UPDATE: BT SECURITIES: "Listarea Nuclearelectrica a fost un succes"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 septembrie 2013

"Listarea Nuclearelectrica a fost un succes"

Update 11:45 Constantin Niţă: "Listarea Nuclearelectrica, un proiect ambiţios asumat de Guvern"

Valoarea totală cu care se majorează capitalul social al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (simbol SNN) este de aproximativ 312,48 milioane de lei (circa 70,2 milioane euro), se arată într-un comunicat de presă.

"Listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti face parte dintr-un proiect ambiţios asumat de Guvernul României, prin calendarul de privatizări, în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional. Dezvoltarea unui ecosistem financiar complex şi finanţarea prin bursă sunt elemente esenţiale pentru crearea unui mediu economico-financiar modern pe piaţa locală. Venirea la bursă a unui nou emitent de prestigiu, SNN, după mai bine de 6 ani în care nu s-au înregistrat prezenţe notabile, constituie un eveniment important, definitoriu pentru politica Guvernului României, respectiv a Departamentului pentru Energie, de redefinire a sectorului financiar şi energetic utilizând mecanisme consacrate pe pieţele internaţionale", declară Constantin Niţă, Ministrul delegat pentru Energie.

Update 10:07 Oferta Nuclearelectrica s-a încheiat la preţul minim de 11,2 lei/acţiune

Oferta Nuclearelectrica s-a închis la preţul minim de 11,2 lei/acţiune. Investitorii mici care au subscris în primele trei zile ale ofertei beneficiază de un discount de 8%, adică vor plăti 10,304 lei/acţiune.

Fondul Proprietatea a participat la majorarea de capital a Nuclearelectrica astfel că în companie vor intra, în total, 70,2 milioane euro.

---

Reuşita SNN va influenţa pozitiv viitoarele IPO-uri

Oferta Nuclearelectrica (SNN) pentru listarea companiei la bursă a fost un succes, fiind suprasubscrisă pe fiecare tranşă, potrivit brokerilor intermediari.

Tranşa mică din ofertă a fost suprasubscrisă de 5,63 ori, investitorii dorind să achiziţioneze peste 14 milioane de titluri SNN, faţă de 2.536.862 puse la bătaie, iar tranşa mare, unde s-au depus ordine de subscriere de cel puţin 15.000 de acţiuni, a fost suprasubscrisă de 2,3 ori, cerându-se aproximativ 3 milioa­ne acţiuni faţă de 1.268.412 oferite acestui segment, potrivit lui Nicolae Moroianu, Director Executiv BT Securities.

Domnia sa ne-a precizat că şi tranşa investitorilor instituţionali, care a reprezentat 85% din întreaga ofertă, a fost suprasubscrisă, nedorind să ne menţioneze procentul.

Segmentul subscrierilor mici are o pondere de 10% din acţiunile oferite, în timp ce al investitorilor mari reprezintă 5% din titlurile listate. Preţul de subscriere pentru tranşa mică şi pentru cea mare este fix, de 15 lei/unitate, iar în cazul investitorilor instituţionali va fi cuprins în intervalul 11,2 lei/acţiune şi 15 lei/acţiune. Investitorii care au subscris pe tranşa mică în primele trei zile vor beneficia de o reducere de preţ de 8%, iar cei ce au plasat ordinele din a patra zi a subscrierii - de un discount de 3%. Investitorii de retail care au subscris pe tranşa mare vor plăti acelaşi preţ cu cel stabilit în cazul investitorilor instituţionali.

După perioada de subscriere, cele mai mari preţuri oferite de investitorii instituţionali, reprezentând 150% din numărul acţiunilor puse la bătaie, vor stabili preţul final al ofertei, segmentul de retail beneficiind de discountul amintit mai sus. Dacă pe segmentul investitorilor instituţionali, subscrierile nu vor depăşi 150% din acţiunile oferite pe această tranşă, preţul final va fi egal cu preţul minim de 11,2 lei.

Nicolae Moroianu consideră că succesul ofertei Nuclearelectrica va contribui la creşterea interesului investitorilor în privinţa viitoarelor lis­tări, cum ar fi cea a Romgaz, anunţată pentru sfârşitul lunii octombrie.

În opinia sa, oferta Romgaz, fiind vorba despre o companie mai mare, nu va fi la fel de mult suprasubscrisă pe segmentul de retail, precum a fost Nuclearelectrica, pentru că presupune un efort financiar mai mare. Directorul Executiv al BT Securities ne-a spus că şi listarea Romgaz va fi un succes.

Întrucât oferta Nuclearelectrica a fost suprasubscrisă, sumele de bani pe care investitorii le-au atribuit peste acţiunile pe care le vor primi se vor întoarce în conturile acestora. O parte a acestor bani se va îndrepta în piaţă, este de părere Nicolae Moroianu. Domnia sa consideră că mulţi investitori vor subscrie cu aceşti bani şi la Romgaz, dar că, până atunci, s-ar putea ca ei să cumpere acţiuni SNN de pe piaţa secundară.

Surse din piaţă susţin că suprasubscrierea pe tranşa investitorilor instituţionali a fost de peste 150%.

Sunt şi voci în piaţa de capital, care susţin că nu este important preţul de închidere al ofertei Nuclearelectrica SA, ci cotaţia acţiunilor de la finele anului: "Nuclearelectrica nu se listează pentru că are nevoie acută de capital, ci pentru a susţine dezvoltarea BVB. Dacă acţiunile Nuclearelectrica vor ajunge, la sfârşitul anului, la cel puţin 13,5 lei/unitate, atunci putem spune că BVB s-a dezmorţit şi că a făcut tot posibilul să câştige în lichiditate".

Preţul la care vor fi vândute acţiunile SNN va fi stabilit astăzi, în prima zi lucrătoare după expirarea ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide înregistrate în tranşa investitorilor instituţionali. Oferta de subscriere de la Nuclearelectrica s-a încheiat vineri, la ora 13:00.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "Nuclearelectrica nu se listează pentru că are nevoie acută de capital, ci pentru a susţine dezvoltarea BVB".

    Am auzit tot felul de variante de motivare a listarii, dar pe asta cu sustinerea BVB o aud prima data. In nici o tara normala societatile nu se listeaza pentru a sustine bursa, care e o companie privata. In tarile normale, o societate se listeaza pentru a atrage capital (equity), pentru o mai buna transparenta, pentru o mai buna imagine data de regulile de corporate governance. Insa in Romania, adevarul gol-golut este ca societatile de stat se listeaza pentru ca asa scrie in acordul cu FMI. Deci, oameni buni, lasati-o ca macane, daca nu ne obliga FMI sa listam, nu listam nici la calendele grecesti. 

    1. absolut corect

      nu doar de un pic de sinceritate este nevoie ci si de o urma de inteligenta

    BVB e privata si statul o sprijina prin acordarea acestor "ajutoare de stat" gen listari.investitorii io trag statului prin intelegi intre ei si acorderea pretului cel mai mic pozibil. asta e bursa noastra din care investitorii onesti au plecat si care au mai ramas trebuie sa plece sa ramana doar brokerii singuri si sa-si traga tzepe intre ele. statul nu ar trebui sa stimuleze retailul trimitinad cetatenii nevinovati in ghearele lacome ale brokerilor flamanzi de sange proaspat si nevinovat

    1. Asta chiar ca e tare!

      Brokerul care suge sangele (nevinovat) al boborului, luindu-i un comision nesimtit de 0% 

      Foarte tare! Mai ai si alte idei?

      Brokerii pe BVB iau comisioane barosane de 0,5%-0,7% pe tranzacţie. Chiar că nesimţite! Bursă mică, comisioane mari, coane Fănică!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb