Uniunea Europeană a oferit luni Ucrainei propriul său acord privind "materialele critice", în timp ce preşedintele american Donald Trump susţine că Washingtonul este aproape de a încheia un acord cu Kievul pentru drepturile asupra vastelor sale resurse naturale, relatează POLITICO.
Comisarul european pentru strategie industrială, Stephane Sejourne, a declarat că a prezentat o contrapropunere oficialilor ucraineni pe care i-a întâlnit la Kiev în timpul unei vizite a Comisiei Europene pentru a marca cei trei ani de la invazia rusă.
"21 din cele 30 de materiale critice de care are nevoie Europa pot fi furnizate de Ucraina în cadrul unui parteneriat reciproc avantajos", a declarat Sejourne, potrivit AFP. "Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care nu este reciproc avantajos", a subliniat comisarul european.
Trump a făcut propuneri din ce în ce mai agresive faţă de Ucraina pentru drepturile asupra bogăţiilor sale minerale, cerând până la 500 de miliarde de dolari drept compensaţie pentru sprijinul acordat de Washington Kievului în respingerea invaziei Moscovei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat până în prezent să semneze două proiecte de acord propuse de administraţia Trump, afirmând că termenii - care, potrivit The New York Times, includ prevederea ca Ucraina să renunţe la minereuri, venituri din petrol şi gaze, plus venituri din porturi şi alte infrastructuri în valoare de 500 de miliarde de dolari - sunt prea duri.
"Nu voi semna ceea ce 10 generaţii de ucraineni vor trebui să plătească înapoi", a declarat Zelenski duminică la o conferinţă de presă.
Dar Trump a insistat luni că un "acord final" este "foarte aproape" şi că acesta va include "pământuri rare şi diverse alte lucruri".
Ucraina deţine depozite uriaşe de elemente critice şi minerale, de la litiu la titan, care sunt vitale pentru fabricarea tehnologiilor moderne şi foarte râvnite în cursa globală pentru resurse. Ucraina are, de asemenea, rezerve vaste de cărbune, precum şi petrol, gaze şi uraniu, dar o mare parte din acestea se află în teritorii aflate sub control rusesc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 09:31)
De unde a scos Trump suma asta uriasa de 500 mld USD drept datorie a Ucrainei fata de SUA?
Nici magicianul David Copperfield nu putea sa scoata din joben asa suma uriasa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:04)
200 mld a mers la actoras + 300 mld furate de gasca bidinel,
ce e asa de greu de inteles, frate
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.02.2025, 10:54)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de ion în data de 25.02.2025, 09:32)
O miscare inteligenta din partea uniunii europene !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:06)
Dupa ce Trump a obtinut ce a vrut,
UE cu o miscare inteligenta vrea ramasitele ramase,
nu vad nici o miscare inteligenta,
dar nici nu putem astepta de la Ursula/Macron/Sholtz
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:22)
O miscare inteligenta a fost, Europa a dat 100 mld, US 300 mld Ucrainei pana acum. Diferenta e ca Europa a dat imprumut Ucrainei, adica, stim cum "apar" banii cand o banca da un imprumut, puf si au aparut banii, deci bani creati din neant. In plus a dat dobanzile de la bondurile inghetate ale Rusiei, si poate ne recuperam ceva dupa deal ul de pace, de la rusi ca ei sunt agresorul deci ei sunt cei ce ar trebui sa plateasca atat razboiul , cat si reconstructia.
In schimb US dat bani reali, din taxe, bonduri, cadou. Tot lor li s-au intors, sub forma de cumparari de arme. Sigur ca acum US vrea sa-si recupereze cumva, din cate am inteles US exploateaza metalele rare, ia 50%, dar ramane si Ucrainei 50% pt dezvoltare, deci e un deal posibil ok pt ambele parti. Se pare ca se va exploata inclusiv in teritoriul detinut acum de putin cu acordul rusiei.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 11:52)
Daca UE e plin de inteligenta,
de ce Europa e in criza economica,
si scade linear nivelul de trai a populatie europene,
cea ce se vade la votul politic dat la alegeri,
hai sa fim putin mai pragmatici si mai putin propagandistici
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:37)
Ce tare, începe bătălia pentru ciolan , oferte și contra oferte, promisiuni , cine apucă mai mult și mai bine...... să-i vedem pe ai noștri dacă se aleg cu ceva dar ceva mă face să cred că vor lua praful de pe tobă.
4. Ca gest e nepotricit acum!
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 11:40)
Trump are nevoie de acordul acesta cu mineralele, nu pt minerale aflate in zona ocupata si cea a frontului, ci ca sa arate americanilor ca recupereaza fondurile investite in UKR!
Deci sa vina EU cu contraoferta arata ca nu putem sa asteptam de la ei o cale diplimatica inteleapta de a opri macelul. Sper sa nu abandoneze si Trump si sa se ajunga la pace!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 11:50)
ba tocmai ieri macron a spus clar ca acceptam deal ul de pace facut de echipa trump.
contraoferta nu e contraoferta e pe langa oferta. impreuna cu americanii, nu contra americanilor.