Incendiul a izbucnit înainte de zori în tahfiz, o şcoală religioasă islamică, în inima capitalei Kuala Lumpur. Pompierii s-au grabit la faţa locului, dar incendiul a continuat încă o oră. Acesta nu a putut fi stins înainte de a provoca o devastare teribilă, potrivit SBS.
Imaginile din presa locală au arătat paturi acoperite cu cenuşă, înnegrite din caua focului. Scenele îngrozitoare i-au surprins pe tinerii care încearcau să scape din şcoală, odată ce aceasta se afunda în flăcări, în timp ce vecinii auzeau strigătele acestora pentru ajutor. Ziarul Star a raportat că oamenii din zonă care s-au trezit pentru rugăciunile de dimineaţă au auzit strigătele de ajutor şi au văzut flăcări la ultimul etaj al clădirii unde copiii dormeau.
Şeful poliţiei din Kuala Lumpur, Amar Singh, a spus că "corpurile au fost arse în totalitate". Acesta a explicat că "din păcate, a existat o singură intrare, astfel încât ei nu au putut să scape" şi a precizat că: "toate corpurile au fost găsite îngrămădite unul peste altul". Şeful poliţiei Singh a spus că şase studenţi au fost duşi la spital în stare critică, în timp ce mai mulţi au scăpat nevătămaţi. El a spus că victimele erau băieţi cu vârste între 13 şi 17 ani.
Departamentul de incendiu şi-a exprimat îngrijorarea vizând măsurile de siguranţă contra incendiilor la şcolile tahfiz fără licenţă şi a înregistrat 211 incendii la instituţii în 2015. Khirudin Drahman, directorul departamentului de pompieri şi salvare din Kuala Lumpur, a transmis pentru AFP că a fost una din cele mai grave tragedii de foc din ţară în 20 de ani.
Oficialii au trasmis iniţial că 23 de studenţi şi doi profesori au fost ucişi în timpul focului. Poliţia a revizuit însă ulterior numărul morţilor la 21 de elevi şi respectiv doi profesori.
Ministrul federal al Teritoriilor, Tengku Adnan Tengku Mansor, a afirmat în cadrul unui interviu televizat: "Copiii încearcă cu disperare să scape de flăcări". Acesta a adăugat:
"Au existat grătare de metal care îi împiedicau să părăsească clădirea care ardea".
Ministrul Tengku Adnan a spus că şcoala religioasă, numită Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, funcţionează fără licenţă, în timp ce presa locală a relatat că oficialii şi-au exprimat recent preocupările în legătură cu siguranţa în caz de incendiu în cadrul a astfel de şcoli private.
Minsitrul a afirmat: "Şcoala religioasă nu avea licenţă de funcţionare din partea autorităţilor locale. Şcoala nu deţine nici o licenţă din partea autorităţilor religioase locale". Acesta a adăugat că "există multe alte şcoli religioase (care funcţionează ilegal) în ţară". Tahfiz sunt şcoli religioase unde copiii studiază Coranul din Malaezia. În cadrul acestor şcoli, peste 60% din populaţia celor aproximativ 30 de milioane de persoane sunt musulmani.