Cele două partide care compun proiectatul guvern al lui Tăriceanu strâng împreună doar 15% din preferinţele electoratului, potrivit ultimului sondaj Insomar de la sfârşitul lunii martie. Ceea ce aşază posibilul viitor Cabinet într-o poziţie extrem de şubredă, după scoaterea democraţilor de la guvernare, creditaţi cu 34% din preferinţele electoratului.
Păstrarea UDMR în Guvern pare să aibă astfel doar darul de a alunga susţinerea PRM, care, alături de cea a PSD, ar fi fost catastrofală pe termen lung pentru imaginea liberalilor în perspectiva viitoarelor alegeri.
Noul proiect de Guvern prezentat de premierul Tăriceanu întăreşte influenţa în Executiv a omului de afaceri Dinu Patriciu, prin aducerea ca miniştrii a lui Teodor Meleşcanu şi Ludovic Orban, doi foşti administratori ai grupului Rompetrol.
Inclusiv premierul Tăriceanu a fost, până în 2003, administrator la Rompetrol SA, precum şi ministrul UDMR Laszlo Borbely, propus acum pentru funcţia de ministru al dezvoltării.
O altă grupare economică importantă care îşi face loc în Guvern este cea de la Iaşi, condusă de deputatul Relu Fenechiu, aflat recent în mijlocul scandalului imobiliar de la Cluj. Fostul avocat al afacerilor lui Fenechiu, tânărul Alexandru Chiuariu, este propus pentru importantul portofoliu al justiţiei, iar un alt exponent al PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, pentru funcţia de ministru al educaţiei. Prezentăm lista miniştrilor propuşi pentru viitorul Guvern, cu cîte o menţiune specială pentru Chiuariu şi Adomniţei.
Lista Membrilor Guvernului
Călin Popescu-Tăriceanu, Prim-Ministru
Bela Marko, Ministru de Stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene
Adrian Cioroianu, Ministrul afacerilor externe
Varujan Vosganian, Ministrul economiei şi finanţelor
Cristian David, Ministrul internelor şi reformei administrative
Teodor Meleşcanu, Ministrul apărării
Ludovic Orban, Ministrul transporturilor
Paul Păcuraru, Ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse
Ovidiu Silaghi, Ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale
Decebal Traian Remeş, Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
Eugen Nicolăescu, Ministrul sănătăţii publice
Laszlo Borbely, Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor
Attila Korodi, Ministrul mediului şi dezvoltării durabile
Adrian Iorgulescu, Ministrul culturii şi cultelor
Zsolt Nagy, Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei
Mihai Voicu, Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul
Alexandru Tudor Chiuariu, 30 de ani,- propus pentru funcţia de ministru al justiţiei.
De profesie avocat. Conduce din septembrie 2006 fundatia "Prin noi înşine", înfiinţată anul trecut de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, cu scopul declarat de a promova ideile liberale.
Este avocatul liberalului Relu Fenechiu, al cărui nume a fost pomenit în scandalul de la Cluj, dintre Arpad Paszkany şi preşedintelele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară.
Fenechiu a fost acuzat recent de Paszkany că ar fi încercat să-i blocheze proiectele sale imobiliare, pentru a-l susţine concurentul său, ieşeanul, Iulian Dascălu, patronul Iulius Group, unul dintre marii jucători pe piaţa imobiliară ca şi Paszkany. Deputatul PNL de Iaşi, Relu Fenechiu, a înfiinţat tot, în 2006, Asociaţia "Clubul Liberal de Afaceri", chiar cu Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, cu scopul declarat de a promova interesele comerciale şi de afaceri liberale precum şi pentru apărarea reputaţiei oamenilor de afaceri.
Alexandru Chiuariu este în prezent secretar de stat, şef al Departamentului Anti-Fraudă din Guvernul României şi vicepreşedinte al Curţii de Onoare şi Arbitraj PNL.
Cristian Adomniţei- 32 de ani Iaşi- propus pentru funcţia de ministru al educaţiei
De profesie inginer constructor, Cristian Adomniţei este deputat PNL de Iaşi fiind apropiat de aceeaşi grupare PNL de la Iaşi condusă de Relu Fenechiu. Este asociat la patru firme de construcţii. Membru PNL din 1994.