Ungaria se joacă cu focul: intervenţii în alegerile din statele UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie

Ungaria se joacă cu focul: intervenţii în alegerile din statele UE

English Version

Daniel Hegedûs, analist la German Marshall Fund, susţine că guvernul Viktor Orban a sprijinit financiar partidele de extremă dreaptă din Franţa şi Spania şi s-a implicat în campaniile electorale din Slovacia şi Polonia Daniel Hegedûs: "Aceasta este o ameninţare la adresa stabilităţii democratice pe care partenerii europeni probabil că nu o tratează încă serios"

Amestecul constant al Ungariei în procesele democratice din alte ţări, în ciuda retoricii frecvente a guvernului Viktor Orban cu privire la protejarea suveranităţii naţionale, reprezintă o situaţie "perversă" a afirmat, în cadrul unei dezbateri organizată la Budapeste, expertul politic Daniel Hegedûs, analist la German Marshall Fund, citat de www.klubradio.hu.

Hegedûs a subliniat faptul că Ungaria se implică activ în sprijinul unor partide de extremă dreapta din Franţa şi Spania, precum "Rassemblement National" şi "Vox", oferindu-le sprijin financiar, inclusiv prin împrumuturi bancare. Mai mult, potrivit reprezentantului German Marshall Fund, guvernul ungar a avut o prezenţă notabilă în campaniile electorale din Slovacia şi Polonia, implicându-se în mod activ prin diverse forme de publicitate politică.

Daniel Hegedûs a precizat: "Aceasta este o ameninţare la adresa stabilităţii democratice pe care partenerii europeni probabil nu o tratează încă în serios. Este o situaţie perversă deoarece, deşi guvernul maghiar afirmă că luptă împotriva oricărei încălcări a suveranităţii Ungariei, se amestecă în diferite moduri în procesele democratice ale altor ţări".

Expertul politic maghiar avertizează că la nivel european, intervenţiile Ungariei în politica internă a altor state au devenit tot mai frecvente şi semnificative, creând un climat de îngrijorare. Această strategie a guvernului Orban pare să susţină o tendinţă de consolidare a extremei-drepte, nu doar la nivelul Parlamentului European, ci şi în parlamentele naţionale, unde influenţa lor este în creştere.

Un exemplu recent al tensiunilor diplomatice dintre Ungaria şi partenerii săi europeni este lista comună de protest diplomatic franco-german, formulată ca răspuns la comentariile controversate făcute de Balazs Orban, directorul politic al premierului Viktor Orban. Aceste comentarii, care au abordat atât Revoluţia Maghiară din 1956, cât şi războiul din Ucraina, au fost criticate aspru la nivel internaţional.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a refuzat să accepte o listă similară transmisă de diplomaţii franco-germani şi britanici în 2023, ca răspuns la blocarea aderării Suediei la NATO de către Ungaria. Potrivit lui Hegedûs, acest refuz indică faptul că asemenea demersuri diplomatice devin din ce în ce mai frecvente în relaţiile bilaterale ale Ungariei, ceea ce sugerează o deteriorare a colaborării cu aliaţii occidentali.

Un alt moment tensionat a fost discursul recent al ambasadorului german la Budapesta, Julia Gross, care a oferit o evaluare onestă şi critică a stării democraţiei din Ungaria şi a modului în care aceasta afectează relaţiile cu partenerii săi. Potrivit sursei citate, această abordare deschisă din partea Germaniei reprezintă o schimbare semnificativă faţă de ultimii 10-12 ani, perioadă în care diplomaţia germană a evitat criticile directe faţă de politica internă a Ungariei.

Un factor cheie în aceste tensiuni diplomatice este relaţia economică complexă dintre Ungaria şi Germania, în special în sectorul auto. Deşi Ungaria a avut o relaţie strânsă cu industria auto germană, Hegedûs a subliniat că guvernul Orban pare să se îndrepte tot mai mult către colaborarea cu industria chineză de producţie a maşinilor electrice şi bateriilor. Această reorientare ar putea submina legăturile economice tradiţionale cu Germania, creând noi incertitudini economice de ambele părţi. Pe măsură ce aceste relaţii economice se destabilizează, riscul unor conflicte diplomatice suplimentare creşte.

Sursa citată mai arată că succesul partidelor de extremă dreapta în Europa nu se reflectă neapărat în Parlamentul European, ci în parlamentele naţionale, unde câştigă teren semnificativ, şi avertizează că acest fenomen nu poate fi oprit fără restructurarea sistemului economic şi social european, care este grav afectat de crizele recente, inclusiv de războiul din Ucraina şi de creşterea preţurilor la energie.

Deşi Uniunea Europeană a încercat să externalizeze gestionarea acestor conflicte către instituţii precum Comisia Europeană, este din ce în ce mai evident că statele membre vor trebui să ia măsuri directe pentru a gestiona aceste provocări.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Propagandă meschina

    Ungaria e cel mai demn stat din UE.

    Liderii statului roman, niste slugi !! 

    1. Burtosul tău

      E dictator

      La Budapeșt. 

      politica meschina , politica de cu r be , doar asta stiu sa faca , caci asta sunt si asa au fost intotdeauna si o sa ramana asa

    Cand si-or lua o scatoalca economica peste freza vor tipa acelasi lucru - discriminare. Asta o sa vina, fara doar si poate, singura diferenta e ca nu o sa fie trambitata.

    1. Nu au de ce sa-si ia pentru ca au spus un NU hotarat imperialismului financiar american care calareste lumea.

      În confunzi cu Putler. De fapt, lui Putler i s-a spus mai multe nu-uri hotărâte. Dar pe el nu-l afectează, doar pe ceilalți mujici.

    Pai globalistii neomarxisti nu fac acelasi lucru?nu le-a zis ursula italienilor sa n-o voteze pe Meloni?

    1. Mai Sica tu stii ce au fost aia marxisti?

      Ca sa poti intelege ce sunt neomarxistii. 

      Mai anonim,ai uitat un i la marxisti.

    A spus Hegheduș , si daca a spu Hegheduș ce ?

    inteleg ca sunt multi putinisti si orbanisti care comenteaza pe aici de ce nu va luati talpasita la astia pe care ai laudati

    Ungaria va avea o influență uriașă în politica europeana și nu numai în timp ce Romania va rămâne o colonie jalnică va executa ce poruncesc stăpânii în speță Ursula și americanii ,dacă nu câștigă Trump, Orban va fi in rahat până la gât și poate ajunge la soarta lui Dragnea de la noi și Dragnea a fost dată jos prin demonstrații manipulate și apoi închis tot asta va fi procedura și la Orban dacă câștigă Kamala

    Remarcabil efortul...nostalgicului Orban al Ungariei.

    Dar indiferent cine va castiga in America, in estul Europei se schimba paradigma istoriei. 

    Aici e cheia opozitiei Austriei la intrarea Romaniei in Schengen.

    Nu migratia este marea problema ci aceasta schimbare de paradigma, politica in estul Europei se va face pe axa Varsovia-Kiev-Bucuresti. In cativa ani Viena va deveni un muzeu...frumos. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb