UPDATE \ DUPĂ O NOUĂ ŢEAPĂ PE PIAŢA DE CAPITAL Clienţii "Harinvest" fluieră a pagubă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2013

Clienţii "Harinvest" fluieră a pagubă

Update 11:42 Doi investitori au reclamat lipsa acţiunilor la Fondul de Compensare

Fondul de Compensare a Investitorilor a fost contactat telefonic de doi investitori care au reclamat lipsa instrumentelor financiare pe care le deţineau în conturile Harinvest şi au fost îndrumaţi către organele competente în vederea clarificării acestei situaţii, ne-a transmis Fănel Chirtu, Directorul Executiv al instituţiei.

Potrivit domniei sale, până în prezent, Fondul de compensare a investitorilor nu a fost înştiinţat oficial despre lipsa instrumentelor financiare din conturile investitorilor, clienţi ai Harinvest SA.

Fănel Chirtu ne-a mai precizat: "Conform art 47 din legea 297/2004 privind piaţa de capital, Fondul compensează investitorii, ca urmare a uneia din următoarele situaţii:

< a) ASF a constatat că, pentru moment, din punctul ei de vedere, un membru al Fondului, din motive ce sunt legate direct de situaţia financiară a acestuia, nu este în măsura să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din creanţele investitorilor şi nici nu există perspectivă de a-şi onora aceste obligaţii în cel mai scurt timp.

b) autoritatea judiciară competentă, pentru motive legate direct sau indirect de situaţia financiară a unui membru al Fondului, a emis o hotărâre definitivă, având ca efect suspendarea posibilităţii investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi. >

Prin urmare, în acest moment, Fondul nu poate demara procedura de compensare până nu va fi îndeplinită una din situaţiile de mai sus.

Fondul dispune de aproximativ 3,70 milioane euro, resurse pentru compensarea investitorilor".

---

Depozitarul Central folosise 500.000 de euro din Fondul de Garantare pentru că "Harinvest" nu a avut bani la decontare

Investitorii reclamă că brokerul a făcut vânzări neautorizate din conturile lor

Păgubiţii spun că şefii "Harinvest" nu sunt de găsit

ASF a sesizat organele competente

Cazul "Harinvest", brokerul vâlcean suspendat pentru trei luni, pentru că nu a avut banii la decontarea unor tranzacţii, se dovedeşte mult mai grav decât se arăta iniţial.

Unii dintre clienţii SSIF-ului din Râmnicu Vâlcea reclamă că au rămas fără bani şi fără acţiuni în conturi, potrivit unor surse din piaţă. Prejudiciul total ar fi de 2 milioane de euro.

Mai mult, investitorii respectivi ar fi fost audiaţi, ieri, la organele de cercetare penală, unii dintre ei neavând idee de existenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Reprezentanţii ASF ne-au transmis aseară că au sesizat organele competente după controlul din noiembrie de la "Harinvest", deşi, în 2012, brokerul mai fusese sancţionat pentru că folosise banii unor clienţi pentru acoperirea altora.

Oficialii ASF ne-au precizat: "Cel mai recent control al Autorităţii de Supraveghere Financiară la societatea Harinvest a fost demarat la jumătatea lunii noiembrie (15 noiembrie - 27 noiembrie). Imediat după încheierea controlului, ASF a suspendat autorizaţia de funcţionare a Harinvest pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, ASF a identificat suficiente motive pentru sesizarea organelor competente, în cazul Harinvest, ceea ce a şi făcut. Rezultatul întregului act de control va fi dezbătut cu celeritate, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară va decide toate măsurile care se impun în urma aspectelor identificate.

Anterior, fostul CNVM a controlat societatea Harinvest la sfârşitul anului 2011 şi a aplicat o serie de sancţiuni (în ianuarie 2012) pentru societatea Harinvest. Atunci, personalul Harinvest a fost sancţionat inclusiv pentru utilizarea unor fonduri băneşti ale clienţilor creditori în vederea acoperirii soldurilor debitoare ale altor clienţi, ceea ce constituie contravenţie (nu este infracţiune)".

Clienţii sunt furioşi pe instituţiile pieţei de capital, acuzându-le că ştiau problemele pe care le avea "Harinvest" şi că ar fi muşmalizat cu bună ştiinţă situaţia, în condiţiile în care Depozitarul Central folosise 500.000 de euro, jumătate din Fondul său de Garantare, pentru acoperirea pagubei provocate de broker.

La solicitarea ziarului "BURSA", reprezentanţii ASF ne-au transmis că aceste acuzaţii reprezintă o speculaţie: "Nu există situaţii de încălcare a legislaţiei şi a regulilor pieţei de capital de care autoritatea să aiba cunoştinţă şi să le tolereze. Controlul din luna noiembrie (n.r. efectuat la Harinvest) a identificat aspecte noi faţă de cele care au stat la baza sancţiunilor din ianuarie 2012, iar sancţiunile au fost şi vor fi în consecinţă".

Potrivit informaţiilor transmise de Depozitarul Central, la începutul lunii trecute, Fondul de Garantare a fost reconstituit, banii fiind recuperaţi.

Se pare, însă, că brokerul şi-a acoperit datoria faţă de Depozitar prin vânzări din portofoliile clienţilor.

În plus, investitorii păgubiţi mai spun că cei din conducerea "Harinvest" nu mai sunt de găsit.

În luna noiembrie, când ziarul "BURSA" a publicat situaţia "Harinvest", deţinând prioritatea asupra cazului în mass-media, reprezentanţii Depozitarului Central considerau că "întâmplarea" nu era îngrijorătoare, deşi era pentru prima dată când, din Fondul de Garantare, se utiliza o sumă atât de mare.

Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central ne-a declarat, atunci: "Decontările parţiale sau ratate fiind evenimente uzuale pe pieţele dezvoltate şi emergente, nu trebuie să le privim ca pe operaţiuni în afara pieţei de capital sau ca pe situaţii excepţionale. Depozitarii centrali şi europeni au prevăzute, în procedurile lor pentru pieţele în care-şi desfăşoară activitatea, mecanisme de gestionare a riscurilor, pentru a se asigura că procesul de decontare se desfăşoară cu risc controlat. (...) Astfel de situaţii fiind frecvente pe majoritatea pieţelor, inclusiv pe cele cu care ne place să ne comparăm, ar trebui privite ca atare şi să nu le acordăm o atenţie mai mare decât este cazul".

Ieri, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a spus că are cunoştinţă despre faptul că unii investitori nu îşi pot recupera banii de la "Harinvest", însă nu ne-a oferit, momentan, un comentariu asupra subiectului.

Nici reprezentanţii Fondului de Compensare a Investitorilor nu ne-au oferit, aseară, o poziţie oficială, până la închiderea ediţiei.

Piaţa noastră de capital a avut parte de scandaluri răsunătoare în ultima perioadă.

După ce, anul trecut, brokerul Cristian Sima a dispărut din ţară, fiind acuzat că a pierdut banii clienţilor după ce ar fi tranzacţionat fără mandat, piaţa a fost zdruncinată, recent, de vestea furtului de acţiuni din portofoliile şefului IFC Ana Maria Mihăescu şi ale altor investitori, în baza unor documente false.

Dacă în cazul Sima, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, predecesoarea ASF, a considerat că nu are competenţe, având în vedere că brokerul lucrase printr-un off-shore, totuşi, la "Harinvest", Autoritatea a acordat o amendă de 6.770 lei, reprezentând 0,1% din cifra de afaceri pe 2012. Totodată, brokerul a fost suspendat din piaţă pentru trei luni, iar specialiştii pieţei sunt de părere că nu mai are şanse de revenire.

SSIF "Harinvest" a iniţiat vânzări forţate ("sell-out") din portofoliu, după ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. grav...ne lasam de sportul asta ca atatia profesionisti in a face bani

    Rugam ASF sa facă asemenea controale la toate SSIF. Pana nu se asaneaza piața de asemenea uscături nu va exista modernizare. ASF va mai găsi încă 2-3 harinvesti care prestează activități prin conturile clienților, deh, sport național.

    Harinvest asta are auditor? el ce zice de treaba asta sau partea asta o fi parut mai putin de verificat. precis e Muci Babici ala - ca el are mana buna!

    1. asf ca de obicei reactioneaza redundant si tarziu, ca de obicei autoritatile institutionale nu pot face decat "frectii la un picior de lemn" nefiind instare de perventie.si asta pt. ca in romania nu e nevoie de mai mult de 10-12 intermediari pt. bvb si sibex.daca banca nationala ar avea curiozitatea sa compare totalitatea depozitelor scriptice cu cele existente cred ca n-ar mai gasi nici jumatate din sume pe acolo, restul sunt matrasite de angajatii acestora si folosite ca imprumuturi. cred ca nici in valiza lui becali nu mai sunt banii, respectivul daca ar cere acum reevaluarea probelor ar scapa instantaneu de inchisoare si ar trebui despagubit cu miliarde de statul roman.

    Articolul din 2.12 despre incidentul de plata a fost urmat de aprige comentarii ale pagubitilor!

    Cititi-le!  

    Pagubitii sunt consternati! 

    Se inscrisesera sa-si vanda la 1 leu actiunile FP si nu numai ca n-au reusit dar au ramas si fara ele !!! 

    Iar H da in scris ca n-are nici cash! 

    "Se pare, însă, că brokerul şi-a acoperit datoria faţă de Depozitar prin vânzări din portofoliile clienţilor." 

    Halal !  

    Cand toti clientii nu-si gasesc cash-urile si actiile in fisele de client nu e cumva lipsa din gestiune? Si cand e in forma continuata se sanctioneaza, nu-i asa, cu o dojana, nu?

    Sa ne traiti! Ca ne trebuiti! 

    Depozitarul Central ar fi trebuit sa sesize imediat ASF-ul, iar acestia ar fi trebuit sa intre a doua zi in sediul Harinvest si sa supervizeze toate operatiunile desfasurate de broker pana la normalizarea situatiei. In loc sa protejeze clientii institutiile abilitate s-au multumit sa dea amenzi si suspendari. Cei de la ASF(si nu numai) nu reusesc sa inteleaga ca e mult mai important sa ia masuri de preventie si chiar sa vina in sprijinul bokerilor pentru ai ajuta sa numai gresasca.

    1. Depozitarul e o institutie care știe să ia comision de la SSIF-uri dar când îl intrebi nu știe câte acțiuni au acționarii in sectiunea II ! De știut știe numai SSIF-ul respectiv! Cum de au fost luate astfel de masuri organizatorice????

      SSIF-urile sa isi faca de cap?  

      Până se mișcă ASF-ul la locul faptei Harinvest a vândut de câteva ori portofoliile clienților!  

      Ș-acum ce urmează?  

      Un incident de plată scoate la iveală grave deficiente organizatorice !

    Harinvest nu este membra a A.B. ?

    De ce nu a fost infiintata o sectiune a premiilor "teapa anului" daca tot se mai intampla astfel de lucruri pe piata de capital ? 

    Cand se intampla astfel de lucruri CNVM trebuie sa trimita imediat o echipa de control si sa numeasca un administrator delegat la ssif cel putin pentru 30 de zile care sa urmareasca respectarea legii. 

    Din moment ce cnvm a autorizat ssif sa intre pe piata tot cnvm trebuie sa urmareasca si sa se asigure ca este respectata legea pana la retragerea de pe piata. Asa te poti trezi ca in Rusia ca pana mai trece pe acolo cnvm vor gasi o adresa cu un sediu gol care nici nu mai este inchiriat de ssif in cauza.

    Investitorii pagubiti sa protesteze in fata cnvm pentru ca acesta este principalul vinovat pentru ca nu-si face treaba . 

    . Sunt un investitor si ma gandesc cu mila la cei ce-si au banii la Harinvest si chiar ma trec fiorii pt ca toti cei ce citesc ziarul sunt investitori si isi au banii intr-un SSIF gen Harinvest. Nimeni altcineva nu citeste ziarul decat acesti nenorociti care FLUIERA A PAGUBA. Ma gandesc ca toata redactia trebuie sa FLUIERE A PAGUBA odata ce numarul cititorilor (investitori-pagubiti) scade!!!!!

    HOTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIII !!CE SPUI PONTA DE INSTITUTIILE TALE DE 2 LEI IN CARE AI BAGAT NUMAI POLITRUCI CARE HABAR NU AU CA CEI DE LA ASF ???ATI PLACE ???CE SPUI ISARESCULE ??/SCOATETI BANII TOTI INVESTITORII DE LA ACESTE FNI -URI NUMITE SSIF -URI CA E JALE ,PROBABIL CA SITUATIA DE LA HARINVEST E LA MAI TOATE ACESTE UNITATI DE PAPAT BANII INVESTITORILOR CU COMPLICITATEA ASF,BVB SI A DEPOZITARULUI CENTRAL!!!ASTA E TARA A UE IN CARE ESTI FURAT CU AJUTORUL INSTITUTIILOR STATULUI???RUSINEEEEEEEEEEEEEE EEE

    1. Cu asa gandire, discurs si gramatica, nu e de mirare ca esti pagubit. Ca sa fii investitor la bursa iti trebuie si un pic de minte si un pic de pregatire. Cand n-ai de niciunele, ajungi client la harinvest.

    pai daca aveti bani de dat la hoti

    1. anonimule..tot anonim vei ramane toata viata cretinule ..majoritatea lichidarilor din cont de hotii de la harinvest cu complicitatea asf,bvb etc .au fost actiuni fp primite de oameni dupa lungi procese cu anrp si care trebuiau primite printr-un ssif ca asa au reglementtat hotia cei de la cnvm/asf pentru ca altfel nu puteai sa intri in posesia lor ...astia nu au fost oameni cu bani care sa joace la bursa tampitule ,au fost oameni care au primit de la stat niste actiuni si pe care tot statul le afurat inapoi tampitule!!!

      Statul ne-a furat prin nationalizarea din 48 iar ne fura acesti capitalisti fosti membri PCR!

      Esti un exemplu jalnic al celor indobitociti de educatorii comunisti care acum au permis sa fim furati din nou! 

      Ai habar ce inseamna sa fii actionar undeva? 

      Stiai ca Ford in 1907 a dat actiuni gratuite muncitorilor sai numai sa ii c Daca sti ce e aia!ointereseze sa mearga treaba mai bine in firma lui?????? 

      Romania a ajuns unde e acuma si din cauza unora ca tine!

      Analfabetule! 

      Si tu, tot pagubit harinvest esti? Ala caruia ii raspunzi va ramane cum se denumeste, iar tu mai pune mana pe o carte. Actiunile FP nu se primesc prin SSIF, actiunile se primesc la Depozitarul central. Prin SSIF se pot vinde, dupa ce sunt transferate in contul SSIF-ului de la Depozitar in baza unei autorizatii date de proprietarul actiunilor. In plus, aia au lichidat detinerii ale clientilor lor, probabil detineri diverse la mai multe societati, nu i-au furat, exclusiv, pe despagubiti.

    Si FP-ul este tot un fond creat de unii si pentru unii apropiati,care miroase urat de tot.Ca si Harinvest sunt fonduri platite de saraci pentru bogati.Avem(si mai ales am avut) un parlament,guvern si presedinte care numai la asta se gandea,cum sa saraceasca majoritatea pentru a se imbogati cativa.RUSINE LOR!

    Acuma pe bune, clientii aia chiar nu au nici o vina? Nu i-a interesat de conturile lor deloc, nu au citit presa financiara (nu stiau de existenta ASF), nu s-au interesat de sanctiunil acordate SSIF-ului, nimic nimic. Scuza-ma frate, dar daca te doare undeva ti-o cam meriti. Cat sa-i controleze si CNVM-ul? Un control la 2 ani e rezonabil, controlul aproape blocheaza un SSIF intreg timp de o saptamana.

    1. ...cu mentalitatea pe care o au uni dintre noi, nu o sa putem sa construim nimic in aceasta tara, din cauza asta Romania este una din cea mai corupta si lipsita de incredere tara din lume!!!!!!!!!!!!!!! .....sa le de-a Dumnezeu ce merita la fiecare....sa tina ei bani sa se spele pe cap cu ei... in focul iadului sa se duca toti....

      Pe bune, daca d-na G a adus de la Depozitar, sectiunea I, actiunile FP in 12 nov. sa le vanda la valoarea nominala in cadrul programului de rascumparea a FP si pe 16 afla ca nu i s-au vandut in cadrul programului de rascump ci i-au fost vandute la pretul ziei (0.84 lei) si nici c/v actiunilor nu i se elibereaza CE VINA SA II PUNEM IN CARCA?

      Ca are 86 de ani ? 

      Ce presa financiara sa fi citit? 

      Ce treaba sa fi avut cu ASF? 

      Sa fi citit procesul verbal de control al CNVM din ianuarie 2012 in care se spunea negru pe alb ca la Harinvest se fac vanzari din conturile clientilor fara stirea acestora?  

      Sau CNVM ar fi trebuit sa ridice imediat licenta si acum era liniste si ne vedeam de cadourile pe care le facem nepotilor? 

      Daca citea se ducea alt SSIF! 

      Te sfatuesc sa verifici cu cine lucrezi ca nu se stie daca maine nu vei fi in situatia noastra!  

      Cu atata minciuna cat e printre aceste institutii nu se stie niciodata! 

      Vezi poate te duci cu agoniseala ta de o viata intr-o caseta de valori la vreo banca in care crezi ca e de incredere ..... 

      Clientii sunt vinovati intotdeauna!  

      Stii de ce ?

      Pentru ca sunt clienti !!!!!!  

    sa dea dumnezu sa pierzi si tu tot anonimule si neamul tau precum si ceilalti care se bucura de raul unor oameni si asa necajiti!!! l.. stiai anonimule ca oameni care au pierdut la harinvest sunt oameni necajiti care au primit actiuni pentru ca si -au pierdut si pe vremea comunistilor casele???asf-bvb-depozitarul central-ssif-urile=mafia gulerelor albe care fura de la romani si se jura ca nu fura!!nu ma mir ca se intampla asa ceva pe timpul psd-ului la guvernare cu ponta in frunte!!..au mai fost cazuri celebre de hotie a statului de la cetateni pe timpul psd..vezi..bancorex...fni etc

    Constatam cu surprindere ca in afara de ziarul Bursa totidar absolut toti factorii decizionali aplica metoda " batista pe tambal " Sa ma explic : deci s-a intamplat ce s-a intamplat la Harinvest astfelincat dupa unele surse cel putin 80 de clienti au ramas fara portofolii ( bani si actiuni ) . Primul care are cunostinta de acest lucru este Depozitarul Central care ce credeti ca face : sub pretextul ca " apara investitorii " au devalizat Harinvest-ul prin acele vanzari fortate in vederea recuperarii celor 500000 EURO dupa care au suspendat de la tranzactionare Harinvest . Deci nici o masura care sa vina in ajutorul pagubitilor reali ( clienti Harinvest ) .2 ) ASF-ul prin CNVM - a doua institutie care a avut cunostinta de infractiunile de la Harinvest ce masuri a luat : a decis suspendarea activitatii Harinvest ( atentie la aproape doua saptamani dupa ce Depozitarul ii suspendase !!! ) Dupa care - liniste pe toate fronturile ! Oare aceasta masura este in interesul celor 80 de clienti pagubiti ? Pai sa vedem : deja actionarii sireprerzentantii Harinvest nu mai sunt de gasit si invoca " suspendarea " dispusa de CNVM . Spune CNVM ca a anuntat "organele abilitate " ! Este suficient oare ?NU .Pentru ca asa cum observati fiecare din pagubiti nestiind de actiunea CNVM au inceput sa faca plangeripe cont propriu . Ori una este ca plangerea sa fie facuta de CNVM impreuna cu cei 80 depagubiti alta este ca fiecare sa se planga de suma pierduta .In primul caz competenta ar fi fost a DNA Bucuresti ( 80 pagubiti cu o paguba de peste 1,5 mil .euro ) si alta este competenta in cazul in care fiecare se indreapta la parchet cu 5000 sau 100000 ron. Deci va rog inca odata sa continuati urmarirea acestui caz pentru ca la acest moment cred ca intentia este sa se gaseasca vinovat " acarul Paun " desi cazul seamana al naibi de bine cu cazul Madoff unde pedeapsa a fost de 150 ani detentie si confiscarea averii !

    rectificare : in loc de " au devalizat " se va citi " au dezavantajat "

    Mă uit la postări și nu pot să-mi cred ochilor !

    Oamenii își expun of-ul și un deștept îi găsește vinovați pe clienți ! 

    Te-aș întreba prietene, de-ai fi în situația mea, investitor cu vechime pe Bursa de Valori București, ce-ai face când ai găsi contul de cash și contul de acțiuni GOALE și ai mai avea în martie de plătit impozit pe profit ????? 

    Controlasem în 11 noiembrie portofoliul după cumpărătura ROMGAZ și pe 16 sufla vântul! 

    Că mi-au vândut acțiunile fără să mă-ntrebe, îi iert, treacă meargă, e treaba penalului, dar să-mi dea paralele pe acțiuni ! 

    De unde, că nici alea nu mai sunt !!!!! 

    Iar eu sunt bun de plătit impozit că ei mi-au vândut acțiunile fără voia mea ?!!? 

    Și BVB, ASF, Depozitar vor încasa comisioane în urma acestor vânzări frauduloase !!! 

    Le va ține de cald? Până când ???? 

    Fraților investitori pe bursă !!! 

    Dormiți liniștiți ! 

    Vine și peste voi o 'bucurie" ca a noastră! 

    N-aveți teamă !!!!

    Istoria se repetă !!!!!! 

    1. Draga Harinvest Client,

      una din povetele unui intelept spune ca e rau sa nu ai bani si datorii la fisc , insa este si mai rau sa nu stii ca ai bani iar ANAF sa spuna ca faci glume. 

      Pentru a fi practic spune-mi te rog care raportare contabila ai consultat atunci cand ai cumparat Romgaz, cea IFRS sau cea RAS.  

      Normal fiecare activitate trebuie privita cu rabdare si indulgenta. Am fost impresionat de reactia domnului Sobolewski asemenea unui mic Rambo sau a unui Batman pentru solutionarea acestor neintelegeri. Totusi elementele care sunt pe site-ul ASF nu aduc clarificari prin listarea produselor care nu au putut fi decontate "nu și-a îndeplinit obligația de plată aferentă 

      decontării din data de 15.11.2013 de la Depozitarul Central". De asemenea formularea ambigua "nu a acționat cu diligență profesională în 

      scopul protejării intereselor investitorilor și a integrității pieței" nu este in masura a aduce clarificari pentru modalitatile care ar fi putut fi utilizate pentru ca aceste incidente sa fi fost evitate in trecut sau sa fie prevenite in viitor. Sunt de parere ca afirmatiile unor anumite persoane referitoare la BACKGROUNDUL CULTURAL AL ROMANILOR nu trebuiesc a fi amplificate prin comunicate al caror continut aduc mai multa incertitutidine si insufla si o teama mai ridicata pentru singura alternativa cu adevarat viabila la creditul bancar. "Multe din creditele neperformante ale Bancii Comerciale Romane (BCR) sunt cauzate de fraude, a declarat Michael Beitz, chief risk officer al BCR. 

      "Intre 10% si 15% din creditele neperformante ale BCR au de fapt legatura cu fraude, interne si externe", a spus oficialul BCR, conform Curierul National. 

      Motivul principal pentru aceasta situatie il reprezinta "background-ul cultural" al romanilor, considera economistul BCR."-ziare.com 13 decembrie 2011 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb