UE, posibil să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul anului

F.D.
Internaţional / 27 septembrie 2023

UE, posibil să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul anului

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul anului, cerând ca speranţele acestor ţări candidate să nu fie dezamăgite, relatează Agerpres.

Într-un interviu acordat marţi pentru European Newsroom, care reuneşte agenţii europene de presă, Metsola a fost întrebată despre data de 2030 propusă de preşedintele Consiliului, Charles Michel, pentru extinderea UE.

"În loc să ne concentrăm pe dată - să spunem că este bine că există o dată pe masă--, mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârşitul anului", a declarat malteza, care provine din grupul PPE (dreapta).

"Dacă Ucraina şi Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar paşii ar putea fi făcuţi treptat. Fiecare ţară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor", a îndemnat ea.

Preşedinta Parlamentului European şi-a arătat întotdeauna sprijinul pentru Ucraina şi pentru aderarea acesteia la UE. Ea a fost primul reprezentant al unei instituţii a UE care a vizitat Kievul în aprilie 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic, alături de Moldova. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi.

Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit şapte repere pentru Kiev. Acestea sunt condiţii care trebuie îndeplinite, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei larg răspândite şi reformele judiciare.

Într-o evaluare intermediară din iunie, Comisia a constatat că au fost îndeplinite două criterii, iar celelalte cinci erau "la un anumit nivel de progres".

Executivul UE urmează să prezinte un raport la sfârşitul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova şi să decidă dacă să deschidă sau nu negocierile de aderare, înainte ca cele 27 de state membre să abordeze problema la summitul de la Bruxelles de la jumătatea lunii decembrie.

Aceste negocieri pot necesita timp pentru a duce la aderare.

Cinci ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) au, de asemenea, statutul de ţară candidată. Unele dintre ele au fost angajate în negocieri de aderare, în câteva cazuri cu mai mult de zece ani în urmă. Negocierile cu Turcia sunt blocate de mai mulţi ani.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Turcia a deschis negocierile de aderare la UE in 2005,

    asa ca si Ucraina va astepta mult si bine 

    1. Turcia va adera la UE la "calendele grecesti"...au grija grecii si cipriotii de asta:-)...Si semnarea aderarii se va face in Constantinopol:-)

      Sa nu uitam ca Turcia are cea mai puternica armata din Europa

      Au și rușii micile lor bucurii. Turcia a călcat pe bec vreo 20 de ani cu Erdogan. Dacă nu vrei în UE nu prea poți să te plângi că nu ești admis.

      Principiile "politicii corecte" si a "statului de drept" occidental ;

      a) oamenii potriviți trebuie să fie puși la putere la toate nivelurile societății  

      b) orice elemente perturbatoare trebuie eliminate sau suprimate. 

      Nu sunt principii ale unei dictaturi comuniste ci se gaseste pe site-ul web al organismului de elaborare a politicilor UE – Forumul Economic Mondial.

      Ia baga un link ceva sa vedem ca e adevarat si n-ai scos din context!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb