Uniunea Europeană va derula, în luna februarie 2011, o nouă rundă de teste de stres în rândul băncilor europene, cu criterii mult mai stricte, măsura urmând să facă parte din răspunsul autorităţilor europene la criza datoriilor, a declarat ieri Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Unul dintre elemente este pregătirea unei noi runde de teste de stres, mai riguroase şi mai comprehensive, în rândul băncilor, teste care vor începe în luna februarie a anului următor şi vor avea la bază o nouă arhitectură financiară", a declarat Rehn după reuniunea miniştrilor Europeni de Finanţe la care a fost aprobat în mod oficial planul de 85 de miliarde de euro pentru sprijinirea Irlandei.
Potrivit lui Olli Rehn, unul din lucrurile pe care decidenţii l-au învăţat cu prilejul primei runde de tes-te de stres, derulată în luna iulie a acestui an, este că "o evaluare a lichidităţii trebuie să fie inclusă în viitoarele teste". De asemenea, Comisarul european a mai precizat că în opinia sa testele de stres trebuie să aibă cea mai mare transparenţă posibilă.
Miniştrii europeni de Finanţe au indicat, încă din luna septembrie, că ar dori să testeze în mod regulat rezistenţa băncilor europene, reluând exerciţiul derulat pentru prima dată în Europa în luna iulie a acestui an. Testele de stres examinează soliditatea unei bănci prin supunerea la diverse scenarii de criză. Din cele 91 de bănci care au fost supuse acestui examen în luna iulie, cinci bănci spaniole, una din Germania şi una din Grecia (ATEbank) nu au reuşit să treacă testele şi în consecinţă vor trebui să-şi întărească soliditatea financiară.
Cu ocazia anunţării planului de sprijinire a Irlandei, o serie de critici au evocat şi subiectul testelor de stres, care au fost trecute cu succes de cele două bănci irlandeze care au fost supuse examinării: Allied Irish Banks (AIB) şi Bank of Ireland. Luna trecută guvernul irlandez a trebuit să naţionalizeze cele două bănci, pentru salvarea sectorului bancar urmând să fie alocate 35 de miliarde din programul de sprijin în valoare de 85 de miliarde de euro.