Un client acuză XTB România că i-a anulat pe nedrept o serie de tranzacţii

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2014

Un client acuză XTB România că i-a anulat pe nedrept o serie de tranzacţii

Intermediarul spune că nu poate dezvălui nicio informaţie cu privire la clienţi

În loc să arbitreze situaţia, ASF i-a prezentat clientului poziţia XTB şi i-a recomandat să "manifeste un rol activ în protejarea propriilor interese"

Un client al XTB România acuză brokerul că i-a anulat nejustificat o serie de tranzacţii încheiate cu un profit substanţial, sub pretextul că ar fi fost făcute la preţuri eronate.

Compania susţine, însă, că tranzacţiile revocate au avut la bază prevederi din "Regulamentul cu privire la prestarea de servicii constând în executarea ordinelor de cumpărare sau de vânzare a drepturilor de proprietate, mentenanţa conturilor pentru drepturile de proprietate şi a conturilor de numerar de către X-Trade Brokers DM SA", potrivit unei scrisori transmisă de ASF clientului, care citează poziţia brokerului.

Clientul respectiv ne-a relatat: "Sunt client XTB din 2010. În 2013, la începutul anului, am mai avut câştiguri de câteva sute de mii de lei, dar şi pierderi pe măsură pe perechea EUR/CHF.

În septembrie 2013, am făcut, în cursul unei zile de luni, de dimineaţa până seara, în peste 23 de momente diferite ale zilei, tranzacţii pe perechea Euro/RON.

Ulterior, compania mi-a anulat 63 de tranzacţii motivând că au fost executate sistematic în preţuri eronate. Profitul înregistrat în situaţiile zilnice a fost de 327.000 lei, însă tranzacţiile anulate au însumat 320.000 lei".

Potrivit clientului, câştigul a fost înregistrat chiar şi în situaţiile lunare, fiind final de lună şi ulterior modificate.

Reprezentanţii XTB ne-au precizat că nu pot comenta situaţia semnalată de client: "Din păcate, nu putem răspunde solicitării dumneavoastră, întrucât, în calitate de firmă de investiţii autorizată şi reglementată, suntem supuşi obligaţiei de a păstra secretul profesional şi, prin urmare, nu putem dezvălui nicio informaţie cu privire la clienţii noştri.

De asemenea, nu avem dreptul să confirmăm nici măcar dacă o persoană este client al XTB sau nu, fără a avea o autorizaţie clară în acest sens, în conformitate cu prevederile legale".

Clientul apreciază că este greu de crezut că "o zi întreagă brokerul a furnizat preţuri eronate". Potrivit acestuia, în regulament se arată că preţul eronat este definit ca fiind de zece ori spreadul, în timp ce la tranzacţiile sale, câştigul a fost de maxim patru ori spreadul.

Clientul, care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea, spune că nu i s-a mai întâmplat să îi fie anulate tranzacţiile şi a făcut o sesizare la ASF, în acest sens.

Autoritatea i-a răspuns clientului, precizând că în vederea soluţionării petiţiei sale ASF a solicitat clarificări de la societatea X-Trade Broker Dom Maklerski SA - Sucursala Bucureşti.

Pe cinci pagini, ASF detaliază poziţia XTB, însă nu pare să fi făcut o analiză proprie a situaţiei.

Potrivit scrisorii ASF, XTB a spus că a respectat regulamentul şi că, în cazul tranzacţiilor anulate, nu a făcut decât să restaureze situaţia iniţială, operaţiunea neimplicând retrageri de pe contul clientului.

Clientul spune însă că poziţia XTB este ilogică, din moment ce intermediarul a recunoscut că i-a anulat tranzacţiile în câştig. Potrivit acestuia, anularea tranzacţiilor a însemnat, în fapt, retragerea câştigurilor înregistrate din contul său.

În final, ASF îi cere clientului să o informeze dacă apreciază că sunt necesare lămuriri suplimentare şi dacă consideră că punctele de vedere exprimate de societate nu corespund realităţii.

ASF nu a precizat dacă se impune sau nu vreo măsură în caz: "În ceea ce priveşte solicitarea dumneavoastră care vizează analiza conduitei societăţii în legătură cu investitorii, vă informăm că ASF va exercita în continuare actul de autoritate, în limitele de competenţă deţinute în supravegherea activităţii acesteia, urmând a dispune măsurile corespunzătoare".

Finalul adresei ASF este apoteotic: "Cu titlu general, apreciem că, la nivel individul, este necesar ca fiecare client să manifeste un rol activ în protejarea propriilor interese prin acceptarea/stabilirea de comun acord cu societatea a termenilor şi condiţiilor cuprinse în contractul care urmează a guverna relaţia dintre cele două părţi, astfel încât să fie evitată, pe cât posibil, apariţia unor contradicţii sau interpretări diferite ale noţiunilor cuprinse în respectivul contract".

Cu alte cuvinte, ASF le recomandă investitorilor să se protejeze singuri.

Clientul consideră că răspunsul ASF reprezintă o bătaie de joc.

"Eu m-am dus la un arbitru. Putea să îmi spună că am greşit sau că XTB a greşit. Dar nu spune nimic. Care este rolul ASF?"

Clientul ne-a precizat că are în vedere şi alte măsuri de recuperare a banilor din tranzacţiile anulate.

Domnia sa ne-a mai relatat că, iniţial, brokerul nu a anulat şi tranzacţia în pierdere din seria efectuată în seara respectivă, însă, că ulterior, i-ar fi înapoiat în cont banii pentru minusul respectiv.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Si eu sunt trecut prin aceeasi situatie cu ASF, care pusi in fata unor situatii de o ilegalitate evidenta, ezita sa aplice legea si paseaza tot timpul raspunderea catre altcineva. Cea mai buna solutie pentru clientul XTB este sa isi caute dreptatea in justitie, cat mai repede posibil. Nu asteptati nimic de la ASF, doar sunt o cloaca de incompetenti notorii. Oricine a avut investitii cu probleme pe piata de capital din Romania, stie despre ce vorbesc.

    1. Cel mai simplu e o plangere la DNA catre xtb, pt. evaziune fiscala...si se va afla totul imediat!

      Cel mai frumos si elegat este sa-ti alegi un broker din afara. In felul asta nu-i mai sustii pe cei de la ASF prin taxe si comisioane si nici nu mai ai batai de cap. Este doar o impresie ca daca este un broker in Romania reglementat de ASF este mai sugur, dar nu este asa.

      Recomand un broker din Danemarca este mai de incredere decat multi altii si au suport in limba Romana. 

      Cum se numeste brokerul din Danemarca?

      WTB este un broker "din afara", mai exact este din Polonia.

      Si intradevar, ASF-ul nu are competenta de control asupra activitatii acestuia.. 

      Scuze. XTB.

      Desi este o autoritate care se autofinanteaza nu vedem nimic de viitor in Bursa Romaneasca, se doreste doar fraudarea investitorilor iar cei cu investiti majore si pozitii importante au controlul si siguranta banilor in Rom.

      Din punctul meu de vedere ar trebui sa nu mai tranzactionam instrumente care aduc venituri colosale ASF poate asa vor renunta sa la functiile detinute in favoarea unor oameni capabili sa dezvolte si sa duca mai departe o nisa care in Romania este subdezvoltata si jupuita de ASF.In ultimi 5 ani am avut tot felul de probleme cu companiile autorizate de ASF iar contractul dinter mine si intermediar devine arma intermediarului impotriva mea. 

      CONCLUZIE !!! 

      Mai bine cautam un BRK reglementat intr-o lume financiara bine dezvoltata, stabila .

      Rusine . 

      Brokerul din Danemarca se numeste Saxo Bank, si este de fapt din Cipru... Saxo e intr-adevar un nume cunoscut, dar sunt al naibii de scumpi. Am vrut sa-mi deschid cont mai demult la ei si aveau spread-uri imense.

    Pt ce mai exista ASF atunci ...pt ca sa mai fie niste slujbe caldute si platite sfidator pt " prostimea de rand "?!In tara asta nimeni nu este vinovat de nimic in general , asta e concluzia !

    .... CAZINOURILE FUTURES & OPTIONS ? 

    ASF-odeul este PROTECTORUL ESCROCILOR = SMENARILOR ! Asta este singura lui "autoritate" !  

    Cum este posibil asa ceva !???? Si uite asa te simti mai in siguranta cu o companie din extern ! Chiar daca nu este in tara , macar stiu ca asa ceva nu se poate intampla ! Rusine !

    Pagubitul e un prieten de-al lui sima cu care incerca sa faca smecherii sa fure platformele de trading. La ce avocat penibil si-a ales sigur va castiga praful de pe toba. E adevarat ca cineva care intelege ce urmarea nu l-ar fi acceptat de client. A nu se confunda nici pe departe cu pagubitii Harinvest

    La 327000 de lei pe zi, clientul pare a fi un trader cu experienta. In ultimii ani, au aparut si in Romania sau in Republica Moldova (o alta zona cu „baieti destepti”) traderi experimentati, care vaneaza latentele brokerilor. Eu cred ca si aici e un caz simiar. Romanii sunt oameni smart si sunt din ce in ce mai multi care au invatat cum sa fenteze market-makerii de pe piata OTC, care au cu totii delay-uri fata de piata futures (mai ales conturile in sistem de market maker, nu cele ECN). Pe perechile valutare putin lichide, cum sunt cele pe Leu sau pe alte monede din zone emergente, unde lichiditatea este foarte scazuta, apar latente, iar „baietii destepti” actioneaza. De obicei, brokerul se prinde destul de repede, insa nu mereu. Daca te joci cu sume mici, poti sa te strecori neobservat. Atunci cand sumele sunt mari insa, te baneaza sau iti va inchide contul. In cazul asta, traderul pare a fi speculat latente pe perechea EURRON, pereche foarte putin lichida si in consecinta, foarte volatila, iar asa cum scrie in articol, sumele au fost unele semnificative. Din acest motiv, sunt putini brokeri care ofera instrumente cu activ suport din Romania, deoarece nu exista lichiditate, iar acest lucru genereaza volatilitate si este greu sa formezi preturi pentru instrumente derivate in aceste conditii. Nu mai criticati incompetenta, lipsa de implicare si de profesionalism a autoritatii de supraveghere fara sa stiti ce este de fapt in spate. Numai asta stiti sa faceti, sa criticati de dragul de a critica. Amatorilor!

    Eu stiu ca in Romania exista doar cativa brokeri de derivate seriosi, dintre care doar XTB si Admiral au birouri la nivel local. Mai sunt si cei de la Tradeville si SSIF Broker care ofera derivate, dar ei sunt doar parteneri introducing pentru Gain Capital (City Index). Saxo au plecat din Romania de ani buni si nu mai au prezenta locala. Nu inteleg exact ce anume s-a intamplat in acest caz, insa XTB este una dintre cele mai ok case de brokeraj din Romania. Le urmaresc webinariile de ani de zile.

    spread-urile sunt foooarte mari la xtb. cauta sa castige foarte mult din tranzactiile clientilor.... foarte greu castigi pe short... daca nu ai bani in cont sa sustii marja, pierzi tot.... mare grija. incercati pe markets ca sunt foarte seriosi si au spread-uri excelente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb