Universitatea Bucureşti critică ordonanţa privind renunţarea la un titlu ştiinţific

Ziarul BURSA #Cultură / 8 ianuarie 2015

Universitatea Bucureşti (UB), la care premierul Victor Ponta a devenit doctor în drept, critică virulent ordonanţa de guvern ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta şi spune că se va adresa Avocatului Poporului, în vederea sesizării Curţii Constituţionale.

Universitatea din Bucureşti (UB) îşi exprimă public, printr-un comunicat de presă, dezacordul faţă de prevederea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 care permite deţinătorilor unui titlu ştiinţific să renunţe la titlul în cauză printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. UB precizează: "Posibilitatea renunţării de către deţinător la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional şi promovează un comportament iresponsabil şi lipsit de etică faţă de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educaţia superioară prin alternativa ca deţinătorul unui titlu ştiinţific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituţional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane şi financiare".

Tot UB consideră că prevederea din ordonanţă ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta "creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităţilor, Consiliul Naţional de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea ştiinţifică". În plus, susţine UB, o astfel de reglementare "poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării".

Pe de altă parte, Universitatea se declară surprinsă de faptul că, la fel în cazul altor modificări aduse Legii educaţiei, instituţiile de învăţământ superior nu au fost consultate în privinţa elaborării acestei ordonanţe de urgenţă.

UB mai precizează că va face uz de toate pârghiile oferite de lege "pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renunţării la titlurile ştiinţifice, să nu îşi producă efectele".

Astfel, Universitatea urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor. În mod evident, explică UB acest demers, în cazul ordonanţei 94 "a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a ţării, care precizează fără echivoc că "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa din cuprinsul acestora' ".

"Cu toate acestea, crearea în mod artificial a cadrului legal care să permită deţinătorului unui titlu ştiinţific să renunţe la acest titlu nu reprezintă o situaţie extraordinară, a cărei reglementare să nu poată fi amânată. Acesta este şi motivul pentru care în cuprinsul OUG 94/2014 nu se regăseşte justificarea cerută de textul constituţional", susţin reprezentanţii UB.

Totodată, Universitatea din Bucureşti spune că se va adresa şi Parlamentului, cu solicitarea de a nu adopta completarea Legii educaţiei cu prevederea ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta, potrivit Mediafax.

Guvernul a modificat, în 29 decembrie, Legea educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă care, între altele, permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

Anterior, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, referitor la această ordonanţă, că niciodată nu a fost de părere că trebuie date acte normative pentru o persoană, dar că nu o să dea o replică în media şi că, atunci când ordonanţa va veni la promulgare, va delibera şi va decide.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb