"UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, analizează opţiunile pentru divizia sa "UniCredit Credit Management Bank", iar o decizie privind viitorul acesteia va fi luată până la sfârşitul lunii viitoare, conform afirmaţiilor directorului general al diviziei, Paolo Fiorentino.
"Aceasta este o problemă care stârneşte mult interes", a spus Fiorentino, citat de Bloomberg. Domnia sa a adăugat: "Facem o analiză internă care va fi finalizată în octombrie, când vom duce propunerea noastră în board, ca să o valorificăm".
Conform unor surse apropiate situaţiei, câteva firme de investiţii şi-au exprimat interesul pentru divizia "UniCredit", considerată un activ strategic.
"UniCredit Credit Management Bank" este specializată în servicii şi management pentru credite neperformante, respectiv evaluare şi recuperare de împrumuturi. Unitatea a avut în administrare credite neperformante de 45 de miliarde euro (60 miliarde dolari) la finele anului trecut.
În opinia analiştilor, cel mai probabil scenariu privind divizia băncii italiene este înstrăinarea unei deţineri mai mici de 50% din aceasta către companii de profil.
Acţiunile "UniCredit", tranzacţionate la Bursa din Milano, au câştigat aproape 30% în ultimul an, valoarea de piaţă a băncii depăşind 27 de miliarde euro.
În trimestrul al doilea din anul curent, "UniCredit" a obţinut un profit mai mult decât dublu faţă de cel din anul precedent, ca urmare a reducerii costurilor şi răscumpărării de datorii. Profitul net al băncii a atins 361 de milioane de euro, comparativ cu 169 de milioane de euro în trimestrul al doilea din 2012. Banca din Milano a obţinut un câştig de 254 milioane de euro din răscumpărarea unor titluri în sumă de 4,2 miliarde euro, în luna aprilie.
În intervalul aprilie - iunie 2013, banca şi-a redus costurile operaţionale cu 1,8%, în ritm anual, la 3,67 miliarde euro.
În 2011, banca a anunţat că vrea să-şi diminueze cheltuielile cu 15,8 miliarde euro până în 2015. Acum, "UniCredit" plănuieşte să majoreze această ţintă cu un miliard de euro.