UNSAR: "Managementul riscului în sectorul agricol ar putea fi realizat prin subvenţionarea primelor de asigurare"

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 24 aprilie 2016

Managementul riscului în sectorul agricol ar putea fi realizat prin subvenţionarea primelor de asigurare, măsură care ar duce la creşterea accesibilităţii asigurărilor agricole şi ar determina societăţile de asigurări să acopere riscuri care nu sunt asigurate în ţara noastră în acest moment, un exemplu fiind seceta, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) trimis redacţiei.

Potrivit UNSAR, subvenţionarea directă a primelor de asigurare încheiate de către fermieri reprezintă cel mai utilizat instrument european pentru gestionarea riscurilor în agricultură în condiţiile în care 82% din subvenţia europeană şi naţională este orientată către subvenţionarea primelor de asigurare.

"Fondurile mutuale reprezintă, de asemenea, un instrument eficient pentru fermieri, ca o soluţie pentru riscurile neasigurabile, cu un impact semnificativ, dar şi cu o frecvenţă mai redusă. În Franţa, de exemplu, acest fond mutual acoperă riscuri sistemice de mediu şi sanitare", se arată în comunicat.

Conform Politicii Agricole Comune Europene (PAC) 2014-2020, statele membre au la dispoziţie trei instrumente pentru gestionarea riscurilor în agricultură: subvenţionarea primelor de asigurare, contribuţii financiare la fonduri mutuale şi un instrument de solidaritate naţională pentru stabilizarea veniturilor.

În cadrul întâlnirilor de lucru coordonate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, UNSAR a prezentat exemplul Franţei care are implementat un sistem pe trei niveluri de management al riscurilor agricole, aliniate la prevederile Politicii Agricole Comune (PAC) 2014 - 2020.

"În cadrul întâlnirilor avute până în prezent, la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), au fost dezbătute atât aspecte generale legate de stimularea produselor de asigurări agricole, cât şi situaţia existentă privitoare la fondurile mutuale. Unul dintre obiectivele grupului de lucru este identificarea soluţiilor pentru un management eficient al riscurilor agricole şi crearea cadrului legislativ eficient pentru funcţionarea fondurilor mutuale. UNSAR apreciază implicarea participanţilor la întâlnirile grupului de lucru desfăşurate până în prezent şi a propus invitarea reprezentanţilor fermierilor la discuţii, în vederea găsirii soluţiilor potrivite pentru toţi actorii implicaţi", menţionează sursa citată.

La ultima întâlnire de lucru din data de 21 aprilie, reprezentantul MADR a comunicat faptul că la nivelul ministerului revizuirea legislaţiei pentru îmbunătăţirea cadrului de constituire a fondului reprezintă o prioritate pe agenda instituţiei. UNSAR a propus ca România să analizeze posibilitatea optării şi pentru subvenţionarea primelor de asigurare ca o măsură complementară fondurilor mutuale, iar decizia trebuie luată împreună cu fermierii care sunt beneficiarii acestor finanţări.

Potrivit UNSAR, modelul Franţei s-a dovedit a fi unul funcţional şi a inspirat mai multe state din Uniunea Europeană în gestionarea problemelor din sectorul agricol. MADR are, în prezent, un parteneriat cu Franţa pentru a studia modelul Fondurilor Mutuale, Sanitare şi de Mediu. Din instrumentele puse la dispoziţie prin PAC 2014-2020, Franţa a optat atât pentru încurajarea responsabilizării individuale prin reducerea fiscalităţii, prin subvenţionarea primei de asigurare, iar pe lângă acestea, Franţa dispune şi de un fond naţional care acoperă daunele de importanţă excepţională care nu sunt asigurate de piaţa asigurărilor.

România a optat, în cadrul PAC 2014 - 2020, doar pentru crearea unor fonduri mutuale. Conform Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, pentru această măsură ţara are la dispoziţie 200 de milioane de euro din fondurile europene pentru constituirea acestor fonduri mutuale destinate plătirii de compensaţii financiare fermierilor. Având în vedere că acest fond nu a fost constituit până la această dată, fermierii români nu pot beneficia de sprijinul comunitar pentru gestionarea riscurilor agricole. Atât autorităţile, cât şi principalele asociaţii de fermieri doresc deblocarea situaţiei în care România se află şi găsirea de soluţii reale în sprijinul fermierilor, precizează sursa citată.

UNSAR consideră că România trebuie să urmeze exemplul altor ţări europene aliniate la PAC 2014 - 2020, care au un sistem funcţional în ceea ce priveşte managementul riscului în agricultură şi care au optat pentru un mix între intrumentele europene disponibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb