UniCredit Bank Austria a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 4 iunie 2015

UniCredit Bank Austria a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

UniCredit Bank Austria a cumpărat un pachet de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank, deţinut de Ţiriac Holdings, majorându-şi participarea în subsidiara românească la 95,6%, arată un comunicat remis redacţiei.

Potrivit acestuia, "UniCredit Bank Austria cumpără acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank S.A. deţinute de Ţiriac Holdings, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul UniCredit Ţiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%".

Sursa citată mai arată că cele două părţi au agreat să nu dezvăluie preţul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacţiei, însă grupul ia în considerare propunerea unei oferte pentru acţionarii minoritari rămaşi.

Anul trecut, Reuters cita publicaţia italiană Messaggero, potrivit căreia omul de afaceri Ion Ţiriac ar dori să îşi vândă participaţia de 45,059% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank contra sumei de 700 de milioane de euro.

UniCredit Bank Austria este divizia austriacă a UniCredit, prin care grupul italian controlează afacerile din Europa Centrală şi de Est.

Carlo Vivaldi, Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi Şeful Diviziei Europa Centrală şi de Est a UniCredit Bank Austria AG: "Aş dori să-i mulţumesc lui Ion Ţiriac şi reprezentanţilor Ţiriac Holding pentru colaborarea excelentă şi pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziţiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm şi să ne extindem poziţia pe piaţa din România prin această tranzacţie".

Finalizarea tranzacţiei este preconizată înainte de sfârşitul lunii iunie 2015.

"Aş dori să-i mulţumesc lui Ion Ţiriac şi reprezentanţilor Ţiriac Holding pentru colaborarea excelentă şi pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziţiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate din România (tranzacţie perfectată în 2013 - n.r.), continuăm acum să ne consolidăm şi să ne extindem poziţia pe piaţa din România prin această tranzacţie", a declarat, în comunicat, Carlo Vivaldi, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi şeful diviziei Europa Centrală şi de Est la UniCredit Bank Austria AG.

UniCredit Ţiriac Bank a luat naştere prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a încheiat în 2007. Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit, convenită cu UniCredit atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri are interese în mai multe domenii - auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit net consolidat de 52,8 milioane lei (11,9 milioane euro) înainte de interesul minoritar. Veniturile consolidate s-au ridicat în perioada raportată la 372,9 milioane lei (83,8 milioane euro). Cheltuielile operaţionale au ajuns la 196,2 milioane lei (44,1 milioane euro).

UniCredit Ţiriac Bank este în primele cinci bănci din România după valoarea activelor. La finele lunii martie, banca avea active de 30,8 miliarde de lei (7 miliarde de euro). Expunerea bilanţieră a portofoliului de credite era de 22,6 miliarde lei (23,6 miliarde incluzand credite externalizate). Depozitele atrase de la clientela s-au plasat la 14 miliarde de lei, în scădere cu 11,6%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sunt un actionar minoritar la banca Unicredit, am mostenit actiunile de la tatal meu care a fost membru fondator si din anul 2008 de cand le detin nu s-au distribuit in nici un an dividende.

    Legal si moral este ca si actionarii minoritari sa-si poata vinde actiunile catre Unicredit, la acelasi pret ca si actionarul care isi vinde acum 45 %. 

    1. legal? de ce?

      moral? in afaceri? hmm. poate legitim 

      t.s. 

      Legal e sa se acorde de catre Unicredit si celorlalti actionari acelasi pret, pentru ca toate actiunile au aceeasi valoare nominala si pentru ca toti actionarii aveau actiuni comune, nu stiu vreun actionar cu actiuni preferentiale la Unicredit si au fost peste 4000 de actionari fondatori, de la infiintarea bancii, impreuna cu tiriac.

      Eu, ca actionar Unicredit nu cred ca as vinde la un pret inferior celui cu care a vandut Tiriac, catre Unicredit . 

      Domnule Socaciu a-ti auzit de ofertele publice de cumparare a actiunilor???

      Acolo se ofera acelasi pret per actiune pentru toti actionarii, indiferent ca au 2 actiuni sau 10000 de actiuni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb