Uniunea Europeană a comunicat luni, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles cu ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, îngrijorarea sa cu privire la situaţia din Cisiordania, informează AFP.
"Monitorizăm îndeaproape situaţia şi nu ne putem ascunde îngrijorarea cu privire la Cisiordania", a declarat şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas.
Israelul a anunţat duminică că a expulzat, cu interdicţia de a se întoarce acasă, aproximativ 40.000 de locuitori palestinieni din trei tabere de refugiaţi din nordul Cisiordaniei ocupate, unde, de o lună, armata israeliană desfăşoară o operaţiune pe scară largă.
Aceste operaţiuni are loc într-un moment în care armistiţiul din Fâşia Gaza pare deosebit de fragil. Prima fază, care a intrat în vigoare pe 19 ianuarie, după 15 luni de război care au devastat enclava palestiniană, ar trebui să se încheie pe 1 martie, dar negocierile planificate privind continuarea procesului încă nu au început.
"Încetarea focului este o oportunitate reală de a întrerupe ciclul violenţei. Este imperativ să trecem la faza a doua", a subliniat Kaja Kallas în timpul unei conferinţe de presă cu ministrul israelian de externe Gideon Saar.
Faza a doua ar trebui să pună capăt definitiv războiului, dar extrema dreaptă israeliană, aliată cu premierul Benjamin Netanyahu, se opune, ameninţând supravieţuirea guvernului său.
"Am ascultat poziţiile tuturor statelor membre, am răspuns preocupărilor lor şi am prezentat poziţiile israeliene", a declarat Gideon Saar la finalul acestei întâlniri UE-Israel de la Bruxelles.
În Fâşia Gaza, de la începutul armistiţiului, 29 de ostatici israelieni, inclusiv patru decedaţi, au fost predaţi Israelului, în schimbul a peste 1.100 de deţinuţi palestinieni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 23:46)
Dorinela e ingrijorata,
si eu sunt ingrijorat de calitatea politrucilor de la Bruxelles