Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, în ideea de a-şi proteja fermierii, urmând exemplul dat de politica comercială a preşedintelui SUA, Donald Trump, potrivit unui articol publicat în ediţia de duminică a cotidianului Financial Times.
Executivul comunitar va conveni, săptămâna următoare, să analizeze o serie de restricţii mai dure la importuri, au dezvăluit mai mulţi oficiali consultaţi de Financial Times, o măsură care va escalada tensiunile cu partenerii comerciali. Printre primele ţinte ar putea fi produse agricole americane precum soia boabe, care sunt cultivate cu pesticide, lucru interzis fermierilor din UE, adaugă publicaţia menţionată.
'Avem semnale foarte clare de la Parlamentul European, avem semnale foarte clare de la statele membre şi de la fermierii noştri: orice este interzis în UE, ar trebui să fie interzis chiar dacă este vorba de un produs importat', a declarat, luna trecută, Comisarul pentru sănătate şi bunăstarea animalelor, Oliver Varhelyi.
Donald Trump a atacat, săptămâna trecută, ţările care blochează produsele americane, inclusiv UE, şi a ameninţat că va impune tarife vamale suplimentare acelor ţări care nu îşi schimbă politica.
Comisia Europeană se opune de mult timp solicitărilor venite din Franţa şi din alte state-membre, care cer tratament egal, susţinând că asta ar putea încălca regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Acest organism permite restricţii din motive ştiinţifice care nu creează discriminări cu privire la originea importurilor.
UE interzice multe pesticide pentru că dăunează plantelor şi animalelor, chiar dacă Autoritatea europeană în domeniul sănătăţii a decis că unele dintre acestea sunt sigure în cantităţi mici.
Potrivit Financial Times, planul UE este inclus în strategia privind Viziunea pentru Agricultură, care este pregătită de către comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen. Un oficial din apropierea acestui dosar a spus că planurile includ o referinţă la nevoia de a respecta regulile internaţionale.
'Vorbim doar despre cele mai periculoase pesticide şi va exista un studiu de impact pentru protejarea competitivităţii înainte de orice decizie', a spus unul dintre oficiali, care a adăugat că 'avem nevoie de cafea, mango şi avocado'.
O astfel de substanţă este paraquat, un ierbicid interzis în Uniunea Europeană dar utilizat în SUA la culturi cum ar fi soia boabe.
De asemenea, Comisia Europeană va include în viitoarele acorduri comerciale standarde mai ridicate privind bunăstarea animalelor. Uniunea are reguli cu privire la spaţiul necesar pentru găini ouătoare sau viţei, reguli cu privire la curăţenia spaţiilor în care sunt ţinute animalele şi alte reguli care cresc costurile pentru fermieri.
Unul dintre oficiali a apreciat că asta ar creşte sprijinul opiniei publice pentru acordurile comerciale, după ce recent parlamentele naţionale au refuzat să ratifice astfel de acorduri din cauza impactului prognozat asupra fermierilor şi mediului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 13:53)
Bravo.... vom interzice deci mierea falsificata cu zahar a ucrainienilor. Si granele lor infestate si pline de chimicale..... Ah, stai. Nu, pe cele ucrainiene nu le vom restrictiona.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 14:57)
Si produsele chinezesti, vopsele pe baza de plumb, coloranti toxici:-)…ti-au scapat astea din propaganda:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 14:35)
Ucraina, Senegal , Maroc, Chile, Argentina, Egipt.
La Ucraina e mai greu , ca trebuie sa inchida Romania granita...Aici pierde Ur Sula pariul cu banii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 14:42)
Cam la asta duce politica de taxe a lui Trump.
O escaladare cu efecte nocive asupra cetățenilor de rând.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2025, 14:42)
Ceva idei constructive/pro-europene,
ch iar nu putem astepta de la trupa Ursula Pfitzer,
dar la vaccin Co-vid sunt tare de tot ;
Pandemia Covid–19 a trecut de mult, dar Comisia Europeana
a mai comandat 146 millioane de doze de vaccin,prin Ursula Pfitzer
si tot in conditii netransparente – afirma Berliner Zeitung.