Universităţi din ţara noastră se regăsesc în unul dintre cele mai prestigioase clasamente care ţine cont în primul rând de reputaţia în mediu academic. Nu se pune, deocamdată, problema "atacării" unor locuri fruntaşe, dar prezenţa în acest top merită a fi consemnată.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara sunt universităţile care conduc plutonul de universităţi autohtone incluse în ediţia 2022 a QS World University Ranking, fiind clasate în top 1001-1200 la nivel mondial. Alte opt universităţi româneşti sunt incluse în top pe poziţiile 1201-1300. În ediţia din 2022 a QS World University Rankings se regăsesc următoarele 11 universităţi din ţara noastră: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Politehnica Timişoara. De remarcat că dintre cele 11 universităţi autohtone incluse în acest clasament, 4 sunt membre ale Consorţiului Universitaria. Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea a vorbit despre această performanţă: "Reputaţia academică, buna inserţie a absolvenţilor, dar şi relevanţa cercetării ştiinţifice, propulsează Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) pe podiumul primelor trei universităţi româneşti, în ediţia 2022 a QS World University Rankings. Acest rezultat se înscrie în tendinţa de vizibilizare accentuată a universităţilor de excelenţă din România, un rezultat de parcurs care confirmă consacrarea UVT drept cea mai importantă şi premiată universitate comprehensivă din vestul ţării".
Metodologia utilizată în demersul de ierarhizare a universităţilor este specifică tuturor proceselor derulate de QS şi include următorii indictori de performanţă: reputaţie academică - 40%, reputaţia în rândul angajatorilor - 10%, raport studenţi/facultate - 20%, raport citări/lucrări - 20%, cadre didactice din străinătate - 5%, studenţi din străinătate - 5%.
• Trend European: schimbarea denumirii
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) din Iaşi şi-a schimbat denumirea, devenind Universitatea pentru Ştiinţe ale Vieţii "Ion Ionescu de la Brad", ca urmare a Hotărârii de Guvern din 13 mai 2021, aliniindu-se astfel trendului european al instituţiilor de profil. Aflată într-un amplu proces de modernizare şi transformare, de adaptare la noile cerinţe ale pieţei muncii, Universitatea Agronomică din Iaşi intră în acest trend european de schimbare a denumirii, şi nu numai, după alte instituţii de învăţământ superior similare din Austria, Olanda, Danemarca, Norvegia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Polonia sau Ucraina care au trecut de la denumirile şi activităţile iniţiale la denumirea de universităţi pentru ştiinţele vieţii. Rectorul USAMV din Iaşi, Gerard Jităreanu, a declarat că schimbările se vor face nu doar în ceea ce priveşte schimbarea numelui instituţiei, ci şi la nivelul programelor de studiu care vor cunoaşte o actualizare profundă: "Acesta este noul brand care reprezintă actualul aşezământ academic centenar, nume care reflectă tendinţele europene actuale la nivel didactic, de cercetare şi ale pieţei muncii, toate fiind dinamizate de provocările majore şi complexe din sfera ştiinţelor vieţii. Estimăm un important impact la nivel regional, naţional dar şi internaţional, prin creşterea ponderii cercetărilor privind schimbările climatice, poluarea mediului, creşterea demografică, alimentaţia publică, resursele de apă şi alimente, energiile regenerabile, protejarea resurselor şi a arealelor naturale, care fac obiectul domeniilor de studiu ale universităţii noastre, în noul context socio-economic.Sperăm ca impactul să fie pozitiv şi în ceea ce priveşte atractivitatea pentru viitorii studenţi, naţionali şi internaţionali, deoarece universitatea îşi păstrează misiunea fundamentală iniţială, de a forma ingineri în domeniul ştiinţelor aplicate ale mediului şi vieţii: agronomie, horticultură, biotehnologii agricole, inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală, ingineria produselor alimentare, horticultură, ingineria mediului, ingineria resurselor animale şi alimentare, sau licenţiaţi în biologie şi medicină veterinară. Schimbarea denumirii nu este doar o acţiune de rebranding, ci reprezintă şi o schimbare de viziune în abordarea direcţiilor de dezvoltare ale universităţii noastre şi sperăm că IULS - Iasi University of Life Sciences să devină cât mai curând membră a Ligii Europene a Universităţilor pentru Ştiinţele Vieţii (Euro League of Life Sciences)".