• Update Băsescu: "România trebuie să rămână consecventă"
Pentru România soluţia e consecvenţa şi prudenţa, consideră preşedintele Traian Băsescu, cu privire la situaţia din Siria.
"Într-un asemenea tablou cred că România trebuie să rămână consecventă. Sigur că vedem declaraţii legate de un stat, de altul, vedem abordări mai mult sau mai puţin îndreptate spre soluţii militare. Pentru România soluţia e, în opinia mea, consecvenţa şi prudenţa", a declarat preşedintele Traian Băsescu astăzi, la întâlnirea cu ambasadorii.
"În Siria avem peste 10.000 de români - atât estimăm că au mai rămas din 14.000. Avem jumătate de milion de vorbitori de română în Israel, avem relaţii economice tradiţionale cu Egipt, Libia, Siria, Yemen. Instabilitatea politică ne generează probleme din punctul de vedere al relaţiilor economice şi valorificării potenţialului de export", a mai spus şeful statului.
Traian Băsescu a precizat: "Prudenţa noastră are o limită - aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Dar până când se întâmplă, opţiunea mea e prudenţa şi pentru menţinerea liniilor de politică externă de până acum, fie că vorbim de Primăvara Arabă, care a cam eşuat, atât timp cât marile democraţii nu au fost capabile să-şi susţină un regim democratic. Prudenţa nu poate merge însă până la a nu merge alături de aliaţi, dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta".
• Update: Avioane de război au fost reperate în Cipru, pe fondul tensiunilor din Damasc
Avioane de război şi transportatoare militare au început să ajungă la Akrotiri, baza aeriană a Marii Britanii din Cipru, aflată la mai puţin de 100 mile (circa 161 km) de coasta siriană, ceea ce arată o creştere a pregătirilor pentru un atac militar împotriva regimului Assad din Siria, informează The Guardian.
• Update
Puterile occidentale au anunţat opoziţia siriană să se aştepte la un atac împotriva forţelor militare ale lui Assad în câteva zile, au declarat pentru Reuters surse prezente la o întâlnire la Istanbul.
• Update
Opoziţia siriană ar fi înmânat puterilor occidentale o listă de ţinte posibile pentru a fi atacate, potrivit unor surse citate de Reuters.
În plus, premierul Marii Britanii convoacă joi parlamentul din vacanţă pentru a discuta ce măsuri se impun în cazul Siriei.
• Update: Corlăţean: "Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea accentuată a situaţiei din Siria"
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, astăzi, că este important ca misiunea ONU aflată în această ţară să poată finaliza cât mai rapid investigaţiile privind posibilitatea folosirii armelor chimice.
"Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea accentuată a situaţiei din Siria. Atacuri, precum cele din ultima perioadă, în special cele despre care există suspiciuni privind utilizarea armelor chimice şi care au produs un număr important de victime, nu pot fi justificate. Le condamnăm cu fermitate. Folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă. Este important ca misiunea ONU aflată pe teren să poată finaliza cât mai rapid şi fără niciun fel de impedimente investigaţiile necesare. Ne aşteptăm ca experţii ONU să beneficieze de deplina cooperare la faţa locului", a menţionat Corlăţean.
Ministrul a precizat că România împărtăşeşte mesajul Înaltului Reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice care să pună urgent capăt crizei din Siria.
De asemenea, el a reiterat că ţara noastră condamnă orice acţiune care încalcă drepturile internaţionale şi drepturile fundamentale ale omului.
• Update: Ministrul sirian de externe: "Misiunea experţilor ONU se amână pentru miercuri"
Ministrul sirian de externe Walid Mouallem a anunţat astăzi că misiunea experţilor ONU care anchetează în Siria eventuala folosire a armelor chimice în Siria a fost amânată pentru miercuri din lipsa de garanţii de securitate din partea rebelilor, arată AFP.
"Astăzi, am fost surprinşi de faptul că experţii nu au putut să meargă la faţa locului deoarece rebelii nu au convenit asupra garantării securităţii misiunii. Deci, misiunea a fost amânată pentru mâine", a declarat oficialul sirian.
Ministrul sirian de externe a afirmat de asemenea că ţara sa se va apăra în caz de atac atac militar occidental.
• Update: Bursele din zona Golfului, afectate de situaţia din Siria
Preţul petrolului a atins, astăzi, maximul ultimelor cinci luni, iar bursele din zona Golfului sunt în scădere puternică, indicele de referinţă de la Dubai afişând o corecţie de 7%, în aşteptarea reacţiei Washingtonului şi a statelor aliate la situaţia din Siria, potrivit surselor de presă.
Preţul petrolului Brent a crescut în această dimineaţă cu un dolar, la 111,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din aprilie, informează The Guardian.
• Update: Washingtonul vrea să folosească bazele militare greceşti
Washingtonul a solicitat permisiunea guvernului grec să folosească bazele militare greceşti, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Guvernul de la Atena a fost de acord să ajute SUA, însă ministerul de externe a clarificat faptul că Grecia nu vrea să se implice într-o eventuală intervenţie directă, din cauza temerilor legate de represalii.
• Update
Lira turcească a ajuns astăzi, pentru prima dată în istorie, la 2 lire/dolar, în condiţiile în care Turcia a anunţat că se va uni unei coaliţii împotriva Siriei, informează Bloomberg.
Turcia se va alătura unei coaliţii împotriva Siriei dacă Organizaţia Naţiunilor Unite nu va interveni, în contextul acuzaţiilor că forţe loiale regimului Bashar al-Assad ar fi utilizat arme chimice, potrivit ziarului Milliyet, care îl citează pe ministrul Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu.
• Update: Londra se pregăteşte pentru o posibilă acţiune militară în Siria
Marea Britanie pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară în Siria, a anunţat astăzi un purtător de cuvânt al primului ministru britanic, conform AFP.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că şeful Guvernul va decide astăzi dacă va convoca sau nu Parlamentul britanic, aflat în prezent în vacanţă, pentru a dezbate o eventuală intervenţie.
• Update: Remus Cernea, Partidul Verde: "Este de datoria României să se implice activ în privinţa Siriei"
Deputatul Partidului Verde, Remus Cernea, consideră că ţara noastră are datoria de a se implica activ în situaţia Siriei, se arată într-o scrisoare deschisă a deputatului către şeful statului, Traian Băsescu, Guvern şi Ministerul de Externe.
"Este de datoria României să se implice activ în privinţa Siriei. Situaţia dramatică din ultimii peste doi ani din Siria ar trebui să găsească România alături de valorile democratice şi de civilii nevinovaţi care au de îndurat grave suferinţe în această ţară. De asemenea, cei peste doi ani şi jumătate de conflict sângeros în Siria, cu peste 100.000 de victime şi cu peste 1,5 milioane de refugiaţi, ar trebui să determine România să participe, dintr-o poziţie activă, alături de partenerii din Uniunea Europeană şi NATO, la ajutorarea civililor, la condamnarea fermă a regimului criminal al lui Bashar al-Assad, dar şi la dialogul cu opoziţia democratică din Siria, inclusiv a celei reprezentate de minoritatea kurdă, şi susţinerea acesteia", se mai arată în scrisoare.
Cernea adresează preşedintelui rugămintea de a condamna categoric regimul criminal al lui Bashar al-Assad, pentru crimele împotriva umanităţii comise de către acesta şi de a-l expulza pe ambasadorul sirian la Bucureşti şi a-l retrage, totodată, pe ambasadorul României la Damasc.
• Update: Rusia cere SUA şi comunităţii internaţionale să dea dovadă de "prudenţă" în Siria
Ministerul de Externe rus a cerut, astăzi, SUA şi comunităţii internaţionale să dea dovadă de "prudenţă" în Siria, precizând că o intervenţie militară ar avea consecinţe "catastrofale" pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, transmite AFP.
"Încercările care vizează să evite Consiliul de Securitate al ONU, să creeze din nou pretexte artificiale şi nefondate pentru o intervenţie militară în regiune vor crea şi mai multă suferinţă în Siria şi vor avea consecinţe catastrofale pentru alte ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", a arătat ministerul rus într-un comunicat.
• Update: Moscova regretă că SUA au amânat o reuniune bilaterală pe tema Siriei
Rusia regretă că Statele Unite au decis să amâne o reuniune bilaterală pe tema Siriei, a precizat astăzi vice-ministrul rus de externe, relatează AFP.
"Este regretabil că partenerii noştri au decis să anuleze întâlnirea bilaterale între Rusia şi SUA pentru discutarea chestiunilor legate de convocarea unei conferinţe internaţionale pe Siria", a scris acesta pe o reţea de socializare.
"Elaborarea mecanismelor de reglementare politică în Siria ar fi fost extrem de utilă chiar acum, când ameninţarea unei acţiuni armate atârnă asupra acestei ţări", a adaugat el.
• Update: Coreea de Nord a încercat să ajute Siria cu măşti de gaze, arme şi muniţie
Coreea de Nord a încercat să exporte Siriei măşti de gaze, arme şi muniţie, conform presei japoneze.
O navă cu arme înmatriculată în Libia, sub denumirea de "Al En Ti Sar", a plecat din Coreea de Nord spre Siria, în prima parte a acestui an, potrivit ziarului Sankei Shimbun.
Armata americană, care a obţinut informaţia, a urmărit nava în coordonare cu alte ţări. Nava a trecut, pe 3 aprilie, prin Strâmtoarea Dardanele din Turcia, fiind apoi inspectată de autorităţile turce, avertizate de armata americană în legătură cu expediţia.
De pe vas au fost confiscate 1.400 de puşti şi pistoale, circa 30.000 de gloanţe, şi măşti de gaze.
• Update: Marga: "Rusia şi China trebuie convinse că trebuie făcut ceva în cazul Siriei "
Fostul ministru de externe, Andrei Marga, consideră că "Statele Unite ale Americii trebuie să convingă Rusia şi China că trebuie făcut ceva în cazul Siriei", conform surselor de presă.
• Update: John Kerry, secretarul de stat american: "În Siria au fost utilizate arme chimice"
Secretarul de stat american, John Kerry, a precizat ieri: "în Siria au fost utilizate arme chimice, este de necontestat".
Kerry a adăugat că cei responsabili "trebuie să răspundă pentru actele lor" şi că folosirea armelor chimice reprezintă "o atrocitate morală", potrivit surselor de presă.
...
Rusia va continua să colaboreze cu Siria, atât în plan militar, prin furnizarea de arme pentru armata siriană, cât şi în plan economic, existând posibilitatea încheierii un acord financiar cu instituţiile de la Kremlin, în vederea reconstrucţiei statului, după ce conflictul civil din Siria va lua final, a declarat, ieri, preşedintele Basshar-al-Assad, pentru publicaţia Izvestia.
Potrivit unor experţi militari, intervenţia NATO în Siria este inevitabilă, dat fiind faptul că în ultima perioadă atacurile la adresa regimului lui Basshar-al-Assad sunt tot mai virulente, mai ales în urma acuzaţiilor de ucidere cu gaz sarin a mai multor civili sirieni.
Miza acestui conflict are puternice implicaţii geopolitice, cine va reuşi să controleze Orientul Mijlociu va avea acces nu doar la resurse naturale, ci şi la poziţia strategică favorabilă a Siriei, mai consideră unii experţi în domeniu.
Dacă, într-adevăr, comunitatea internaţională va da curs unei intervenţii militare în Siria, atunci, mai spun unii experţi, ţara noastră va avea o poziţie extrem de interesantă în acest conflict, dată fiind relaţiile bune cu Siria, dar şi obligaţiile faţă de organismele internaţionale din care face parte, de exemplu, NATO.
De altfel, ţara noastră a ales să nu închidă ambasada din Siria, în ciuda numeroaselor atenţionări cu privire la riscurile menţinerii personalului la Damasc.
În plus, recent, au existat unele zvonuri potrivit cărora aducerea lui Omar Hayssam în ţară se datorează "acord" negociat de Guvernul de la Bucureşti cu Damascul, prin care, în schimbul teroristului, România a promis că nu va interveni militar în Siria, dacă vor fi demarate operaţiunile armate de către NATO.
Totodată, Basshar-al-Assad a negat, în cadrul interviului pentru publicaţia rusă, toate acuzaţiile pe care comunitatea internaţională le-a făcut cu privire la utilizarea armelor chimice împotriva rebelilor, declarând că aceste afirmaţii au un scop "pur politic", pentru a justifica o posibilă intervenţie armată în Siria.
"Acuzaţia potrivit căreia în zonele controlate de rebeli, Guvernul ar fi folosit arme chimice este nefondată, lipsită de logică şi, pe alocuri, chiar ridicolă. În realitate, în acele zone se află şi membri ai armatei siriene, aşadar cum ar fi posibil să folosim arme de distrugere în masă împotriva propriei noastre armate?", a precizat preşedintele sirian.
Acesta a mai ţinut să precizeze că administraţia centrală a cerut, cu întâietate, ca reprezentanţii ONU să investigheze dacă, într-adevăr, au existat cazuri, de când a început conflictul, de folosire a armelor chimice.
Basshar-al-Assad a mai menţionat că orice intervenţie militară a comunităţii internaţionale în Siria va eşua.
"Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului-simţ", a declarat Basshar-al-Assad, care a mai adăugat: "Eşecul pândeşte SUA la fel ca în celelalte războaie pe care le-a declanşat, începând cu Vietnamul şi până în zilele noastre".
Totodată, preşedintele Assad a mai comentat şi asupra relaţiei Siriei cu Rusia, pe care o priveşte ca un partener de încredere în reconstrucţia ţării, după ce conflictul va lua sfârşit.
Pe lângă livrările de armament, Siria mai primeşte de la Rusia şi ajutoare umanitare, Basshar-al-Assad menţionând că, în viitor, există posibilitatea încheierii unui împrumut de la instituţiile financiare din Rusia pentru refacerea infrastructurii şi reconstrucţia ţării.
Basshar-al-Assad a subliniat faptul că ceea ce se petrece în Siria nu este efectul vreunei mişcări populare, după cum încearcă unele state din Occident să susţină, ci este vorba despre o acţiune teroristă menită să distrugă statul sirian.
Singurii aliaţi ai Siriei, în acest război, potrivit declaraţiilor lui Assad, sunt Rusia, China şi Iranul, toate cele trei fiind posesoare de armamant nuclear.
Reamintim că Rusia a blocat, de fiecare dată, orice tentativă a comunităţii internaţionale cu privire la posibilitatea unei intervenţii armate în Siria.
Rusia este singurul stat căruia Siria îi exportă, actualmente, petrol nerafinat, înţelegerea fiind pusă la cale în 2012 între o delegaţie a regimului Assad aflată la Moscova şi administraţia rusă, relateză site-ul Reuters.
Totodată, Rusia controlează, din Siria, ultima sa facilitate militară din Marea Mediterană, şi anume baza militară de la Tartus. Proiecţia cartografică a spaţiului în cauză transfigurează un posibil culoar al Rusiei prin Marea Mediterană către Vest pe de o parte, o cale de comunicare cu Turcia pe de altă parte.
• Rusia îndeamnă la precauţie
Rusia a îndemnat partenerii din vest din cadrul Consiliului de Securitate al ONU să dea dovadă de precauţie şi să aştepte rezultatele anchetei cu privire la utilizarea armelor chimice asupra populaţiei şi insurgenţilor. După cum a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, Occidentul ar trebui influenţeze opoziţia să facă posibilă "realizarea misiunii inspectorilor internaţionali".
"Pe fondul unui noul val de propagandă antisiriană, considerăm că sunt inacceptabile apelurile lansate, în special, de unele capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU şi de a utiliza imediat forţa", a mai precizat Aleksandr Lukaşevici.
Moscova face tot posibilul pentru a împiedica o internaţionalizare periculoasă a crizei siriene. Începând cu ziua de vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a purtat o serie de convorbiri telefonice cu secretarul amerian de stat, John Kerry, cu omologii săi din Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, precum şi cu oficiali ONU. Este semnificativ faptul că ultimele informaţii difuzate de televiziunea siriană potrivit cărora trupele guvernamentale au descoperit mari arsenale chimice ale rebelilor au fost ignorate complet de sponsorii opoziţiei. Fără să mai aştepte începerea anchetei, SUA, Marea Britanie şi alte state au început deja să ia măsuri pentru pregătirea unui atac militar.
Pentagonul a amânat revenirea în SUA din Golful Persic a distrugătorului Mahan. Prin urmare, în apele din Mediterana de Est sunt prezente patru nave americane în loc de trei. Iar Barack Obama a convocat de urgenţă, sâmbătă, la Casa Albă o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate. Însă toate acestea nu înseamnă că este inevitabilă o lovitură din partea SUA asupra Siriei. Mai degrabă este vorba despre o demonstraţie de forţă şi intenţii serioase.
•
MAE condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice, de către oricare dintre părţile la conflictul din Siria. Combatanţii trebuie să coopereze pe deplin cu misiunea de experţi ONU, aflată la acest moment în Damasc, inclusiv prin asigurarea cadrului necesar pentru ca aceasta să poată investiga, în deplină siguranţă, toate incidentele în care există suspiciunea utilizării de arme chimice. În acest sens, MAE îşi exprimă profunda dezaprobare faţă de atacul la care a fost supusă, îeri dimineaţă, misiunea ONU aflată în exerciţiul funcţiunii, în baza acordului autorităţilor siriene.