UE ar putea sancţiona Spania pentru deficitul bugetar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2012

Spania a avut un deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2011, conform estimărilor Comisiei Europene, care preconizează că acest indicator va coborî la 5,9% în 2012.

Spania a avut un deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2011, conform estimărilor Comisiei Europene, care preconizează că acest indicator va coborî la 5,9% în 2012.

Uniunea Europeană ar putea sancţiona Spania pentru că a amânat implementarea unor măsuri de austeritate, din cauza alegerilor regionale de luna viitoare, spun surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. Potrivit acestora, noul guvern de la Madrid a supraestimat deficitul bugetar de anul trecut pentru ca cifrele din 2012 să arate "mai bine".

Sursele afirmă că autorităţile europene, care deocamdată nu au luat o decizie finală, consideră că Spania nu acţionează suficient de rapid pentru stoparea deteriorării finanţelor publice - prevăzută pentru 2012 -, ameninţând creşterea economică din următorii ani.

Întrebată dacă Olli Rehn, comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, va recomanda miniştrilor Finanţelor din zona euro să adopte sancţiuni împotriva Madridului, una dintre surse a spus: "Este foarte probabil.

Nu vrem să facem asta, dar dacă există o deviere, dacă este aproape inevitabil, vom fi nevoiţi să o facem".

O eventuală sancţiune împotriva Spaniei privind ţintele de deficit bugetar, care ar putea fi o amendă, va fi decisă separat de raportul Comisiei Europene privind dezechilibrele economice.

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009, pentru că această ţară a depăşit limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută de normele UE.

În prezent, Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE. Spania a avut un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro în 2010, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.

Oficialii spanioli au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la cele publicate de Reuters.

Oficialii de la Madrid au anunţat că vor începe să implementeze noul buget cât mai curând posibil, însă cred că acest lucru nu se va produce mai devreme de luna iunie.

Economia Spaniei va creşte cu 0,7% anul acesta, conform previziunilor Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb