UPDATE Băsescu: "Suntem cu un pas în prăpastie"

F.A.
Politică / 14 ianuarie 2014

Update 19:14

Preşedintele Traian Băsescu susţine că legile actualului Guvern sunt "foarte proaste" şi de aceea le întoarce de la promulgare.

"Înţeleg că se mai plânge Victor Ponta că îi trimit legile înapoi, recunosc că sunt foarte proaste şi nu am ce să fac, nu le pot lăsa să intre în circuit cu o calitate atât de proastă. Plângea şi de legea minelor, nu-i la mine, nu ştiu pe unde a pierdut-o, poate a uitat-o printr-un sertar pe acolo", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a mai declarat: "Ce mi se pare foarte important este legea parteneriatului public-privat. L-am auzit glăsuind pe avocatul Şova. Am trimis-o înapoi pentru două motive. Primul este legat de articolul 38, unde spune domnul Şova că din motive excepţionale legate de interesul naţional şi local, parteneriatul public poate fi denunţat unilateral. Oameni buni, nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Care sunt criteriile după care constaţi tu că apar nişte probleme legate de interes naţional sau local? Trebuiesc prezentate în lege toate condiţiile, eu nu spun că nu poate fi o astfel de situaţie, dar trebuie să spui, se poate întrerupe pe un set de condiţii".

----

Update 19:09

Un proiect de Constituţie care nu va ţine cont de referendumul din 2009 nu va fi acceptat de CCR, a menţionat preşedintele Traian Băsescu.

"Aş vrea să discut de ultima trăsnaie a alianţei USL: Constituţia, pe care vor să o treacă prin referendum cu europarlamentarele (...) Această poveste nu va putea trece de Curtea Constituţională. S-au aruncat într-o minciună publică ambii lideri ai USL, care va duce la dezorientarea electoratului şi va face ca nimeni să nu mai înţeleagă nimic. Eu nu cred că un proiect de Constituţie care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CCR", a declarat Băsescu, marţi, la Palatul Cotroceni.

Totodată, Băsescu a arătat că liderul PNL Crin Antonescu şi-a luat "rolul mincinosului" vorbind de 300 de deputaţi, fără a menţiona şi câţi senatori se doresc.

"Povestea pe care vrea să o prezinte Crin Antonescu, de data asta, şi-a luat rolul mincinosului, spunând < facem 300 de deputaţi >, uitând să spună câte sute de senatori face...această poveste nu va putea trece de CC. S-au aruncat într-o minciună publică ambii lideri ai USL, o minciună care va duce la dezorientarea electoratului şi va face ca nimeni să nu mai înţeleagă nimic", a susţinut Traian Băsescu.

---

Update 19:02

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia sa referitoare la acciza la motorină şi benzină de 7 eurocenţi este ca aceasta să nu fie introdusă.

"Avem deocamdată suspendată la aplicare suplimentarea de acciză la motorină şi benzină. Decizia mea e ca această acciză de 7 eurocenţi plus TVA, deci 8,68 eurocenţi, să nu se introducă. Vedem toţi că a fost o minciună că va scădea preţul la combustibil cu 1 ianuarie, nu a scăzut deloc, a crescut, şi nu avem nicio garanţie că va scădea. Dacă de la 1 aprilie vom mai adăuga 41,8 bani pe litru, se va resimţi mai puternic în preţuri şi inflaţie. Nu trebuie să creştem preţul la combustibil", a menţionat preşedintele.

Domnia sa a precizat: "Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandările de ţară făcute de CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond şi în cea către UE. Altfel, obiectivul de a avea un acord cu troica finanţatorilor nu e acoperit".

---

Update 18:55

Traian Băsescu a făcut un apel la politicieni "să înţeleagă că au adus ţara într-un moment dificil prin atitudinile faţă de justiţie".

"Fac un apel la politicieni să înţeleagă, la majoritatea parlamentară, în frunte cu premierul şi Crin Antonescu, să înţeleagă că au adus ţara într-un moment dificil prin atitudinile faţă de justiţie. Nimeni nu-i crede că e o justiţie controlată de preşedinte, nu a găsit nimeni un procuror sau judecător care să spună că prşsedintele l-a sunat. Nu există un procuror care să poată spune asta. În aceste condiţii, nu-i crede nimeni, dar fac rău României prin afirmaţiile perpetuate", a spus şeful statului.

---

Update 18:49

Preşedintele Traian Băsescu susţine că, dacă majoritatea politică continuă atacurile la statul de drept, România riscă să fie izolată pentru mult timp, menţionând că "suntem cu un pas în prăpastie".

"Vreau să înţelegeţi foarte bine şi aş vrea să înţeleagă daca se poate şi românii şi politicienii, dacă mesajul meu e corect transmis: Suntem cu un pas în prăpastie. În cazul în care majoritatea politică recidivează şi continuă atacurile la statul de drept, care pot fi prin legislaţie sau declaraţii, România riscă să fie izolată pentru mult timp", a spus preşedintele.

"Formulările nefericite ale premierului din ultima perioadă sunt de asemenea un vot de blam pentru România. Încercarea de a spune < justiţia băsistă > sau < slugile lui Băsescu > nici nu convinge pe nimeni şi arată că, imediat ce vor putea, aceşti oameni vor trece la demolarea sistemului de justiţie independentă din România. Acest lucru e o îngrijorare pentru partenerii noştri", a menţionat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai declarat: "România a revenit, din punct de vedere al credibilităţii datorită acţiunilor împotriva justiţiei şi statului de drept, la perioada anului 2000. Aici suntem... când suntem puşi sub semnul întrebării dacă respectăm criteriile de la Copenhaga. În decembrie subliniam că România a ieşit din criteriile de la Copenhaga. Ce aţi văzut azi în Parlamentul European e confirmarea că am dreptate, iar PE cu certitudine va adopta hotărâri de sancţionare a statelor mmebre care nu respectă statul de drept. Am primit în timp scurt din ambele părţi, şi de la SUA, vizita emisarului, şi votul de azi din Comisia LIBE şi va urma cel în plen, semnale din ambele părţi, extrem de sever, că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri, de la reducerea sumelor alocate până la suspendarea dreptului de vot".

Comisia de Libertăţi Civile din Parlamentul European a aprobat, astăzi, o rezoluţie potrivit căreia Comisia Europeană trebuie să facă imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE şi a criteriilor de accedere în UE.

----

Băsescu: "Statul de drept este pus sub semnul întrebării, începând din vara anului 2012"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că mesajul trimis de SUA prin intermediul Victoriei Nuland a fost legat de statul de drept din România, "care începând din vara anului 2012 este pus sub semnul întrebării".

"Primul lucru care trebuie lămurit e vizita Victoriei Nuland, tratată de unii ca o vizita pentru a ne felicita la zece ani de la intrarea în NATO. Vreau să vă dau mesajul exact şi corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români şi pe politicieni. Nu mă joc cu vorbele, ştiu că ele în câteva minute vor fi în toate cancelariile. Nuland nu a venit nici în calitate de asistent, nici de subsecretar, nici de turist. Calitatea a fost de emisar al guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios. Acest mesaj a fost legat de statul de drept din România care începând din vara lui 2012 e continuu pus sub semnul întrebării", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a mai spus: "V-aş aduce aminte faptul că SUA şi UE au investit enorm din banii cetăţenilor lor pentru ca instituţiile României să funcţioneze similar cu cele din orice alt stat de drept. Acest lucru ni se reproşează în momentul de faţă. Problema deosebit de dificilă pleacă de la faptul că majoritatea parlamentară a recidivat faţă de momentul de cumpănă din 2012. Atunci a fost un atac brutal la statul de drept, toată lumea a sperat că după alegeri acest lucru nu se va repeta şi totuşi actuala putere a demonstrat că nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să consolideze statul de drept. Dimpotrivă, a fost de şubrezire continuă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb