• Update 21:10 Ponta: "Desecretizarea arhivei Dunărea nu a fost pe ordinea de zi a CSAT"
Premierul Victor Ponta a declarat, azi, că desecretizarea ultimei părţi a Arhivei fostei Întreprinderi de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), el arătând că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să spună adevărul şi să nu "vină cu şmecherii", întrucât nu îi va fi complice la "şmecherii".
Întrebat de ce a respins hotărârea CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea, aşa cum îl acuză şeful statului, Ponta a răspuns: "Pentru că nu era pe ordinea de zi. Domnul preşedinte ar trebuie să vă spună adevărul. Dacă vine cu şmecherii, aşa, în ultima secundă, eu nu sunt complice cu domnia sa la şmecherii".
"Nu vii la CSAT, dacă nu e pe ordinea de zi, nu vii cu un document, aşa, fără să... CSAT e o instituţie serioasă, chiar dacă e condusă de un preşedinte neserios", a spus Ponta.
Domnia sa a arătat, întrebat dacă este de acord cu desecretizarea ultimei părţi a arhivei Dunărea, că nu ştie despre ce este vorba.
"Sunt chestii de Securitate şi domnul preşedinte Băsescu are atâtea chestii cu Securitatea, eu nu vreau să am de-a face cu ele. Nu ştiu despre ce e vorba. Aveam 17 ani la Revoluţie, domnul preşedinte Băsescu era la Securitate atunci. Nu ştiu exact ce răfuieli are el cu foştii săi colegi", a adăugat Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, azi, că premierul Victor Ponta s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea.
"Am văzut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu, cea care a fost turnată de turnătorul Voiculescu, când trăia în România, am văzut solicitarea de desecretizare a Dunărea Operative, pe care dânsa a transmis-o ieri, şi aş vrea să îi dau următoarele informaţii", a spus şeful statului, precizând că în şedinţa CSAT din 1 octombrie a iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea.
Băsescu a menţionat că solicitarea a fost respinsă, ca urmare a poziţiei premierului Ponta, care nu a fost de acord, deşi arhivele fostei securităţi vizează perioada până la Revoluţie.
Şeful statului a mai arătat că a încercat pe urmă să obţină semnăturile membrilor CSAT pe o altă variantă, prin care un proiect de hotărâre se transmite miniştrilor membri ai CSAT, această variantă fiind semnată de serviciile secrete, dar nu şi de premier şi de ceilalţi miniştri.
---
• Update 18:40
Preşedintele Băsescu consideră că negocierea dintre Guvern şi instituţiile financiare internaţionale a fost "de proastă calitate" şi nu dă şanse economiei româneşti.
"Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o, cred, primul, nu o spusese nici Consiliul fiscal, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar, mult mai grav, măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt bine definite, lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru creşterea economiei", a afirmat Traian Băsescu, în declaraţia de la Palatul Cotroceni.
---
• Update 18:27 Şeful statului: "I-am intentat lui Roşca Stănescu o acţiune în instanţă pentru declaraţia iniţială"
Şeful statului, Traian Băsescu, a vorbit, totodată, şi despre întâmplarea cu senatorul Sorin Roşca Stănescu, conform surselor de presă.
Domnia sa a precizat că îşi menţine caracterizarea pe care i-a făcut-o, ieri seară, lui Roşca Stănescu. Băsescu a menţionat: "Promovarea acestei minciuni nu a fost întâmplătoare. O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din luna februarie şi ele au fost investigate de poliţie. Nimeni nu putea da o soluţie favorabilă pe aceste documente, desigur. Ieşirea publică a domnului Sorin Roşca Stănescu a fost una precipitată. A preluat el documentele aruncate de fundaţie la poliţie în luna februarie pentru că intrase în dificultate pentru că anterior făcuse o declaraţie că eu şi alţii aveam conturi în Seychelles. Fiind un om laş şi realizând că n-avea acoperire parlamentară, şi-a dat seama că trebuie să schimbe registrul. Eu i-am intentat o acţiune în instanţă pentru declaraţia iniţială".
Preşedintele a dorit să clarifice şi povestea documentelor pe care le-a distribuit Roşca Stănescu în presă.
"Ele vin de la o firmă din Cipru, pentru că este firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a spălat bani, iar acest lucru se află acum în investigarea procurorilor. Fac această afirmaţie nu pentru că ştiu ce au în dosar procurorii, dar ştiu ce am cerut în mod repetat preşedintelui Ciprului", a precizat Băsescu.
Traian Băsescu a explicat: "Ghinionul lui Sorin Roşca Stănescu (SRS) şi al lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV) şi neinspiraţia de a utiliza asemenea falsuri sunt subliniate şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani şi domnului Popa, care se afla în Indonezia. Îl ştiu pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate pe lângă preşedintele Indoneziei pentru ca România să afle aceste informaţii. Oamenii şi televiziunile care i-au promovat au avut ghinion".
Băsescu a adăugat: "Pentru că domnul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, vrea să facă şi o comisie parlamentară prin care s-ar fi văzut cum a spălat preşedintele bani, îl rog pe domnul Crin Antonescu să-l întrebe pe domnul Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă 229.772 de dolari şi să-l mai întrebe de o altă dată, 30.12.2004, dacă i s-a virat cumva, tot de la aceeaşi firmă suma de 486.00 de euro şi eventual pentru ce servicii. Poate îi spune domnului Crin Antonescu. Cam asta despre marele senator al patriei Sorin Roşca Stănescu, foarte susţinut de domnul Crin Antonescu pentru o comisie. Dar să se grăbească, pentru că dosarul de spălare de bani merge înainte. Şi poate îl cheamă şi pe Vântu la o audiere. Ce ghinion, să cazi exact pe o firmă despre care preşedintele ştia".
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, a declarat, miercuri, că Traian Băsescu şi Theodor Stolojan "au spălat", în anul 2004, şapte milioane de dolari. Senatorul PNL menţiona că această sumă totală de 7 milioane dolari a provenit de la Laiki Bank Cyprus, iar plăţile au fost făcute prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation şi Bank of Canton of California San Francisco.
Parchetul General a infirmat, azi, într-un comunicat de presă, acuzaţiile lansate de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu.
---
• Update 18:12 Băsescu: "Situaţia este foarte dificilă la radioul şi televiziunea publice"
Traian Băsescu a menţionat că săptămâna trecută a fost întoarsă, în Parlament, o lege de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTV).
Astfel, preşedintele ţării a precizat: "Am întors săptămâna trecută în Parlament o lege de modificare a legii 41 din 1994, care este legea de funcţionare şi organizare a SRR şi a SRTV. În cuprinsul acestei legi, la articolul 43, se dădeau trei soluţii pentru radioul şi televiziunea publică în mod deosebit. În primul rând, SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. A doua variantă era că SRR şi SRTV pot dobândi calitatea de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existente. Punctul trei spune că SRR şi SRTV pot achiziţiona părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale deja existente. Toate acestea mă fac să suspectez, ca Guvernul şi majoritatea Parlamentară, că ţinta este televiziunea română şi radioul. Situaţia este foarte dificilă la radioul şi televiziunea publice".
De asemenea, Băsescu a adăugat: "Sunt televiziuni private care au resurse financiare care ar putea face din televiziunea română o anexă a unui grup media deja existent. Probabil de aici şi furia domnului Voiculescu şi a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni. Ţinta legii de modificare este punerea sub control de partid a televiziunii şi radioului publice. Sper ca parlamentul să ţină cont de observaţiile pe care le-am făcut. Se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi televiziunea română. Am ajuns la această concluzie ca urmare a două acte normative promulgate de Guvern".
---
Preşedintele ţării, Traian Băsescu, s-a declarat mulţumit că a fost declarată neconstituţională ordonanţa de urgenţă legată de insolvenţă, care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară, arată sursele de presă.
Domnia sa a explicat în această seară, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni: "Vreau să încep cu un avertisment legat de ceea ce înţeleg că se petrece în legătură cu mediul audio-vizual. Multe posturi de televiziune au semnalat o ordonanţă de urgenţă legată de insolvenţă, care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară: încetarea emisiilor până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni şi era vădit că televiziunile şi radiourile erau o ţintă".
"Slavă Domnului, probabil datorită dumneavoastră, în primul rând, şi discuţiilor cu Avocatul Poporului pe care le-am avut, Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională", a subliniat şeful statului, conform surselor de presă.