UK, OUT OF EU Prinţul Charles vine în România, în ziua declanşării Brexitului

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie 2017

Prinţul Charles vine în România, în ziua declanşării Brexitului

Scoţia vrea independenţa

-----

Actualizare 21:30 Casa Albă vrea, la declanşarea Brexitului, ca Regatul Unit să rămână un "leader" în Europa

Casa Albă şi-a exprimat miercuri dorinţa ca Regatul Unit să rămână un "leader" în Europa şi în lume, după ce Londra a declanşat oficial procedura ieşirii sale din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

"Noi respectăm voinţa alegătorilor britanici", a declarat Sean Spicer, un purtător de cuvânt al preşedintelui american Donald Trump.

"Indiferent care va fi viitorul relaţiei dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, noi vrem ca Regatul Unit să rămână un leader puternic în Europa (...) şi în lume", a adăugat el, citat de News.ro.

Întrebat ce părere are despre declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, care a apreciat că, pentru prima dată, Statele Unite au un preşedinte care dă impresia "că nu este interesat de afacerile europene", Spicer a respins aceste critici.

"Preşedintele este foarte în largul său în tot ceea ce priveşte afacerile internaţionale, mai ales Europa şi NATO", a spus el.

Preşedintele republican i-a iritat în mai multe rânduri pe liderii europeni, dar mai ales atunci când a lăudat "minunatul" Brexit sau când a prezis că şi alte state membre vor părăsi Uniunea.

(A.C.)

-----------

Actualizare 20:46 Deputaţii stabilesc condiţiile în care aprobă acordul de retragere

Conferinţa Preşedinţilor a aprobat o propunere de rezoluţie întocmită de liderii a patru grupuri politice şi Comisiei pentru afaceri constituţionale, în care stabilesc condiţiile pentru aprobarea finală de către Parlamentul European a oricărui acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE. Proiectul de rezoluţie va fi dezbătut şi votat în plen miercurea viitoare, în cadrul sesiunii de la Strasbourg, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

Rezoluţia acordă o mare importanţă tratamentului echitabil faţă de cetăţenii celor 27 de ţări care rămân membre UE şi subliniază necesitatea reciprocităţii şi non-discriminării între cetăţenii Regatului Unit care trăiesc în UE şi cetăţenii UE care trăiesc în Regatul Unit.

Continuarea respectării obligaţiilor

Regatul Unit trebuie să se poată bucura în continuare de drepturile sale, dar şi să îşi respecte toate obligaţiile în temeiul Tratatului UE până la ieşirea oficială, inclusiv angajamentele financiare din cadrul bugetului UE pe termen lung, chiar dacă aceste angajamente depăşesc data retragerii. Aceasta înseamnă şi că Regatul Unit va trebui să accepte în continuare cele patru libertăţi, jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie, contribuţiile bugetare generale şi politica comercială comună UE, până când procesul de retragere este finalizat. Deputaţii insistă şi asupra importanţei abordării situaţiei frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

"O retragere ordonată este atât o cerinţă absolută, cât şi o condiţie prealabilă pentru orice posibil viitor parteneriat UE - Regatul Unit. Acest lucru nu este negociabil. Privilegiul de a fi membru al Uniunii vine cu responsabilităţi şi aceste responsabilităţi înseamnă garantarea celor patru libertăţi. Cele patru libertăţi sunt liantul Uniunii Europene şi sunt indivizibile", a susţinut Antonio Tajani, Preşedintele Parlamentului European.

Cooperarea sinceră

Grupurile politice şi Comisia pentru afaceri constituţionale notează că ar fi împotriva legislaţiei UE ca Regatul Unit să înceapă negocieri privind posibile acorduri comerciale cu alte ţări înainte de a părăsi UE şi se aşteaptă, de asemenea, la o cooperare sinceră din partea Regatului Unit în cadrul negocierilor cu privire la legislaţie şi alte domenii de politici, până la momentul retragerii. Aceştia avertizează că acordurile bilaterale între Regatul Unit şi una sau mai multe ţări membre, de exemplu, în ceea ce priveşte instituţiile financiare din Regat, ar constitui o încălcare a tratatelor UE.

"Pentru noi, soluţionarea drepturilor cetăţenilor cât mai curând posibil este o prioritate absolută. Aceasta ar trebui să fie prima problemă abordată în cadrul negocierilor. Cetăţenii nu ar trebui să devină un obiect de negociere", subliniază Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit.

Un statut mai bun în interiorul UE, decât în afară

Deputaţii susţin cu fermitate ideea că beneficiile de a fi membru UE nu pot fi aceleaşi pentru un stat care părăseşte Uniunea. Relaţia viitoare dintre UE şi Regatul Unit ar putea, totuşi, să fie un acord de asociere, menţionează moţiunea elaborată de Manfred Weber (PPE), Gianni Pittella (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE) şi Philippe Lamberts şi Ska Keller (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană), precum şi de preşedintele Comisiei pentru afaceri constituţionale Danuta Hubner. Un astfel de acord ar necesita respectarea de către Regatul Unit a standardelor UE în ceea ce priveşte mediul, schimbările climatice, lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, concurenţa loială, comerţul şi politica socială.

Acorduri tranzitorii

Deputaţii au convenit că pot începe discuţii despre posibile acorduri tranzitorii, bazate pe planuri pentru relaţiile viitoare dintre UE şi Regatul Unit, dar numai când şi dacă au fost realizate progrese considerabile în ceea ce priveşte acordul de retragere. Un viitor acord de parteneriat poate fi încheiat numai după ce Regatul Unit a părăsit UE, iar un acord tranzitoriu nu poate dura mai mult de trei ani.

(A.C.)

-----------

Actualizare 20:28 Iohannis a susţinut o alocuţiune cu prilejul ceremoniei de decorare a alteţei sale regale Charles, prinţ de Wales

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut astăzi, 29 martie, la Muzeul Naţional Cotroceni, o alocuţiune cu prilejul ceremoniei de decorare a Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

În textul alocuţiunii se transmite: "Alteţa Voastră Regală, Onorată asistenţă, Bine aţi revenit în România! Vizita oficială pe care o întreprindeţi - după un mare număr de vizite private care demonstrează elocvent ataşamentul faţă de România şi poporul său - reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit".

Cooperarea intensificată în sfera militară şi de securitate, precum şi legăturile economice reprezintă pilonii acestui Parteneriat Strategic. Un alt element-cheie al relaţiei ţării noastre cu Marea Britanie îl constituie semnificativa comunitate de români care trăieşte şi lucrează în Regatul Unit, potrivit preşedintelui.

Iohannis declară: "Am reiterat astăzi Alteţei Voastre Regale, în numele meu şi al poporului român, condoleanţe pentru familiile victimelor şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în atacul terorist de săptămâna trecută. Prezenţa printre răniţi a doi cetăţeni români demonstrează, de data aceasta într-un context tragic, apropierea dintre popoarele român şi britanic, dar şi faptul că numai prin unitate şi solidaritate putem trece peste momentele dificile".

Preşedintele ţării noastre a mai precizat: "Astăzi am plăcutul prilej de a recunoaşte în mod oficial şi de a onora activitatea desfăşurată de Alteţa Voastră în şi pentru România. Începând cu anul 1998, când aţi efectuat prima vizită oficială în România, aţi păşit aproape în fiecare an în această ţară a noastră, pentru care nutriţi o aleasă afecţiune. Aţi făcut lucruri admirabile şi aţi fost un excelent promotor al imaginii României în lume".

Astăzi, preşedintele a recunoscut în numele ţării noastre implicarea angajată în proiectele derulate în ţară,de alteţa sa, atenţia acordată dezvoltării comunităţilor locale, interesul pentru prezervarea patrimoniului şi a tradiţiilor româneşti, precum şi pentru păstrarea frumuseţilor naturale unice ale ţării noastre.

Şeful statului a susţinut că rezultatele obţinute în activităţile caritabile ale Regatului Unit demonstrează nu doar vocaţie, ci şi dedicaţie, adăugând că "reprezintă o sursă de inspiraţie pentru tineri în apărarea valorilor pe care se bazează armonia socială şi dezvoltarea durabilă".

Iohannis a spus : "Cunosc mulţi străini atraşi de România şi de frumuseţea ei. Dar ceea ce vă deosebeşte este perseverenţa şi implicarea în dezvoltarea comunităţilor locale, în protejarea moştenirii lor istorice şi culturale. Aţi făcut-o încă de acum aproape trei decenii, când, la sfârşitul anilor "80, aţi intervenit cu privire la planul nefast al regimului comunist de sistematizare a satelor din România. Implicarea Alteţei Voastre Regale în numeroase proiecte de reabilitare a satelor, în promovarea produselor locale, în acţiuni de pregătire şi formare tradiţională meşteşugărească a reprezentat o contribuţie valoroasă la conştientizarea unui stil de viaţă în care natura, tradiţia şi omul cu deprinderi moderne pot coexista armonios. Pot fi oferite numeroase exemple de astfel de proiecte, cum ar fi cel lansat în 2015 la Viscri - «Fundaţia Prinţul de Wales» - cu scopul de a ajuta comunitatea din această zonă, inclusiv prin crearea de locuri de muncă, urmat în 2016 de crearea Centrului de pregătire meşteşugărească - «The Prince of Wales's Training Centre». De asemenea, suntem recunoscători Alteţei Voastre Regale pentru că, de fiecare dată când vorbiţi despre România şi cetăţenii noştri, vă exprimaţi admiraţia pentru bogăţiile spirituale şi culturale româneşti. Îmi aduc aminte cu plăcere de apariţia Voastră din filmul documentar «Wild Carpathia», recunoscut ca una dintre cele mai bune pelicule despre frumuseţea «sălbatică» a României. Prin aceasta aţi arătat faptul că, spiritual, aparţineţi acestui spaţiu şi vă confundaţi cu el.

De aceea, preşedintele a ţinut să "confere Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, care onorează felul în care s-a contribuit la calitatea relaţiei dintre ţări, la buna dezvoltare a acesteia, dar şi meritul în promovarea în lume a imaginii şi a potenţialului natural al României".

La sfârşitul alocuţiunii Iohannis a mulţumit în numele românilor pentru vizita alteţei sale.

(A.C.)

--------------

Actualizare 19: 45 Tajani sugerează că PE va bloca orice acord pentru Brexit care nu garantează drepturile cetăţenilor UE din M. Britanie

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sugerat miercuri, după declanşarea Brexit, că Parlamentul European va bloca orice acord pentru Brexit care nu garantează drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi a pledat pentru negocieri corecte şi transparente.

"A nu ajunge la un acord privind drepturile cetăţenilor înseamnă a nu ajunge deloc la un acord", a subliniat Tajani.

Tajani şi-a început discursul spunând: "În cei 60 de ani de la naşterea Uniunii am depăşit multe provocări, însă este pentru prima dată când un stat membru a decis să ne părăsească. Deşi respectăm în totalitate voinţa democratică a majorităţii (...), astăzi nu este o zi bună pentru Uniunea Europeană".

Preşedintele PE a anunţat că o rezoluţie privind recomandările Legislativului european privind mandatul de negociere al Consiliului European va fi supusă la vot săptămâna viitoare.

"Prioritatea Parlamentului European este să păzească interesele cetăţenilor. În acest scop, trebuie să asigurăm o retragere ordonată, prin negocieri de succes, desfăşurate cu bună credinţă, fairplay şi transparenţă totală", a precizat el. "O ieşire ordonată este o cerere absolută şi o precondiţie pentru orice parteneriat viitorul UE-Marea Britanie. Acest lucru nu este negociabil", a subliniat italianul.

Tajani, cerând un acord bazat pe continuitate, reciprocitate şi nediscriminare , a atras atenţia asupra: "În condiţiile în care Marea Britanie se va bucura în continuare în totalitate de drepturile sale ca stat membru, va trebui să respecte şi obligaţiile sale prevăzute în tratat până în ultima sa zi va membru. (Eventuale - n.r.) decizii unilaterale care afectează drepturile cetăţenilor europeni înainte de retragere, peste doi ani, vor fi contrare tratatului şi, în consecinţă, ilegale".

Preşedintele Parlamentului European a insistat şi asupra faptului că Marea Britanie va trebui să îşi respecte angajamentele financiare. "Marii Britanii nu i se va cere să plătească nimic la care să nu se fi angajat", a dat el asigurări.

"Trebuie să fie clar că a fi membru nu poate fi acelaşi lucru cu a nu fi membru", a atras atenţia Tajani, care a subliniat, însă, că Marea Britanie "iese din Uniunea Europeană, nu din Europa", cu ale cărei ţări împărtăşeşte valori comune şi cu care înfruntă provocări comune, inclusiv în domeniul securităţii.

Tajani a avertizat că ieşirea fără un acord va fi "un dezastru pentru toată lumea, dar mai ales pentru Marea Britanie". El a precizat că UE nu îşi doreşte acest lucru, dar este pregătită şi pentru un astfel de scenariu.

(A.C.)

----------

Actualizare 18: 22 Merkel şi-a exprimat speranţa că Londra şi UE vor rămâne parteneri apropiaţi

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat speranţa, într-un mesaj transmis după declanşarea Brexit, că Londra şi UE vor rămâne parteneri apropiaţi, care susţin valori comune, relatează The Guardian

Merkel a declarat: "Dorinţa mea este ca Marea Britanie şi Uniunea Europeană să rămână parteneri apropiaţi. Pentru că, pentru mine, Marea Britanie este şi rămâne o parte a Europei cu care avem multe în comun, nu în ultimul rând valorile noastre comune. Pe baza acestor valori şi cu ajutorul unor reguli corecte ne vom strădui să ajungem la un echilibru de drepturi şi obligaţii".

Şeful diplomaţiei de la Berlin a subliniat: "Fraza "Să rămânem prieteni!' ar putea suna goală, dar este exact cea potrivită acum. Marea Britanie va rămâne vecinul nostru, la fel cum UE va rămâne un vecin al britanicilor. Avem nevoie unii de ceilalţi. Ar trebui să facem totul pentru a ne asigura că păstrăm o relaţie bună şi de prietenie cu Londra în viitor".

Anterior, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a emis un comunicat în care a avertizat că negocierile nu vor fi uşoare şi că resentimentele ar putea fi neînţeles. El a atras, însă, atenţia că aceasta nu trebuie să fie baza unei relaţii viitoare

(A.C.)

------------

Actualizare 17:25 Hollande avertizează că Brexit este dureros şi va promova Europa cu mai multe viteze

Preşedintele francez Francois Hollande, aflat în vizită în Indonezia, a avertizat că procesul de ieşire a Marii Britanii din UE va fi dureros pentru britanici şi că va promova Europa cu mai multe viteze, relatează The Guardian.

Hollande a subliniat că "va fi dureros pentru britanici (...) (Brexitul - n.r.) va forţa Europa să meargă mai departe ,fără îndoială cu diferite viteze".

(A.C.)

------------

Actualizare 17:12 Sectorul financiar britanic vrea un sistem de recunoaştere reciprocă a reglementărilor, pentru a păstra clienţii din UE

Sectorul financiar britanic lucrează la propuneri care să îi permită păstrarea clienţilor din UE după Brexit, chiar dacă firmele înfiinţează noi operaţiuni în Europa pentru a putea păstra accesul pe piaţa unică, relatează Reuters.

Experţi în reglementări şi industria bancară care lucrează pentru City of London şi organizaţia de lobby TheCityUK îşi bazează ideile pe un sistem de recunoaştere reciprocă. În cadrul acestuia, UE şi Marea Britanie şi-ar ar accepta fiecare firmele provenite de pe cealaltă piaţă pentru că sistemele lor de reglementare aplică standarde similare.

Un astfel de sistem ar putea limita plecarea companiilor şi locurilor de muncă din centrul financiar al Londrei, cel mai mare din Europa, în ţări din UE, potrivit News.ro.

Cu toate acestea, scepticii spun că recunoaşterea reciprocă nu a fost testată la nivel global şi ar fi aprobată cu greutate în UE, unde există deja apeluri pentru îngrădirea şi nu facilitarea accesului firmelor financiare britanice pe piaţa europeană.

Experţi ai International Regulatory Strategy Group (IRSG) urmează să redacteze propunerile într-un proiect, pentru a oferi idei negociatorilor britanici după ce premierul Theresa May a notificat oficialul Bruxelles-ul, miercuri, de intenţia ţării de a ieşi din UE.

Între timp, unele firme financiare britanice şi bănci străine care folosesc Londra ca bază pentru operaţiunile europene lucrează deja la planuri de transferare a unor locuri de muncă la Frankfurt, Dublin, Paris şi Luxemburg.

(A.C.)

-------------

Actualizare 17:04 AP: PE avertizează Londra şi pe Cei 27 într-o rezoluţie că negocieri înainte de retragere vor încălca legislaţia UE

Parlamentul European (PE) va insista că este împotriva legislaţiei europene ca Marea Britanie să înceapă să negocieze acorduri comerciale bilaterale înainte de retragerea completă din bloc, relatează The Associated Press.

Într-o rezoluţie care urmează să fie făcută publică miercuri seara, dar obţinută de Associated Press, europarlamentarii avertizează, citaţi de News.ro, că "va fi contrar legislaţiei Uniunii ca Regatul Unit să înceapă, înainte de retragere, negocieri cu privire la eventuale acorduri comerciale cu ţări terţe".

Rezoluţia, care avertizează împotriva unor disensiuni între Cei 27 - statele membre care rămân în Uniune după retragerea Regatului Unit - merge şi mai departe şi subliniază că "orice aranjament bilateral între unul sau mai multe state membre care rămân" în Uniune şi Londra fără un acord explicit al Celor 27 va fi, de asemenea contrar tratatelor UE.

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:45 Lira creşte uşor, iar acţiunile britanice scad, după declanşarea oficială a Brexitului

Lira trecut pe o creştere uşoară, în tranzacţii volatile, însă acţiunile companiilor britanice scad, după ce premierul Regatului Unit, Theresa May şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au declanşat oficial Brexitul, transmite Reuters.

May afirmă în scrisoarea adresată lui Tusk că Marea Britanie şi UE trebuie să colaboreze pentru a minimiza impactul şi a oferi cât mai multă certitudine, precum şi că un parteneriat profund, special, este în interesul ambelor părţi.

Lira a atins miercuri un minim al ultimelor opt săptămâni, de 1,2377 dolari pe unitate, dar şi-a revenit la 1,2478 dolari pe unitate, după confirmarea trimiterii scrisorii lui May, moneda fiind în urcare cu 0,2%.

Alexandra Russell-Oliver, analist la Caxton FX, a afirmat: "Cred că se datorează eliminării unui element de incertitudine, prin declanşarea Articolului 50, dar şi tonului conciliant al premierului May în declaraţie...cooncentrat pe parteneriatul cu UE şi o relaţie benefică ambelor părţi".

Indicele londonez FTSE 100 este în declin cu 0,1%, după scădere de până la 0,3%.

(A.I.)

------

Actualizare 15:52 Consiliul European şi-a exprimat "regretul" faţă de Brexit, dar a dat asigurări că UE este pregătită

Consiliul European şi-a exprimat miercuri "regretul că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană", dar a dat asigurări că UE este pregătită pentru procesul pe care va trebui să îl urmeze, începând cu eforturile pentru o "retragere ordonată".

"Pentru Uniunea Europeană, primul pas va fi adoptarea de linii pentru negociere de către Consiliul European. Aceste linii vor fixa poziţiile şi principiile de ansamblu în funcţie de care Uniunea, reprezentată de Comisia Europeană, va negocia cu Marea Britanie", se arată într-un comunicat al Consiliului.

Instituţia ce reuneşte şefii de stat şi de Guvern a dat asigurări că Uniunea va acţiona unitar şi "îşi va apăra interesele", relatează News.ro.

"Prioritatea noastră va fi să minimalizeze incertitudinea provocată de decizia Marii Britanii pentru cetăţenii noştri, companii şi statele membre. În consecinţă, vom începe prin a ne concentra pe toate aranjamentele-cheie pentru o retragere ordonată", a adăugat Consiliul.

"Vom aborda aceste negocieri constructive şi ne vom strădui să ajungem la un acord. În viitor, sperăm că avem Marea Britanie ca partener apropiat", se încheie declaraţia publicată după ce Londra a declanşat oficial Brexit.

Tusk va prezenta vineri propunerea pentru liniile de negociere. Această propunere va fi discutată şi finisată de experţi, înainte de a fi adoptată de statele membre la summitul de pe 29 aprilie.

Liniile vor limita, probabil, amploarea discuţiilor viitoare la termenii divorţului, fără a include relaţia comercială viitoare cu Regatul Unit, au declarat surse apropiate dosarului citate de Bloomberg.

(A.I.)

------

Actualizare 15:45 Premierul Sorin Grindeanu: "Guvernul se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în UK"

Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanşează procesul de ieşire din Uniunea Europeană.

Prim-ministrul ţării noastre a declarat: "Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie".

Guvernul precizează într-un comunicat de presă că se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (UK), în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu UK post Brexit şi în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

Comunicatul transmite: "Guvernul României va acţiona cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalităţile de cooperare cu Regatul Unit în spaţiul economic european, menţinerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie, cât şi ale celor britanici din Uniune".

Sorin Grindeanu a afirmat:"Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne. Ţările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaştere a legăturilor speciale şi a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internaţional. Dorim aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate şi de apărare, cât şi pe cea privind dezvoltarea cooperării economice şi intensificarea prezenţei culturale britanice în România".

O prioritate pentru Executivul român este reprezentarea şi protejarea intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunităţii româneşti şi cu autorităţile britanice.

În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părţii române de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie.

"Suntem preocupaţi de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre", a afirmat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului, a fost constituit un mecanism inter-ministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general şi mandatele sectoriale ale României şi să urmărească procesul de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Acest mecanism este organizat astfel:

- Consiliul inter-ministerial pentru Brexit - care va oferi liniile politice pentru definirea poziţiilor României, mandatul general şi mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de primul-ministru şi coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componenţa lui vor face parte mai multe ministere.

- Comitetul de pilotaj - care va urmări procesul de negociere UE-UK

- Comitetul de coordonare a afacerilor europene - care va asigura o informare constantă a tuturor ministerelor şi va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale

- Grupuri de lucru inter-ministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru vor urmări fundamentarea poziţiei României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE, relaţiile externe şi de securitate.

Acest mecanism inter-ministerial a fost aprobat printr-un Memorandum adoptat de Guvern în şedinţa din 22 martie, în condiţiile în care dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană, precum şi exemplul altor state au arătat importanţa organizării, la nivel naţional, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.

Decizia a fost luată şi în condiţiile în care, potrivit proiectului calendarului de negociere, finalizarea procesului Brexit se va suprapune cu perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE de către România (semestrul I 2019), fapt ce potenţează rolul ţării noastre în cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea UK.

"Uniunea Europeană are nevoie de un nou suflu, de o reformă care să o facă să răspundă provocărilor momentului, să garanteze dezvoltarea economică, mai multă coeziune şi reducerea decalajelor între ţările membre, care să îi aducă, astfel, mai multă legitimitate în faţa propriilor cetăţeni. UE nu poate continua fără sprijinul propriilor cetăţeni. Noi înşine, pe plan intern, avem nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor pentru a susţine eficient interesele României în proiectul european. Cred că nu există alternativă la acest drum", a concluzionat prim-ministrul Sorin Grindeanu, în contextul declanşării procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

(A.I.)

-----

Actualizare 15:15 Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene: "Ne e dor deja de voi"

Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene a susţinut un discurs în care a precizat că ieşirea Regatului Unit din Uniune Europeană a făcut din blocul comunitar o "uniune mai hotărâtă şi mai unită decât în trecut, menţionând la finalul alocuţiunii că deja îi este dor de ţara care a ales să părăsească UE.

Donald Tusk a afirmat: "Încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne achita de această misiune dificilă. Brexitul a făcut din comunitatea celor 27 (de ţări) o uniune mai hotărâtă şi mai unită decât în trecut. Astăzi vă pot spune că vom rămâne hotărâţi şi uniţi şi în viitor. Atât eu cât şi comisia europeană avem un mandat şi acest mandat este să protejăm cele 27 de state membre. În esenţă, acum încercăm să gestionăm efectele negative. Obiectivul nostru este să reducem cât mai mult costurile. Legea europeană se va aplica în Marea Britanie pentru o perioadă. Vă anunţ pe această cale şi că am publicat o declaraţie oficială din partea CE care spune că vom acţiona solidar. Vineri vom prezenta o foaie de parcurs a negocierilor iar această foaie de parcurs va fi adoptată de statele membre pe 29 aprilie. Nici nu ştiu ce să adaug în această conferinţă de presă...Ne e dor deja de voi".

(A.I.)

------

Actualizare 15:00 May: "Noi ne vom juca în această transmitere a valorilor europene"

"Noi ne vom juca în această transmitere a valorilor europene. Vom lucra în mod constructiv în spiritul unei cooperări sincere. Vom face totul pentru ca sectorul financiar să nu sufere", a transmis May într-un discurs în Camera Comunelor despre viitorul Marii Britanii şi principalele direcţii pe care se vor purta negocierile cu UE.

Theresa May a transmis: "În acord cu dorinţa poporului, Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană. Este un moment istoric şi nu mai putem da înapoi. Vreau să reconstruim relaţii cu vechi prieteni. Lumea are nevoie de valorile democratice ale Europei, valori pe care le împărtăşeşte şi Marea Britanie. (...) Desigur că vor exista şi consecinţe în ceea ce priveşte părăsirea UE. Ştim că vom pierde influenţa pe care o avem acum. Ştim că vom trebui să respectăm anumite reguli europene, deşi nu facem parte din UE. Trebuie să ne folosim de acest proces pentru a restabili situaţia din ţară. Este în interesul britanicilor şi al UE ca UE să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze valorile".

Theresa May a susţinut, citată de Digi24: "UE are responsabilitatea să apere comerţul liber", a mai comunicat prim-ministrul britanic. Trebuie să ne protejăm de terorism şi de extremism. Aceste temeri au apărut cu atât mai mult după atacul de săptămâna trecută".

"Înţelegerea dintre UE şi Marea Britanie trebuie să fie benefică pentru ambele părţi", a mai transmis May.

"Voi reprezenta fiecare cetăţean al acestei ţări, inclusiv pe cetăţenii străini care s-au mutat aici, la negocierile cu UE", a asigurat premierul.

"Suntem o ţară mândră. Este timpul să fim solidar, pentru că această naţiune măreaţă are nevoie de un efort măreţ pentru un viitor măreţ. Haideţi să privim cu optimism spre viitorul Marii Britanii. Să construim op ţară mai puternică de care copiii şi nepoţii noştri vor fi mândri".

May si-a exprimat dorinţa ca rezultatul acestor negocieri trebuie să fie un succes.

(A.C.)

----------

Actualizare 14:32

Marea Britanie şi UE au dat oficial startul Brexit

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a înmânat miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieşirea din blocul comunitar, relatează Reuters. În momentul în care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

(A.I.)

-----

Actualizare 14:03

Premierul May a ajuns la Westminster, unde urmează să ţină un discurs despre declanşarea articolului 50 în Camera Comunelor

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a ajuns miercuri după-amiază la Palatul Westminster, unde urmează să ţină un discurs în faţa parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declanşarea articolului 50 şi începerea procesului formal de retragere a ţării din Uniunea Europeană.

Discursul ei este aşteptat în jurul orei locale 12.30 (14.30 ora României), după ce reprezentantul permanent al Marii Britanii de la Bruxelles a livrat scrisoarea de invocare a articolului 50 preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, este aşteptat să livreze scrisoarea cu puţin timp înainte de ora 12.30 (14.30 ora României) la sediul Consiliului European, transmite News.ro.

Sir Tim Barrow a ajuns de dimineaţă la biroul său de la Bruxelles, după ce a preluat scrisoarea semnată de către Theresa May pe Downing Street. Acesta va pleca mai devreme de la o reuniune cu ceilalţi ambasadori ai ţărilor europene pentru a-i înmâna scrisoarea de câteva pagini lui Donald Tusk.

Scrisoarea va încerca să dea un ton pozitiv pentru negocieri şi să recapituleze cele doisprezece puncte cheie anunţate pe 17 ianuarie de către Theresa May.

Reprezentanţii Downing Street au făcut deja publice fragmente din discursul pe care premierul intenţionează să-l susţină în faţa parlamentarilor din Camera Comunelor.

"Atunci când mă voi aşeza la masa negocierilor, în următoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit - tinerii şi bătrânii, bogaţii şi săracii [...] şi, da, cetăţenii europeni care au făcut din această ţară casa lor", urmează să spună Theresa May în Parlament.

"În faţa oportunităţilor care se vor prezenta în faţa noastră în acest periplu memorabil, valorile noastre împărtăşite, interesele noastre şi ambiţiile noastre pot şi trebuie să ne unească", urmează ea să-şi exprime dorinţa şi să îndemne la o ţară "sigură pentru copiii şi nepoţii noştri", "mai puternică" şi "mai dreaptă" în afara Uniunii Europene.

"Noi vrem să trăim cu toţii într-o Mare Britanie cu adevărat mondială, care iese şi construieşte relaţii cu vechii săi prieteni şi noii săi aliaţi în întreaga lume", urmează să adauge May.

Cu scopul de a-şi uni ţara dezbinată după referendum, premierul vrea să se concentreze asupra viitorului Regatului Unit.

"Noi nu trebuie să fim definiţi prin votul pe care l-am dat în referendum, ci prin hotărârea de a face din rezultat un succes. Noi suntem o mare uniune de persoane şi de naţiuni cu o istorie de care putem să fim mândri şi un viitor strălucitor", urmează să conchidă Theresa May.

De asemenea, invocarea articolului 50 va da start cronometrului pentru negocierea unui acord, care trebuie să fie finalizat şi ratificat până pe 29 martie 2019.

(A.I.)

-----

Actualizare 13:20

PE va răspunde printr-o rezoluţie în care atrage atenţia asupra unei tranziţii dure după declanşarea articolului 50

Parlamentul European pregăteşte pentru săptămâna viitoare adoptarea unei rezoluţii ca răspuns faţă de declanşarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, potrivit unor documente scurse de la Bruxelles. Această rezoluţie atrage atenţia că britanicii nu vor obţine în următorii doi ani un acord de liber schimb, iar negocierea unui acord de tranziţie care să amortizeze ieşirea din blocul comunitar ar putea să dureze până la trei ani, transmite The Guardian.

Această rezoluţie dezvăluie calea dură pe care o are înainte Marea Britanie după ce începe procesul istoric de retragere din Uniunea Europeană, scrie News.ro.

De-a lungul celor 11 pagini ale documentului scurs presei, premierul May este avertizată că negociatorii europeni vor proteja până la capăt interesele politice, financiare şi sociale ale UE, iar poziţia Marii Britanii nu va fi atât de pozitivă după declanşarea Brexit-ului.

De asemenea, un acord de retragere a ţării, care acoperă drepturile cetăţenilor, vulnerabilităţile financiare şi graniţa irlandeză, va trebui să fie acceptat de o majoritate calificată de 72% din ţările membre, care reprezintă 65% din populaţia de peste 500 de milioane a UE.

Ulterior, acordul va trebui să fie aprobat de către o majoritate simplă în Parlamentul European.

Negociatorul Michel Barnier a spus că semnarea unui posibil acord de liber schimb va avea loc doar după ce Marea Britanie se retrage din UE. De asemenea, un asemenea document va reprezenta un "acord amestecat" şi va avea nevoie de ratificarea legislativelor naţionale din celălalte 27 de state membre, precum şi de consimţământul PE.

Parlamentul European notează că retragerea înainte de finalizarea unui acord cu privire la drepturile cetăţenilor, o reglementare financiară şi graniţa irlandeză va însemna că Marea Britanie iese automat la 30 martie 2018 din UE.

De asemenea, această ieşire se va face într-un mod dezordonat.

Semnare unui acord între UE şi Marea Britanie se va face doar dacă guvernul britanic continuă să adere "la standardele prevăzute de legislaţia europeană şi de politicile blocului comunitar din domeniile mediului, schimbării climatice, luptei împotriva evaziunii fiscale, concurenţa loială. comerţ şi politică socială".

Rezoluţia sugerează inclusiv ca cetăţenii britanici să poată aplica individual pentruj a obţine drepturile cetăţeneşti europene după Brexit.

Parlamentul European îşi exprimă speranţa ca această rezoluţie să fie luată în considerare în timpul negocierilor care vor urma de Consiliul European şi de Comisia Europeană.

(A.I.)

-----

Actualizare 12:37

UE va acţiona unitar pentru a minimaliza consecinţele Brexit, se arată într-un proiect de declaraţie comună

UE îşi va lua angajamentul să acţioneze unitar pentru a minimaliza consecinţele Brexit asupra "cetăţenilor, companiilor şi statelor membre", potrivit unui proiect de declaraţie comună ce ar urma să fie publicată în replică la activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de către Marea Britanie, transmite Euractiv.

"În consecinţă, vom începe prin a ne concentra asupra tuturor aranjamentelor-cheie pentru o retragere ordonată" a Marii Britanii, se adaugă în document.

"Vom aborda aceste discuţii în mod constructiv şi ne vom strădui să ajungem la un acord. În viitor, sperăm ca Marea Britanie să fie un partener apropiat", se precizează în proiectul de declaraţie, potrivit căreia, dacă negocierile vor eşua, Consiliul se va asigura că "Uniunea Europeană este pregătită pentru un astfel de rezultat, deşi nu este de dorit", informează News.ro.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, va face declaraţia după ce UE va primi oficial scrisoarea de notificare semnată de Theresa May, în jurul orei Bruxelles-ului 13.30 (14.30 ora României).

Documentul, consultat de Euractiv, arată că primul pas va fi adoptarea unor linii de negociere de către Consiliul European. Tusk urmează să publice aceste linii pentru negociatorul-şef Michel Barnier până la sfârşitul săptămânii.

"Aceste linii vor fixa poziţiile în ansamblu şi principiile în funcţie de care Uniunea, reprezentată de Comisia Europeană, va negocia şi Marea Britanie", potrivit documentului.

Aceste linii vor limita, probabil, amploarea discuţiilor viitoare la termenii divorţului, fără a include relaţia comercială viitoare cu Regatul Unit, au declarat surse apropiate dosarului citate de Bloomberg.

Actualizare 12:30

Marine Le Pen: "UE vrea un divorţ cât mai dureros de Marea Britanie"

Lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, crede că Marea Britanie va trece cu bine peste despărţirea de Uniunea Europeană.

Marine Le Pen, candidată la preşedinţia Franţei susţine că şantajul pe care Bruxelles-ul i l-a impus Londrei nu a funcţionat şi nu o va face nici de această dată, transmite Digi24.ro.

Marine Le Pen a afirmat: "UE vrea ca acest divorţ să fie cât mai dureros cu putinţă, pentru că cei din UE simt că alte naţiuni din blocul comunitar vor să plece. Şantajul nu a funcţionat, introducerea fricii nu a funcţionat nici ea, aşa că vor să facă despărţirea cât mai dureroasă. Vor reuşi? Nu cred. (Marea Britanie n.red) va fi mânată de propriile interese şi nu va fi constrânsă de ideologia UE, care împiedică ţările să se apere singure de globalizarea necontrolată".

(A.I.)

------

Actualizare 12:00 Reacţii în presa internaţională

The Guardian: Marea Britanie păşeşte, astăzi, în necunoscut

Theresa May va face un apel, astăzi, la poporul britanic să fie unit, în condiţiile în care va declanşa procedura de Brexit, invocând Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Astfel, va începe un proces de doi ani prin care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană şi va renunţa la o relaţie politică ce a durat 44 de ani.

The Times: May lansează procesul de ieşire a Marii Britanii din UE

Theresa May va face astăzi un apel la britanici să fie uniţi înainte să se îmbarce în călătoria importantă de ieşire din Uniunea Europeană, în condiţiile în care va lansa un proces pe care mulţi îl consideră cel mai mare eveniment negativ de la Al Doilea Război Mondial.

Premierul britanic promite un viitor strălucit la finele negocierilor oficiale, care vor redefini relaţia ţării cu cei mai apropiaţi vecini ai săi.

Financial Times: May semnează scrisoarea istorică de Brexit şi deschide calea către compromis

Theres a May a semnat scrisoarea istorică care va lansa procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, pe fondul unor noi semne că prim-ministrul vrea un compromis care să prevină încheierea printr-un divorţ sever a unei relaţii de 44 de ani a Marii Britanii cu Europa.

Daily Telegraph: "Unitate după Brexit", spune May

Theresa May face, astăzi, un apel la britanici să lase neînţelegerile privind Brexitul în urmă şi să-şi unească forţele în călătoria importantă de eliberare din Uniunea Europeană.

Daily Express: Dragă UE, te părăsim

Ieşirea Marii Britanii din UE începe astăzi, prin trimiterea scrisorii oficiale care notifică Bruxelles-ul cu privire la intenţia părăsirii UE.

(V.R.)

----

Actualizare 11:23 Ryanair trage un semnal de alarmă cu privire la consecinţele Brexitului asupra transporturilor

Zborurile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană riscă să fie suspendate în 2019, dacă Marea Britanie nu va accepta un nou acord aerian în cadrul procedurilor de divorţ cu Uniunea Europeană, a avertizat astăzi compania aeriană low-cost Ryanair, transmite Reuters.

Companiile aeriene din UE au dreptul să zboare spre şi dinspre orice ţară membră a blocului comunitar graţie sistemului "cer deschis ". Din cauza Brexitului, Londra va trebui să negocieze un acord bilateral cu UE pentru a permite continuare zborurilor comerciale, a avertizat Ryanair.

Kenny Jacobs, directorul de marketing de la Ryanair, a declarat: "Este îngrijorător să constatăm că guvernul britanic nu pare a avea un plan B pentru a păstra regimul liberalizat de transport aerian cu Europa, în absenţa rămânerii în regimul cer deschis. Există riscul să nu mai existe zboruri între Marea Britanie şi Europa după luna martie 2019".

Mai multe companii şi-au exprimat îngrijorarea că cei doi ani de negocieri dintre Londra şi Bruxelles nu vor fi suficienţi pentru ca Marea Britanie să renegocieze toate acordurile comerciale complexe cu UE. Însă Kenny Jacobs a avertizat că transportatorii aerieni sunt supuşi unor presiuni mai mari deoarece trebuie să îşi pună la punct calendarul de zboruri pentru vara lui 2019 până la mijlocul anului 2018 şi există îngrijorări în industrie cu privire la progresul negocierilor. În aceste condiţii, rivalul Ryanair, compania aeriană easyJet a început demersurile pentru a obţine o nouă licenţă de funcţionare într-o altă ţară membră UE, iar Irlanda şi Malta sunt opţiunile favorite, având în vedere că limba lor oficială este engleza, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Actualizare 11:11

În cadrul conferinţei Preşedinţilor, organ de conducere din care fac parte Preşedintele şi liderii grupurilor politice din Parlamentul European, de astăzi se va da un răspuns la notificarea guvernului Marii Britanii privind ieşirea statului din UE, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

În document se arată: "Conferinţa Preşedinţilor, organ de conducere din care fac parte Preşedintele şi liderii grupurilor politice din Parlamentul European, va avea loc azi, 29 martie, după-amiază şi va pregăti atât şedinţa plenară din aprilie, cât şi un răspuns la notificarea guvernului Marii Britanii privind ieşirea statului din UE. Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, liderii grupurilor politice, negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt şi preşedinta Comisiei pentru afaceri constituţionale, Danuta Hubner, vor discuta consecinţele declanşării Articolului 50 de către Guvernul britanic. Notificarea formală din partea Guvernului britanic este aşteptată azi".

Conferinţa Preşedinţilor (Preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) este programată la ora 17:00.

O conferinţă de presă comună a Preşedintelui Antonio Tajani şi a negociatorului PE Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) va avea loc la sfârşitul întâlnirii (în jurul orei 18:15, ora României).

--------

Actualizare 10:46 Trimisul Marii Britanii la UE a ajuns la biroul său din Bruxelles, cu câteva ore înainte de a declanşa oficial Brexit

Trimisul Marii Britanii la Uniunea Europeană a ajuns azi dimineaţă la biroul său din Bruxelles, cu câteva ore înainte de a declanşa oficial Brexit, relatează Associated Press.

Tim Barrow a ajuns în capitala europeană ieri, iar astăzi ia parte la o reuniune de rutină cu ceilalţi ambasadori ai statelor membre UE, potrivit News.ro.

El va părăsi mai devreme şedinţa, pentru a-i înmâna personal scrisoarea pentru activarea Brexit, semnată de premierul Theresa May, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Acest lucru se va întâmpla la ora locală 13.30 (14.30 ora României).

Activarea oficială a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona deschide doi ani de negocieri în vederea stabilirii condiţiilor ieşirii ţării din UE.

(M.I.)

-------

Actualizare 10:08 Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzând comerţul

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va limita probabil prerogativele şefului negocierilor pentru Brexit Michel Barnier la termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, excluzând relaţiile comerciale viitoare, ceea ce ar fi o lovitură pentru Londra, care vrea ca discuţiile să aibă loc în tandem, au declarat trei persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.

Tusk va publica proiectul de recomandări pentru Barnier până la sfârşitul acestei săptămâni, după ce premierul britanic Theresa May va solicita oficial ieşirea din UE, astăzi, transmite News.ro.

Poziţia actuală a lui Tusk ar fi o lovitură pentru Marea Britanie, care vrea ca separarea de UE şi legăturile viitoare cu aceasta să fie discutate în tandem, pentru a-şi menţine puterea de negociere şi susţinerea din ţară.

Planurile lui Tusk nu au fost încă finalizate.

Oficialii UE au afirmat în mod repetat că vor ca Marea Britanie să accepte plata a circa 50 de miliarde de lire sterline înainte de a încheia acordul comercial dorit de May.

Recomandările lui Tusk vor fi trimise celorlalte 27 de state membre pentru a fi discutate, acestea urmând să fie ratificate la summitul liderilor de pe 29 aprilie, de la Bruxelles, pentru a servi drept cadru al negocierilor.

Una dintre persoane a spus că prioritatea UE va fi minimizarea incertitudinilor pentru cetăţenii şi companiile din UE, printr-o separare ordonată.

Riscul ca oficialii UE să adopte o poziţie dură ar putea explica de ce May a adoptat marţi un ton conciliant, afirmând că speră ca următorii doi ani de negocieri să asigure un nou parteneriat, profund şi special, între cele două părţi.

Alte subiecte de negocieri pentru Barnier includ dreptul cetăţenilor din UE şi viitorul unor autorităţi de reglementare cum este Agenţia Europeană a Medicamentelor, a spus luni o persoană apropiată situaţiei.

(M.I.)

-------

Actualizare 09:37 Lira sterlină este din nou sub presiune în ziua declanşării Brexitului

Lira sterlină înregistrează noi scăderi, astăzi, în ziua declanşării oficiale a negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite MarketWatch.

Astfel, lira a coborât cu 0,46%, la 1,2385 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel intermediar faţă de moneda americană atins după 21 ianuarie, fiind ulterior tranzacţionată la 1,2430 dolari pe unitate, transmite News.ro.

Declinul a început ieri seară, la New York, când lira a coborât cu până la 0,9%, la 1,2450 dolari pe unitate.

Euro a urcat la 0,8736 lire pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultima săptămână.

Lira s-a depreciat după ce parlamentul scoţian a aprobat organizarea unui al doilea referendum pentru independenţă, dând autoritate premierului Nicola Sturgeon că negocieze organizarea unui nou vot.

Vânzările au continuat miercuri în Asia şi Europa.

Volatilitatea monedei este provocată de pregătirile pentru începerea negocierilor oficiale pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

"Nu evenimentul în sine este un risc ci comentariile din jurul lui", a spus Bart Wakabayashi, manager de sucursală al State Street Bank and Trust în Tokyo.

(M.I.)

------

Actualizare 07:32 Theresa May a semnat scrisoarea care va declanşa Brexitul

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a semnat scrisoarea oficială care va fi prezentată astăzi la Bruxelles pentru a marca declanşarea de către Regatul Unit a procesului de ieşire din Uniunea Europeană, potrivit unei fotografii difuzate marţi, la ora 21.00 GMT, de biroul acesteia, relatează AFP, citată de Agerpres.

--------

Alteţa Sa Regală Charles, Prinţul de Wales, soseşte astăzi în România, în cadrul unui turneu în Europa, care va mai cuprinde Italia şi Austria. Vizita Excelenţei Sale în ţara noastră coincide cu declanşarea de către Marea Britanie a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană (Brexit). Premierul britanic Theresa May va transmite astăzi, în mod oficial, scrisoarea prin care anunţă autorităţile europene de intenţia de părăsire a blocului european.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, prinţul Charles se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, iar discuţiile vor viza dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii, evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări în perspectiva Brexit, cu accent pe situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi ampla activitate caritabilă desfăşurată de ASR Prinţul de Wales în România. Preşedintele României va conferi Alteţei Sale Regale Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce.

Londra va notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona

Ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna în cursul zilei de astăzi, personal, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Din acel moment începe numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condiţiilor ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar şi a viitoarelor relaţii dintre această ţară şi UE, inclusiv relaţii comerciale, proces care conform aceluiaşi articol din tratat ar trebui să fie finalizat într-un termen de doi ani.

După ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurtă declaraţie de presă, iar a doua zi va trimite celorlalţi 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmând să fie definitivat până la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru această temă.

La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmări să obţină un acord care să mulţumească toate cele patru entităţi ce alcătuiesc Regatul Unit, în special Scoţia, care ameninţă din nou cu secesiunea.

Dar în cadrul acestor tratative vor fi abordate numeroase chestiuni sensibile asupra cărora poziţiile oficialilor de la Londra sunt în prezent foarte îndepărtate de ale celor europeni, cum ar fi costul pe care Marea Britanie îl va suporta în virtutea actualelor ei angajamente faţă de bugetul comunitar sau statutul imigranţilor comunitari în Marea Britanie, statele blocului comunitar insistând îndeosebi pe menţinerea libertăţii de circulaţie a forţei de muncă.

Problema imigraţiei a jucat un rol determinant în decizia britanicilor de a vota la referendumul din 23 iunie 2016 majoritar pentru ieşirea din UE. Totuşi, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că limitarea primirii imigranţilor va trebui să fie selectivă, întrucât există sectoare economice şi servicii publice care au nevoie de forţă de muncă venită din străinătate, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, David Davis a respins posiblitatea ca ţara sa să plătească suma de circa 60 de miliarde de euro, care conform unor estimări ar corespunde acelor angajamente. El a dat, de asemenea, asigurări că guvernul de la Londra a elaborat "planuri de urgenţă" pentru eventualitatea în care nu-şi va atinge obiectivul de a conveni un acord comercial cu UE.

Oficiali britanici citaţi de publicaţia The Guardian consideră că scenariul unei încheieri a negocierilor fără un acord ar echivala cu o situaţie de haos. Însă premierul May a sugerat de mai multe ori că, în lipsa unui acord convenabil pentru ţara sa, ar prefera mai degrabă ca negocierile cu UE să se termine fără un acord.

Parlamentul de la Edinburgh a votat pentru organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei

Parlamentul scoţian a votat, ieri, în favoarea planului premierului Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei la sfârşitul anului 2018 sau în 2019, de îndată ce termenii ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană vor deveni clari, transmit Reuters şi DPA. Moţiunea, depusă de Sturgeon, a fost adoptată cu 69 de voturi "pentru" şi 59 de voturi "împotrivă".

Rezultatul votului din legislativul de la Edinburgh, unul în general aşteptat, îi oferă Nicolei Sturgeon mandatul de a obţine de la parlamentul britanic permisiunea de a face demersuri în vederea pregătirii referendumului.

Într-un prim referendum, organizat în 2014, Scoţia a votat contra independenţei, dar Sturgeon susţine că între timp circumstanţele s-au schimbat întrucât Regatul Unit a decis să părăsească UE, în timp ce scoţienii au votat masiv - la referendumul britanic din 23 iunie anul trecut - pentru rămânerea în blocul comunitar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar trebui sa votam toti daca mai vrem in UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb