Universitatea Harvard a pierdut 1 miliard de dolari cu investiţii în resurse naturale, cum ar fi în producţia de roşii, zahăr şi eucalipt, managerii fondurilor crezând că pot administra riscuri pe care alte instituţii de învăţământ superior le-au evitat, relatează BusinessWeek, citată de news.ro.
În urmă cu şase ani, Jane Mendillo, pe atunci director de investiţii la Harvard, a petrecut o săptămână în Brazilia, survolând cu avionul unele dintre fermele şi pădurile aflate în proprietatea universităţii. În acel an, universitatea a început una dintre cele mai îndrăzneţe aventuri în străinătate: o investiţie într-un proiect agricol în nord-estul sărac al Braziliei. Acolo, muncitorii au început să producă pastă de roşii, zahăr şi etanol, precum şi energie, după procesarea culturilor.
Conform estimărilor, profiturile obţinute din această activitate ar fi putut să le depăşească pe cele obţinute din acţiuni şi obligaţiuni şi să menţină cea mai bogată universitate din lume cu un pas înainte altor universităţi.
Însă estimările s-au adeverit. Universitatea, care a investit cel puţin 150 de milioane de dolari în proiectul respectiv, renunţă la acesta, potrivit unor persoane apropiate situaţiei. Proiectul a fost unul dintre motivele pentru care actualul director pentru investiţii, Narv Narvekar, a revizuit în scădere valoarea portofoliului global de resurse naturale al universităţii cu 1,1 miliarde de dolari, la 2,9 miliarde de dolari.
Harvard, care administrează active de 37,1 miliarde de dolari, a anunţat că investiţiile în resurse naturale au generat randamente ridicate, dar că în prezent au "probleme semnificative". Actuali şi foşti oficiali ai universităţii au refuzat să comenteze.
Universitatea Harvard a înregistart multe erori în ultimul deceniu, a arătat Thomas Gilbert, profesor de finanţe la Universitatea Washington, acesta precizând că "aproape toate se reduc la o singură eroare de calcul: convingerea că managerii săi de fonduri, care au fost plătiţi cu 242 de milioane de dolari din 2010 până în 2014, sunt mai inteligenţi decât toţi ceilalţi şi pot administra riscurile pe care aproape toate celelalte universităţi le-au evitat".
"Au scăpat de sub control. Când administrezi bani din donaţii este îngrozitor", a mai declarat Gilbert.
Potrivit sursei citate, pe parcursul deceniului încheiat la 30 iunie 2017, Harvard a înregistrat un randament mediu anual al investiţiilor de 4,4%, printre cele mai slabe între universităţile importante. Cel mai mare randament a fost obţinut de MIT (7,6%), urmată de Columbia (7,3%), Princeton (7,1%) şi Yale (6,6%), media fiind de 4,6%.