Un bancher JPMorgan va prelua conducerea Bursei din Hong Kong

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 februarie 2021

Alejandro Nicolas Aguzin

Alejandro Nicolas Aguzin

Alejandro Nicolas Aguzin, primul director executiv străin al acestei pieţe HKEX a preluat 7% din Guangzhou Futures Exchange

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX) l-a numit, zilele trecute, în funcţia de director executiv pe argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, acesta devenind primul străin care va conduce operatorul Bursei din Hong Kong.

Conform anunţului HKEX, Aguzin îşi va prelua funcţia la data de 24 mai 2021, într-un mandat de trei ani, care se va încheia în 23 mai 2024. Numirea trebuie să primească aprobarea Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Futures din Hong Kong.

Amintim că, în luna mai 2020, HKEX a informat că directorul său executiv, Charles Li, va demisiona din funcţie în octombrie 2021, la finele mandatului, ori mai devreme, dacă va fi găsit un succesor. Anunţul a venit la şapte luni după retragerea ofertei de 36,2 miliarde de dolari lansată de HKEX pentru London Stock Exchange.

Charles Li a deţinut funcţia de director executiv din 2010, iar analiştii spun că decizia sa de a părăsi piaţa din Hong Kong ridică semne de întrebare cu privire la planul pe care îl va avea această bursă după plecarea sa, respectiv la direcţia strategică pe care o va urma HKEX după zece ani sub mandatul lui Charles Li. Înaintea sa, HKEX a fost condusă de Paul Chow Man-yiu şi Kwong Ki-chi, ambii din Hong Kong.

În opinia analiştilor citaţi de Global Times, numirea lui Aguzin - care vine după un an de nelinişti sociale ce au zdruncinat încrederea unor investitori străini în oraş şi în condiţiile în care economia locală este afectată de pandemia de coronavirus - este aşteptată să aducă pe piaţa din Hong Kong experienţa internaţională a acestuia pentru consolidarea rolului oraşului ca centru financiar internaţional şi a conexiunii de investiţii cu China continentală.

Conform analiştilor şi investitorilor citaţi de Reuters, Aguzin este aşteptat să se concentreze pe diversificarea produselor pieţei din Hong Kong şi a fluxurilor de venituri, respectiv să se îndepărteze de afacerile de amploare realizate sub mandatul predecesorului său.

Bloomberg scrie că procesul de căutare a unui înlocuitor pentru Charles Li a fost lung şi dificil, comisia de selecţie fiind împărţită între prioritizarea unui candidat care ar putea opera cu încredere în China şi unul cu un puternic background internaţional.

Aguzin va deveni şi membru din oficiu al Consiliului de Administraţie al HKEX începând cu 24 mai 2021. El va fi al patrulea director executiv al HKEX.

Aguzin vine la HKEX de la banca americană JP Morgan Chase & Co., unde este în prezent director executiv (CEO) al diviziei International Private Bank. Din 2012 până în 2020, Aguzin a fost CEO JP Morgan pentru Asia Pacific, funcţie din care a supravegheat şi condus creşterea JP Morgan în China şi în regiune. Totodată, acesta a extins veniturile din regiune ale băncii de la 5,6 miliarde de dolari în 2012 la 7,3 miliarde de dolari în 2019. Aguzin s-a alăturat echipei JP Morgan în 1990.

Laura M. Cha, preşedintele HKEX, susţine că strategia viitoare a HKEX faţă de continentul chinez se va baza pe direcţia anterioară, fără să se schimbe.

În acest context, Aguzin a menţionat în declaraţia publicată de HKEX: "Pe măsură ce economia şi pieţele de capital ale Chinei continuă să se deschidă, HKEX va deveni din ce în ce mai relevantă, facilitând noi fluxuri semnificative de capital şi susţinând cererea puternică de capital menite să alimenteze creşterea. HKEX va acţiona ca un catalizator care leagă China cu lumea şi lumea cu China".

Dong Dengxin, directorul Institutului Financiar al Valorilor Mobiliare de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Wuhan, a declarat, conform Global Times, că o sarcină urgentă pentru noul executiv al HKEX este aprofundarea legăturilor sale cu piaţa de capital din China continentală şi colaborarea cu bursele din Shanghai şi Shenzhen într-un mod sinergic care să îmbunătăţească poziţia internaţională a HKEX, astfel încât să fie o piaţă comparabilă cu Nasdaq SUA. Dong a adăugat: "De asemenea, Aguzin trebuie să restabilească şi să reconstruiască încrederea investitorilor instituţionali străini, deoarece unele capitaluri străine au fugit din oraş din cauza impactului negativ al turbulenţelor sociale".

Conform presei străine, instituţiile străine realizează circa 40% din tranzacţiile de la HKEX.

HKEX intră în acţionariatul Guangzhou Futures Exchange

Hong Kong Exchanges & Clearing a preluat, recent, o cotă de 7% din nou-creata piaţă Guangzhou Futures Exchange, tranzacţie cu o valoare de 210 milioane de yuani (32,45 milioane de dolari).

Potrivit South China Morning Post, afacerea este prima în care Beijingul i-a permis unui investitor din afara Chinei continentale să cumpere o participaţie la o bursă internă. Achiziţia a avut loc la numai două săptămâni după ce piaţa futures a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC), iar operatorul bursier din Hong Kong se numără printre acţionarii fondatori ai Guangzhou Futures Exchange.

Printre acţionarii pieţei din Guangzhou mai figurează, potrivit informaţiilor din presa străină, Ping An Insurance Group şi alte pieţe futures din China.

Noua bursă se va concentra pe produse futures ecologice şi altele legate de climă, potrivit oficialilor CSRC. Mass-media chineză a scris că acestea ar putea include produse options şi futures pe emisii de carbon.

"Aprobarea Beijingului pentru intrarea HKEX în acţionariatul Guangzhou Futures Exchange arată angajamentul ţării de a-şi deschide pieţele de capital către lume", este de părere Gordon Tsui Luen-on, preşedintele Asociaţiei Valorilor Mobiliare din Hong Kong, care adaugă: "Este o mişcare pozitivă, deoarece HKEX deţine o bursă futures care funcţionează de mai bine de 40 de ani şi poate împărtăşi multă experienţă cu piaţa din Guangzhou".

HKEX, care operează şi London Metal Exchange (LME - Bursa Metalelor din Londra), a lansat anul trecut Stage, un portal care le permite companiilor să-şi promoveze fără vreo taxă obligaţiunile verzi, dar şi alte produse investiţionale care sunt conforme cu standardele de mediu, sociale şi de guvernanţă.

HKEX, posibil să preia o cotă şi la viitoarea Bursă din Macao

Ca parte a planului său de dezvoltare, Beijingul va crea şi o bursă de tip Nasdaq în Macao, care să ajute companiile nou-înfiinţate şi cele în creştere să strângă capital.

Gordon Tsui Luen-on, preşedintele Asociaţiei Valorilor Mobiliare din Hong Kong, susţine că HKEX ar putea achiziţiona o participaţie minoritară şi la Bursa din Macao. "Hong Kong-ul are o bursă de acţiuni de 130 de ani şi poate oferi mult sprijin noii pieţe din Macao", adaugă Gordon Tsui Luen-on.

Hong Kong - numărul doi mondial la IPO-uri, în 2020

Operatorul bursier din Hong Kong ocupă locul al doilea în clasamentul pieţelor care au atras IPO-uri anul trecut, după Nasdaq SUA, conform unui raport al Hong Kong Exchanges & Clearing, preluat de agenţia Xinhua.

Hong Kong a rămas, anul trecut, un centru popular de strângere de fonduri pentru afacerile globale, sumele atrase prin IPO-uri în 2020 pe această piaţă ridicându-se la 51,28 miliarde de dolari americani, în creştere cu 26,5% faţă de anul 2019. Piaţa din Shanghai a ocupat locul al treilea în acest top, cu oferte publice iniţiale de 49,42 miliarde de dolari, iar deţinătorul locului întâi, Nasdaq, a atras IPO-uri de 57,3 miliarde de dolari.

Conform raportului, 154 de companii s-au listat anul trecut în Hong Kong, ducând numărul total al societăţilor prezente la HKEX la 2.538. Printre noii veniţi, JD.com, JD Health International şi NetEase au fost cele mai mari trei listări de anul trecut, care au atras 34,56 miliarde de dolari HK, 31 de miliarde, respectiv 24,26 miliarde de dolari HK (1 dolar SUA = 7,75 dolari HK).

Opoziţie pentru modificarea normelor de listare la HKEX

Bursa din Hong Kong se confruntă cu o opoziţie tot mai mare faţă de propunerea sa de a creşte semnificativ pragul de profit pentru companiile care vor să se listeze pe piaţa sa principală, conform South China Morning Post.

HKEX a propus, în noiembrie anul trecut, triplarea cerinţei sale de profit pentru listarea solicitanţilor, cu scopul să elimine comportamentul corporativ problematic, să consolideze calitatea participanţilor la piaţă şi să protejeze investitorii.

Însă, parlamentarii, contabilii şi brokerii s-au plâns că măsura ar împiedica multe firme locale mici să strângă fonduri prin intermediul pieţei, mai ales că pandemia le-a afectat profiturile în timpul celei mai grave recesiuni economice înregistrate de oraş. Această opoziţie dură ar putea determina bursa să abandonneze lupta sau să aducă amendamente planului său de modificare a cerinţelor de profit pentru listare.

"Propunerile par să discrimineze companiile mici şi mijlocii, în special pe cele din industriile tradiţionale", spune Raymond Cheng Chung-ching, preşedintele Institutului Contabililor Publici Autorizaţi din Hong Kong, care reprezintă 46.000 de contabili din oraş. Acesta menţionează că multe dintre marile companii de astăzi au început ca IMM-uri.

În prima săptămână a lunii februarie, operatorul bursier a încheiat consultarea pentru cele două modalităţi de creştere a cerinţelor de profit pentru companiile care doresc să listeze la Hong Kong.

Conform HKEX, prima opţiune este creşterea cerinţei de profit pe trei ani (înainte de listare) la 125 de milioane de dolari HK, faţă de 50 de milioane de dolari HK în prezent. A doua opţiune triplează cerinţa de profit la cel puţin 150 de milioane de dolari în cei trei ani anteriori listării. Cerinţa de profit se va tripla, de asemenea, pentru cel mai recent exerciţiu financiar anterior listării: 60 de milioane de dolari HK, de la 20 de milioane de dolari HK.

Dacă ar fi adoptate, pragurile propuse în a doua opţiune ar face din Hong Kong cea mai dură bursă din lume în privinţa cerinţelor, care ar fi mai mari decât cele ale Bursei de Valori din New York. Pragul de profit pentru ultimul an înainte de listare ar fi al doilea ca mărime, după cel al Bursei din Singapore.

Teoretic, aceste praguri, dacă ar fi fost implementate mai devreme, ar fi interzis listarea a 62% din cele 745 de companii lansate pe piaţa principală de la Hong Kong între 2016 şi 2019, potrivit unei estimări din documentul de consultare al HKEX.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb