Un pas până la grevă generală în învăţământ

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 3 decembrie 2013

Un pas până la grevă generală în învăţământ

Protestele cadrelor didactice pot ajunge la o formă care să afecteze întreaga ţară. Îngheţarea anului şcolar, o ameninţare rostită foarte des în ultimii 23 de ani, dar niciodată pusă în practică, poate fi decisă în următoarele 24 de ore. Fiecare dascăl şi-a exprimat opţiunea vizavi de această formă extremă de protest prin vot; ieri, listele cu semnături din fiecare judeţ au fost centralizate la Bucureşti. Dacă 60% dintre sindicalişti vor fi în favoarea declanşării grevei generale, dascălii nu vor mai intra la ore începând cu data de 9 decembrie. Principalele revendicări ale profesorilor sunt: creşterea salariilor debutanţilor cu 50%, acordarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru Educaţie, dar şi un nou statut al personalului didactic. Cum negocierile cu Guvernul au eşuat, profesorii au organizat un referendum intern pentru ca orice acţiune să fie legitimată de votul majorităţii celor aflaţi în sistem.

Dinspre Ministerul Educaţiei au apărut primele semnale legate de posibilitatea redeschiderii dialogului şi de satisfacere a unora dintre revendicările salariale. Săptămâna trecută s-a anunţat că instituţiile din învăţământul preuniversitar vor primi 46 de milioane de lei, dintre care 41 de milioane pentru plata salariilor cadrelor didactice, sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale, iar cinci milioane pentru achitarea salariilor restante câştigate de profesori în instanţă. Ministrul Remus Pricopie a mai precizat că Guvernul este hotărât să acopere treptat nevoile cu care sistemul de învăţământ se confruntă, bugetul pentru 2014 fiind cu două miliarde de lei mai mare decât în 2013.

Ministrul Educaţiei a afirmat că anul viitor fondurile pentru acest domeniu sunt substanţial mai mari decât în anii precedenţi, răspunzând unei întrebări legate de angajamentul alocării a 6% din PIB: "Vreau să vă dau cifre exacte şi domnul Ialomiţianu le cunoaşte, pentru că a gestionat aceste bugete. În 2009 am avut 20,355 miliarde, în 2010 am avut 17,885 de miliarde, în 2011 am avut 17,128 miliarde, în 2012 am avut 16,684 miliarde, în 2013 - 19,816 miliarde, în 2014 - 20,172 de miliarde. Iar acestea sunt sume fără cercetare, la cercetare anul acesta suma a crescut de la 1,7 miliarde spre 1,9 miliarde anul viitor (...) Procentul din PIB pentru anul acesta este de 3,21 pe execuţie preliminară fără cercetare, iar pentru anul viitor avem 3,4". În anexa la bugetul de stat pentru Ministerul Educaţiei, suma prevăzută pentru anul viitor este de 8,5 miliarde de lei, în creştere cu 1,5% faţă de acest an. Pricopie mai susţine că în prezent sunt 1.400 de obiective de investiţii neterminate care au legătură cu activităţile din învăţământ. El a precizat că singura autoritate care va mai putea aloca bani autorităţilor locale pentru astfel de investiţii va fi doar Ministerul Dezvoltării. Imuni la promisiuni, aşteptând gesturi concrete, profesorii par decişi să meargă până la capăt de aceasta dată, la mijloc în acest conflict fiind prinşi copiii şi părinţii acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb