• Update 20:49
Guvernul constată că, prin blocajul creat, Preşedinţia nu susţine promovarea emisiei TVR în Republica Moldova, a precizat Executivul cu privire la retrimiterea în Parlament a legii privind organizarea SRR şi SRTV.
"Criteriile din proiectul de lege privind organizarea SRR şi SRTV asupra cărora Administraţia Prezidenţială cere clarificări au fost introduse cu scopul de a putea finanţa emisia TVR Chişinău. Cerinţa Preşedintelui României ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova", se arată într-un comunicat de presă.
Guvernul României consideră că Administraţia Prezidenţială trebuie să trateze cu maximă atenţie angajamentele României faţă de Republica Moldova şi să lucreze, împreună cu celelalte instituţii ale statului, la consolidarea relaţiei dintre cele două ţări. "Susţinerea emisiei TVR în Republica Moldova este un obiectiv pe care îl susţinem în continuare şi care ar trebui pus în aplicare în cel mai scurt timp", adăugă Guvernul.
----
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV).
Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în forma sa iniţială, Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevedea, în Art. 42, că "finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat" şi că "sumele necesare se evidenţiază separat în bugetul fiecărei societăţi, pe baza programelor stabilite potrivit legii".
"În forma trimisă la promulgare, în conformitate cu Art. 43 alin. 11 < Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat şi pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiuni / părţi sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii >", se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru dezvoltarea ori extinderea activităţilor specifice, în ţară şi în străinătate, se creează trei modalităţi legale la care pot recurge Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune: înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat, dobândirea calităţii de asociat în cadrul unei persoane juridice de drept privat sau achiziţionarea de acţiuni/părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale existente.
"În privinţa modalităţilor (2) şi (3), prevăzute de lege, opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiţii de eligibilitate şi oportunitate. Totodată, considerăm că Legea trebuie să prevadă criterii clare de asociere, respectiv de achiziţionare de părţi sociale/acţiuni, în vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atât mai mult, cu cât finanţarea acestor operaţiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat", precizează Preşedinţia.