UE vrea să limiteze încălzirea şi climatizarea clădirilor publice pentru a face economii la gaze

F.D.
Internaţional / 14 iulie 2022

UE vrea să limiteze încălzirea şi climatizarea clădirilor publice pentru a face economii la gaze

Comisia Europeană va cere, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti, şi posibil chiar la oprirea lor completă, Bruxelles va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

"Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime", se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie.

Conform estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice.

În paralel, "importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare", subliniază Comisia Europeană. Bruxelles-ul vrea de asemenea campanii de comunicare pentru a incita gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia "clienţii protejaţi" (care conform legislaţiei UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi "simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largă" de penuriile de gaze. În consecinţă, Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze.

O întrerupere brutală a aprovizionării cu gaze "ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale", în special în sectorul chimiei, avertizează Executivul comunitar. "Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme", adaugă Comisia.

Pentru a încuraja această tendinţă, Bruxelles-ul propune statelor membre să pună la punct sisteme de licitaţii, care eventual să acopere mai multe ţări, şi care ar oferi companiilor compensaţii pentru reducerea consumului lor.

Toate aceste propuneri ale Comisiei se vor afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bravo Europa.

    Mai putine dusuri, hainele spalate mult mai rar, doar o data pe saptamana. Dusuri reci si rare. Faina de gandaci, viermi. 

    "Nicole Kidman has joined the ranks of the elite who are pushing humanity to stop eating steak and start eating bugs and insects. Filming a promotional video for Vanity Fair, Kidman attempts to convince the masses that insects such as hornworms, crickets ..." 

    Acum si caldura va fi rationalizata.

    Vestul moare, incet dar foarte sigur. Cei 700 de milioane de locuitori se indreapta catre faliment. Iar restul planetei de 7300 de milioane de locuitori se vor dezvolta economic folosind resursele Rusiei. Bravo lor!!! 

    1. Aia din Sri Lanka deja se "dezvolta dezvolta economic folosind resursele Rusiei":-)...Vezi ca in ruSSia v-au disparut cartofii in plin sezon, nici nu mai aveti rabdare sa vina iarna:-)

      Sri Lanka nu are nicio legatura cu Rusia. In disperare de cauza, s-au gandit, cam tarziu as zice eu, sa apeleze la Rusia si nu la nazistii vestici.

      Asa cum tari stau la coada sa intre in BRICS. 

      Argentina, Iran sunt deja oficial candidate. 

      Neoficial Egiptul, Arabia Saudita si chiar..... Turcia fac niste demersuri diplomatice. 

      Biden nu este in Arabia Saudita pentru pretul galonului american ci pentru a convinge Arabia Saudita ca America inca inseamna ceva pe plan international desi China ii alunga vaporasele din Marea Chinei si Rusia ii bate mar armata de cateva sute de mii pe care SUA a pregatit-o opt ani de zile in Ucraina. 

      Folosesti un glob de cristal rosu?

    Ceausescu a devenit idolul Europei.

    Da' o UE nu vrea UE? 

    Hai sictir cu restrictiile!

    Si uite asa scade simpatia pt Ucraina. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb