Uniunea Europeană îşi doreşte o relaţie economică echilibrată cu China, construită pe principii de "condiţii egale" şi "deschidere simetrică a pieţelor", a transmis comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, după o întâlnire avută la Beijing cu ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, relatează EFE.
"Trebuie să ne asigurăm că relaţia dintre Uniunea Europeană şi China se bazează pe condiţii egale, atât în ceea ce priveşte fluxurile comerciale, cât şi investiţiile, cu o deschidere simetrică a pieţelor", a scris Sefcovic pe platforma X.
Detalii despre conţinutul discuţiilor nu au fost făcute publice, însă comisarul a descris întâlnirea drept un "schimb important" de opinii privind direcţia viitoare a relaţiei bilaterale.
Ministerul Comerţului de la Beijing a calificat discuţiile drept "sincere şi pragmatice", potrivit Reuters.
Întâlnirea cu Wang a marcat finalul vizitei de două zile pe care oficialul european a efectuat-o în China, unde a venit cu obiectivul declarat de a promova "o relaţie comercială mai echilibrată şi cooperantă" între UE şi Beijing.
În cadrul deplasării, Sefcovic a avut şi o întrevedere cu vicepremierul chinez He Lifeng, care a afirmat că Beijingul este dispus să colaboreze cu Bruxellesul pentru a întări dialogul şi a combate unilateralismul şi protecţionismul. He a subliniat disponibilitatea Chinei de a gestiona diferenţele economice şi comerciale în mod adecvat şi de a promova o deschidere reciprocă mai largă.
Vizita comisarului european face parte dintr-o serie de deplasări în China ale unor înalţi oficiali europeni, printre care miniştrii de externe din Franţa şi Portugalia, precum şi reprezentanţi ai marilor corporaţii europene, potrivit aceleiaşi surse.
Relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China sunt evaluate la 730 de miliarde de euro anual, potrivit datelor Comisiei Europene. În ciuda disputelor comerciale, ambele părţi încearcă să menţină un teren comun, în contextul în care administraţia Trump continuă să tensioneze relaţiile transatlantice şi comerţul global.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 18:42)
China nu se va deschide. China încerca să câștige piețe și să omoare concurența prin prețuri de dumping.