UN FOST GUVERNATOR AL BĂNCII ANGLIEI AVERTIZEAZĂ O economie sănătoasă post-pandemie nu se face cu programe monetare şi fiscale

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 februarie 2021

Mervyn King a subliniat că "producţia a scăzut deoarece guvernele au decis închiderea economiilor şi nu are sens aplicarea unor programe de stimulare monetară şi fiscală în timp ce sunt menţinute restricţiile".

Mervyn King a subliniat că "producţia a scăzut deoarece guvernele au decis închiderea economiilor şi nu are sens aplicarea unor programe de stimulare monetară şi fiscală în timp ce sunt menţinute restricţiile".

Călin Rechea

Mervyn King, guvernator al Băncii Angliei între 2003 şi 2013 şi autor al cărţii "Sfâr­şitul alchimiei", şi-a prezentat recent "cazul pentru pesimismul post-pandemie" într-un editorial Bloomberg.

Într-un articol anterior, cu titlul "The Debate About Stimulus Is Missing the Point", Mervyn King a subliniat că "producţia a scăzut deoarece guvernele au decis închiderea economiilor şi nu are sens aplicarea unor programe de stimulare monetară şi fiscală în timp ce sunt menţinute restricţiile".

Profesorul King demolează încă de la început naraţiunea ţesută de băncile centrale în perioada scursă de la declanşarea crizei financiare globale.

"Gradul extraordinar al programelor de stimulare monetară din ultima decadă a eşuat în generarea creşterii la nivelul economiilor dezvoltate", scrie fostul guvernator, iar rezultatul a fost "acumularea capacităţii excedentare în anumite sectoare şi crearea unui număr tot mai mare de companii zombi".

Tocmai din acest motiv, "atenţia trebuie să se îndrepte acum către realocarea capitalului şi muncii", în condiţiile în care "încă înainte de criza financiară, structura cererii şi producţiei din economia mondială a devenit nesustenabilă".

Oare ce spune asta despre autorităţile fiscale şi băncile centrale care au promovat necontenit stimularea creditării, fără să fie îngrijorate de efectele consumului excesiv asupra fragilei noastre planete, pe care aceleaşi autorităţi încearcă să o salveze?

Afirmaţia fostului guvernator al Băncii Angliei parcă vine de la un reprezentant al Şcolii Austriece de economie, nu de la un fost bancher central încrezător în capacitatea instituţiilor monetare de a planifica centralizat economiile.

Soluţia propusă este "realocarea resurselor pentru eliminarea capacităţii excedentare şi încurajarea investiţiilor în sectoarele cu oportunităţi de investiţii neexploatate", însă profesorul King nu merge până acolo încât să propună ca realocarea să fie făcută de pieţe.

Propunerea ar fi mult prea îndrăzneaţă într-o lume unde pieţele au fost grotesc pervertite şi distorsionate de intervenţia băncilor centrale, iar preţurile şi dobânzile şi-au pierdut calitate de semnale economice fundamentale în alocarea resurselor. "Semnalele preţurilor care ar putea determina realocarea resurselor de la afacerile neprofitabile către cele profitabile - în special dobânzile şi cursurile de schimb - au fost suprimate", scrie fostul guvernator al Băncii Angliei.

În opinia profesorului King, "acum sunt necesare soluţii diferite, nu cele specifice unor politici Keynesiene", în condiţiile în care "resursele trebuie mutate de la o componentă a cererii către alta, de la un sector la altul şi de la o firmă la alta".

De ce este necesar acest lucru? Deoarece "guvernele şi firmele au realizat că rezilienţa este la fel de importantă ca eficienţa", iar "structura cererii pentru o serie de servicii, de la transportul aerian, ospitalitate până la divertisment se va schimba în moduri care nu pot fi cuantificate astăzi".

În aceste condiţii, este nevoie de "un set mult mai larg de politici decât simpla stimulare a cererii agregate", după cum mai subliniată profesorul King.

Dar de unde să vină o astfel de viziune? De unde să vină o astfel de încredere a autorităţilor în capacitatea de adaptare a cetăţenilor, care îşi pot depăşi condiţia de "consumatori" şi fără să fie "ghidaţi" de "autorităţi", care ştiu cum trebuie să se facă "Marea Resetare"?

"Cei care cred că politicile de stimulare monetare şi fiscale pot readuce sănătatea economiei globale vor fi dezamăgiţi", după cum mai scrie profesorul King, care mai subliniază că "politicile macroeconomice convenţionale nu pot corecta deficienţele structurale de alocare a resurselor".

Din păcate, fostul guvernator al Băncii Angliei "uită" să amintească faptul că alocarea deficitară a resurselor este, de cele mai multe ori, rezultatul manipulării costurilor de finanţare de către băncile centrale. Unul dintre cele mai elocvente exemple este acela al bulelor speculative de pe piaţa imobiliară rezidenţială.

În încheierea editorialului, profesorul Mervyn King susţine că "sunt necesare politici ambiţioase, cu un mare grad de complexitate şi dificil de implementat", adică este nevoie de "îndrăzneala pesimismului".

Din nefericire, diagnosticul corect al fostului guvernator este urmat de o "recomandare" profund eronată, care nu ţine seama de o chestiune elementară: planificarea a eşuat de fiecare dată în faţa complexităţii.

Avem, aşadar, suficiente motive de optimism pentru viitorul omenirii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Avem, aşadar, suficiente motive de optimism pentru viitorul omenirii" e un slogan pueril neomarxist care nu are ce căuta într-un astfel de articol realist de altfel.

    Mervyn King a observat corect că politicile de stimulare monetară și fiscala într-o economie gâtuită prin restricții, sunt fracție la picior de lemn.

    Trebuie sa înțeleagă și Câțu că nu poate susține cu capital de lucru sau investiții o economie moarta care nu mai are clienți a nici măcar nu mai participă la târgurile internaționale de unde ar putea veni clienții. 

    Nici un mare economist ( recunoscut astfel) din trecut nu a fost optimist! , dar cu toate astea lumea a evoluat! Producția , consumul ....

    > The answer goes well beyond monetary and fiscal policies and extends to

    > exchange rates 

    Adica, deprecierea monezii ar incuraja populatia sa o cheltuie in orice altceva. 

    > supply-side reforms 

    Investitii guvernamentale mai mari in infrastructura, sanatate, educatie. 

    > and measures to correct unsustainably high or unsustainably low national saving rates 

    Dobanzi. 

    > Let’s focus debate on how we might raise investment 

    Banii trebuiesc cheltuiti 

    > and speed this necessary reallocation 

    ... si repede inca! 

    1. Tocmai, lipsa de proiecte de infrastructură mare ii deconspira pe neomarxisti că sunt niște labe triste care doar amăgesc poporul.

      Daca lumea vedea că se mișcă ceva, era alta poveste. De mai bine de un an auzim numai vorbe goale...se vântură zeci, sute de miliarde de euro virtuale doar in discursuri iar scursura de Câțu nu are 4 milioane de euro pentru amărâții aia din valea Jiului care n-au mai mâncat de 6 luni 

      Se numeste " Crack-Up Boom "

      semnat comenturi "cretine" 

    Da, dar ieri era o haita de latrai stupizi si analfabeti care injurau pe cei care spuneau ca minele de carbuni trebuie inchise.... apropos de realocarea resurselor.

    Gazul trebuie sa fie folosit in termocentrale. De aia Germania a facut NorthStream 2. 

    1. Da prietene dat gaz = Rusia, sper că înțelegi acest lucru. Deci toată vrăjeala cu americanii pica daca rușii au robinetul.

      Tu de ce crezi că e mare Rusia cat China? Pentru că are gaze și multe alte resurse la care șobolani precum Biden doar visează. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb