Ungaria intenţionează să reducă cheltuielile cu apărarea pe fondul problemelor bugetare

S.B.
Internaţional / 16 noiembrie

Ungaria intenţionează să reducă cheltuielile cu apărarea pe fondul problemelor bugetare

Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul dintre principalii susţinători ai ideii că statele membre NATO ar trebui să suporte o parte mai mare din costurile cu apărarea statelor membre ale alianţei, va reveni în postul de preşedinte al SUA, informează Agerpres.

Potrivit planului fiscal pentru 2025, publicat săptămâna aceasta, Ungaria intenţionează să reducă cheltuielile cu apărare până la sub 2% din Produsul Intern Brut, de la un nivel ţintă de 2,2% din PIB în acest an. De asemenea, cheltuielile militare ar urma să fie mai mici şi în termeni nominali în 2025, comparativ cu 2024.

Diminuarea cheltuielilor cu apărarea în Ungaria, ţară care se confruntă cu probleme bugetare, contrastează cu cheltuielile crescute din alte state membre NATO din Europa de Est, precum ţările baltice sau Polonia, care alocă apărării peste 3% din PIB, din cauza îngrijorărilor crescute cu privire la securitatea lor după invazia rusească din Ucraina.

Confruntat cu o economie slabă, premierul ungar Viktor Orban are dificultăţi în a crea spaţiul de manevră necesar pentru a putea oferi stimulente înainte de alegerile din 2026, care se prefigurează a fi cele mai disputate de la revenirea la putere a lui Orban în urmă cu 14 ani, scrie Bloomberg.

Presiunile la adresa autorităţilor de la Budapesta s-au intensificat şi ca urmare a faptului că Executivul comunitar a reintrodus în acest an procedura de deficit excesiv împotriva Ungariei, din cauza derapajului fiscal, iar agenţiile de rating au avertizat că există riscul unei retrogradări dacă Guvernul ungar va relaxa obiectivele bugetare.

Guvernul condus de Orban a majorat cheltuielile cu apărare începând din 2018, când aloca pentru apărare doar 1% din PIB. Între timp, au fost semnate mai multe contracte mari de achiziţii precum cele pentru noi tancuri Leopard de la firma germană Rheinmetall AG, noi avioane de vânătoare Gripen de la grupul suedez Saab AB şi un sistem de apărare aeriană americano-norvegian.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sigur ca diferite complexe industrial militare fac lobby la varful puterii americane sa creasca bugetele militare ale Europei ,dar nu din cauza unui pericol (nici macar indepartat) din partea Rusiei . Ci ca sa asigure carnete doldora cu comenzi de echipamente extraordinar de costisitoare americane . Propaganda din Romania ocupa tot spatiul disponibil cu necesitatile de inzestrare (asa cum si militarii fac totdeauna peste tot) fara sa bage de seama detaliile contractuale care introduc condtii ...la folosire . Cel mai bun exemplu e bateria Patriot donata lui Zelenski : abia atunci a iesit la iveala ca aceste baterii sofisticate si costisitoare nu pot fi operate decat de ...personal american !Asa ca ar trebui sa ne multumim cu cat s a comandat pina acum pt echiparea armatei si intre timp sa mai asteptam pina se dezvolta industria de pulberi si arme din Romania pentru acele amenintari de peste 5 10 ani care sunt trimbitate de toti liderii politici anglo americani.

    1. Deci mujicii invadeaza Ucraina, s-au amestecat in alegerile din Moldova, au cumparat hungaristanul cu totul, si asta nu vede “pericol nici macar indepartat:-)…SUA aloca pentru aparare, 2.2% din buget, tarile din UE, sub 2%, in timp ce mujicia alica 40% din buget pentru industia de razboi, si propagandistul asta mujic nu vede nici un pericol:-)

    Ahh, deci nu e bună rețeta lui Orban de a-l pupa în spate pe Puțin?!

    Tot la recesiune duce? Chiar dacă ai relații bune și ești sluga Rusiei?

    Dacă prietenii ruși îți vând gazul mai scump decât îl dau restului europenilor, cam asta pățești…. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb