescu, despre alianţa USL-UDMR: Nu ştiu cum se va numi treaba asta, dar e realist să existe dialog

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, referindu-se la alianţa USL-UDMR, că nu ştie cum se va numi "treaba asta", el apreciind, însă, că este un lucru realist să existe un dialog cu reprezentanţii minorităţii maghiare.

Ion Iliescu a spus: "Nu ştiu cum anume se va numi treaba aceasta, dar UDMR reprezintă un sector important al cetăţenilor României, al cetăţenilor de naţionalitate maghiară, şi au fost de-a lungul vremii, în ciuda diverselor poziţii diferite, pe diferite teme, un factor de echilibru. Aşa că e un lucru realist ca să existe un dialog cu reprezentanţii minorităţii maghiare".

Întrebat care este raţiunea formării unei astfel de alianţe USL-UDMR, în condiţiile în care USL va deţine două treimi din mandatele viitorului Legis­lativ, Iliescu a răspuns: "Dincolo de acest lucru, este importanţa unui dialog activ cu reprezentanţii populaţiei maghiare, care are importanţa ei în structura populaţiei ţării".

Becali: USL nu are nevoie de UDMR, cred că Ponta a greşit

Europarlamentarul George Becali a declarat, ieri, că, în opinia sa, USL nu are nevoie de UDMR, menţionând că premierul Victor Ponta a greşit când a făcut anunţul privind alianţa cu Uniunea. "Ideea asta că UDMR este din PPE... n-are nicio putere UDMR în PPE", a spus Becali, răspunzând unei întrebări.

Potrivit acestuia, USL nu are nevoie de UDMR, dat fiind rezultatul obţinut la alegeri. "Eu cred că a greşit", a spus Becali, întrebat despre anunţul preşedintelui PSD, Victor Ponta, privind alianţa cu UDMR. Becali a mai spus că el personal a adus 3-4% la rezultatul obţinut de USL.

Kelemen: Legea minorităţilor trebuie să fie pe lista de discuţii cu USL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că Legea minorităţilor trebuie să fie pe lista de discuţii cu USL. Întrebat dacă există puncte de vedere comune între UDMR şi USL privind reforma constituţională şi regionalizarea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că cele două probleme pot fi soluţionate prin dialog şi compromis de ambele părţi.

"Sunt convins că există interese comune şi interese care ne ajută când căutăm soluţii pentru ţara noastră şi sunt foarte multe puncte unde părerile noas­tre nu se întâlnesc, dar acest lucru nu înseamnă că într-o coaliţie, într-o colaborare, nu cedează unul sau nu cedează altul un pic, este compromis peste tot în lume în politică", a declarat Kelemen, citat de Mediafax.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu, potrivit cărora nu s-a vorbit despre o alianţă de guvernare între UDMR şi USL, ci despre o asociere pe reforma constituţională în principal, Kelemen a spus: "Punctele de negociere le vom discuta când ne vom aşeza la masă şi toate declaraţiile sunt importante, atât ale premierului Victor Ponta, cât şi ale preşedintelui Crin Antonescu".

Nicolai: UDMR să rămână în opoziţie, eventual colaborăm în Parlament pe revizuirea Constituţiei

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, ieri, că UDMR ar trebui să rămână în opoziţie, iar o eventuală colaborare poate avea loc în Parlament pe revizuirea Constituţiei, precizând că Uniunea trebuie să-şi asume efectele guvernării cu PDL.

Întrebată cum vede ideea unei guvernări USL cu UDMR, Nicolai a răs­puns: "Putem discuta despre o colaborare cu UDMR în vederea revizuirii Constituţiei şi o colaborare în Parlament, dar nu mi se pare normal ca UDMR-ul să fie prezent la guvernare".

Despre motivele pentru care UDMR nu ar trebui să participe la guvernare, Norica Nicolai a răspuns: "În primul rând, UDMR este cel care a girat măsurile impopulare, pe care USL constant le-a criticat, cele ale PDL. Au fost împreună în Guvern şi în momentul în care şi-a asumat aceste măsuri cu toată critica care a existat împotriva lor atunci să-şi asume şi efectele guvernării. Este partidul care a boicotat referendumul".

Liderii USL Cluj sunt de acord cu o colaborare cu UDMR, dar nu cu cooptarea formaţiunii la guvernare

Preşedinţii filialelor PSD şi PNL din judeţul Cluj, Remus Lăpuşan şi Marius Nicoară, se declară de acord cu o colaborare a USL cu UDMR, dar nu şi cu o eventuală cooptare la guvernare a formaţiunii maghiare. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, ieri, prin prisma rezultatelor obţinute de USL la alegeri, UDMR nu ar trebui cooptată la guvernare, dar o colaborare nu este exclusă. "Prin prisma rezultatelor obţinute de USL la alegeri, UDMR nu ar trebui cooptată la guvernare, dar dacă judecăm raţional şi pragmatic cred că ar trebui să avem o discuţie legată de o posibilă colaborare, dar nu în orice condiţii. Dacă cei de la UDMR vor doar să îşi păstreze privilegiile, atunci nu este în regulă, dar dacă doresc ceva important pentru cetăţenii ţării, atunci putem discuta", a spus Lăpuşan.

La rândul său, preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat că UDMR ar putea susţine USL în proiecte importante, dar "de aici până la a intra UDMR la guvernare este cale lungă".

"USL va avea în Parlament peste 60%, iar UDMR ar putea susţine USL în proiecte importante legate, de exemplu, de modificările la Constituţie, unde este bine să avem o susţinere largă. De aici până la a intra UDMR la guvernare este cale lungă", a spus Nicoară.

PSD Mureş: O eventuală alianţă USL-UDMR ar constitui "o problemă pentru oamenii din Ardeal"

Preşedintele PSD Mureş, Vasile Gliga, afirmă că o eventuală alianţă de guvernare USL-UDMR ar constitui "o problemă pentru oamenii din Ardeal", în timp ce liderul local al PNL, Ciprian Dobre, declară că în filială nu există "o mare bucurie" legată de această perspectivă.

Preşedintele PSD Mureş, Vasile Gliga, a declarat, ieri, că o eventuală alianţă între USL şi UDMR ar constitui "o problemă pentru oamenii din Ardeal" şi că el ar prefera să fie cooptat la guvernare, dacă este nevoie, grupul minorităţilor, în detrimentul UDMR. "Pornind de la ideea că întotdeauna liderii au dreptate, cred că după formarea Parlamentului, majoritatea poate face nişte calcule, dacă ar putea merge împreună cu minorităţile. Eu personal aş prefera grupul minorităţilor în locul UDMR. Pentru oamenii din Ardeal e o problemă, oamenii au mers la vot masiv, ne-au dat o majoritate şi va fi foarte greu să-i lămurim, dacă se va face alianţă cu UDMR", a spus Gliga.

Acesta a adăugat că, dacă în forurile superioare ale partidului şi ale USL se va decide cu majoritate în favoarea unei alianţe cu UDMR, "minoritatea se supune majorităţii".

Pe de altă parte, preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, a declarat că, din informaţiile sale, între USL şi UDMR ar exista "discuţii absolut preliminare" şi un dialog normal într-o democraţie. El a spus, însă, că în organizaţia pe care o conduce "nu e mare bucurie" referitoare la acest subiect.

Dobre a spus: "Într-o democraţie civilizată, partidele parlamentare poartă un dialog. Din câte am înţeles eu, e vorba de discuţii absolut preliminare cu UDMR, nu de formarea unui guvern. În organizaţia PNL Mureş nu e mare bucurie. Oricum, până la momentul modificării Constituţiei, mai sunt multe. N-aş vorbi până nu văd constituit Parlamentul, învestit Guvernul. Mai sunt unele etape".

Lider PSD Covasna: UDMR nu trebuie cooptată la guvernare, după ce l-a slujit pe Băsescu

Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, consideră că UDMR, "care l-a slujit pe Traian Băsescu", nu ar trebui cooptată la guvernare, precizând că va milita pentru acest lucru în cadrul partidului. Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, a declarat, că, deşi Victor Ponta a anunţat că va discuta cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, el va sprijini, în partid, ideea ca Uniunea să nu fie cooptată la guvernare.

"Eu voi susţine în continuare în cadrul partidului să guvernăm fără UDMR. Nu cred că UDMR, care l-a slujit pe Băsescu şi a slujit regimul lui, mai trebuie să fie cooptată la guvernare", a spus Horia Grama.

PSD Prahova: Discuţiile cu UDMR sunt normale, e necesară formarea unei majorităţi constituţionale

Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, afirmă că "discuţiile dintre USL şi UDMR pentru formarea unei majorităţi constituţionale sunt normale", în condiţiile în care "pentru o Constituţie care să mai fie schimbată 50 de ani este nevoie de acordul cât mai multor forţe politice".

Co-preşedintele USL Prahova, Mircea Cosma, care este preşedinte al PSD Prahova şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat, ieri, că USL i-a împuternicit pe Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru a discuta cu UDMR în legătură cu formarea unei majorităţi constituţionale "şi nu altceva".

Cosma spunând că aceste discuţii sunt "normale", la fel cum ar fi cu orice partid democratic.

Mircea Cosma a spus: "Discuţiile cu UDMR continuă în mod normal, la fel cum continuă cu orice partid democratic. USL i-a împuternicit pe Victor Ponta şi Crin Antonescu să poarte negocieri cu UDMR pentru a forma majoritatea constituţională şi nu altceva, adică cele două treimi necesare pentru a modifica legea fundamentală. Principial, modificarea Constituţiei trebuie însoţită de acordul tuturor forţelor politice şi atunci sigur că prima majoritate e cu UDMR".

Preşedintele PSD Prahova a arătat că "pentru o Constituţie armonioasă, pe care să nu o mai schimbăm 50 de ani, e nevoie de acordul cât mai multor forţe politice".

Mircea Cosma a precizat că o altă "variantă" pe care USL o are pentru formarea unei majorităţi constituţionale este aceea de a realiza această majoritate împreună cu unii dintre parlamentarii aleşi sub sigla PP-DD, în condiţiile în care, potrivit lui Cosma "jumătate dintre parlamentarii PP-DD vor pleca la alte partide".

Întrebat de unde are informaţii legate de trecerea parlamentarilor aleşi sub sigla PP-DD către alte formaţiuni politice, Mircea Cosma a răspuns: "din surse sigure".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb