UPDATE Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă ce modifică Legea Audiovizualului
F.A.
Media-Advertising / 27 noiembrie 2012
• Update: Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia executivului de a aproba ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului, potrivit unui comunicat de presă.
"Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.
În ciuda obiecţiilor anterioare cu privire la adoptarea acestor modificări şi a disponibilităţii reafirmate, în repetate rânduri, de către UAPR de a participa activ la dialog şi consultări pe marginea modificării Legii audiovizualului, nu a fost iniţiată nici o discuţie, cu nici una dintre părţile relevante. De asemenea, guvernul nu a ţinut cont de interesele nici uneia dintre celelalte părţi implicate, se precizează în comunicat.
Legea este neconstituţională şi creează un precedent periculos pentru comunitatea de afaceri, în condiţiile în care o lege este schimbată peste noapte, fără discuţie, dezbatare sau avertizare prealabilă, susţine UAPR.
.....
Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă ce modifică Legea Audiovizualului, informează HotNews.ro.
Documentul a fost adoptat fără să fi fost dezbătut public.
O versiune anterioară a proiectului de ordonanţă, care includea prevederi ce afectau profund independenţaă CNA, activitatea agenţiilor de publicitate şi a cabliştilor, a stârnit proteste vehemente ale acestora în ultimele săptămâni, până când guvernul a declarat, pe 14 noiembrie, că proiectul "nu mai este de actualitate".
Potrivit noii versiuni a ordonanţei, citată de HotNews.ro, cele mai multe dintre prevederile versiunii care a circulat în prima parte a acestei luni rămân intacte.
Printre prevederile care au fost excluse se numără cea care ar fi întărit controlul politic asupra CNA, prin posibilitatea ca membrii forului audiovizual să fie demişi de către Parlament prin respingerea rapoartelor anuale de activitate.
Sunt păstrate măsuri precum cele ce urmăresc:
- transparentizarea faţă de televiziuni a fluxului de bani între beneficiarii de reclamă şi agenţii
- obligaţii suplimentare, tehnice sau de altă natură, pentru cablişti, precum şi amenzi de 1-3% din cifra de afaceri a acestora, aplicabile practic imediat
- aplicarea sancţiunilor CNA pentru televiziuni doar după soluţionarea eventualelor contestaţii în instanţă
- măsuri care exclud efectiv aplicabilitatea principiului "must carry" pentru sistemele DTH
- prevederea prin care posturile generaliste ies din rândul "serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice"