UPDATE/ IONUŢ MIŞA:  "Cea de-a doua rectificare este pozitivă şi a urmărit încadrarea în deficitul de 2,96%"

Macroeconomie / 15 noiembrie 2017

Ionuţ Mişa

Ionuţ Mişa

  • document ataşat Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificăr bugetare
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 20:35 Consiliul Fiscal: Nivelul estimat al veniturilor bugetare nu ridică probleme privind fezabilitatea

    Nivelul estimat al veniturilor bugetare exprimate în cadrul proiectului celei de-a doua rectificări nu ridică probleme în ceea ce priveşte fezabilitatea, a informat astăzi Consiliul Fiscal, care a ridicat rezervele exprimate cu prilejul primei rectificări bugetare.

    Instituţia precizează, prin intermediul unui comunicat de presă: "Rectificarea veniturilor şi cheltuielilor agregate ale bugetului general consolidat este una de mică amploare, cu plusuri de 377 şi, respectiv, 601 milioane lei. Nivelul estimat al veniturilor bugetare nu ridică, în lumina informaţiilor disponibile, probleme în ceea ce priveşte fezabilitatea, Consiliul fiscal ridicându-şi rezervele exprimate cu prilejul primei rectificări bugetare. Eventuale nerealizări pot apărea doar la nivelul intrărilor din fonduri europene, însă, dat fiind faptul că majoritatea sumelor incluse (circa 75%) nu fac decât să tranziteze bugetul şi pe venituri şi pe cheltuieli, impactul unei nerealizări a acestora la nivelul planificat asupra deficitului bugetar este nul".

    În ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune, Consiliul Fiscal menţionează că nivelul estimat al acestora apare drept suficient de redus ulterior diminuării de amploare operate în contextul primei rectificări astfel încât atingerea ţintei anuale să apară drept realizabilă.

    "La nivelul cheltuielilor bugetare sunt operate revizuiri consistente în structură, continuând fenomenul majorării alocărilor pentru cheltuieli curente în detrimentul celor de investiţii, construcţia bugetară curentă creând premisele ca formarea brută de capital fix în sectorul public (conform SEC 2010 exprimată ca procent din PIB) să fie sub 3% şi să se situeze la minimul ultimilor 12 ani, în condiţiile în care un nivel similar era atins înainte de aderarea la UE şi în lipsa intrărilor de fonduri structurale", mai precizează Consiliul Fiscal.

    Consultaţi integral, în documentul ataşat, poziţia Consiliului Fiscal cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară, anunţată astăzi de Guvernul Tudose.

    (G.F.)

    ----------

    Actualizare 16:15 A doua rectificare bugetară, aprobată de Guvern

    Fonduri suplimentare pentru drepturile salariale din educaţie şi sănătate

    A doua rectificare bugetară din acest an a fost adoptată astăzi de Guvern, cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,96% din PIB şi având în vedere datele ce argumentează posibilitatea unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare şi de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017, informează un comunicat oficial.

    Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane lei, potrivit sursei citate.

    "Această rectificare bugetară asigură fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea cadrelor didactice din preuniversitar, finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, plata pensiilor militare şi a unor drepturi salariale personalului medical, finanţarea programelor de sănătate", susţine Executivul.

    Potrivit comunicatului, s-au asigurat fonduri suplimentare, după cum urmează:

    - la bugetele locale s-au alocat 611,9 milioane lei pentru: plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat - plus 550 milioane lei; finanţarea sistemului de protecţie a copilului - plus 61 milioane lei; finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat - plus 0,9 milioane lei;

    - la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale: plus 630,9 milioane lei per sold; s-au asigurat suplimentar 537 milioane lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilor şi 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate şi economii la unele naturi de cheltuieli şi prin urmare s-au redus 22 milioane lei;

    - la Ministerul Afacerilor Interne: plus 363,5 milioane lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 380 milioane lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum şi pentru plata diferenţelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 16,5 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;

    - la Ministerul Transporturilor: plus 293,9 milioane lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinanţării naţionale şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;

    - la Ministerul Sănătăţii: plus 281,0 milioane lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane lei, în principal, pentru acţiunile şi programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenti, personalului medical din structurile de primiri urgenţe, precum şi pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate; s-a redus suma de 6,2 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;

    - la Ministerul Justiţiei: plus 232,1 milioane lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei; s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;

    - la Ministerul Educaţiei Naţionale: plus 30,0 milioane lei per sold; s-au asigurat 50 milioane lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat; s-a redus suma de 20 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;

    - bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate: plus 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente;

    - bugetul Asigurărilor Sociale de Stat: plus 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.

    Executivul menţionează că diminuări au fost operate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (minus 78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (minus 52,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (minus 43,7 milioane lei per sol, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (minus 27,8 milioane lei), Ministerul Mediului (minus 27,4 milioane lei), având în vedere, în principal, gradul de execuţie a cheltuielilor.

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 15:06 Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Avem colectare sub aşteptări, creşteri ale cheltuielilor sociale şi ajustare a investiţiilor publice"

    Imaginea bugetului este destul de complicată, având o colectare a veniturilor sub aşteptări, creşteri ale cheltuielilor sociale şi o ajustare masivă a investiţiilor publice, a declarat, astăzi, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

    Dumitru a spus: "Imaginea bugetului este destul de complicată în momentul de faţă, cu o colectare sub aşteptări a veniturilor, creştere sub aşteptări a cheltuielilor sociale şi o ajustare masivă a investiţiilor publice. Veniturile bugetare sunt în scădere de doi ani. Am pierdut cam 2% din PIB venituri din taxe şi impozite după reducerea de TVA, de la 8% venituri din TVA suntem astăzi la 6,3% din PIB, 1,7% din PIB pierdere de venituri bugetare, în condiţiile în care avem o pondere a veniturilor bugetare din taxe şi impozite foarte mică, cea mai mică la nivel european, după Irlanda".

    Potrivit acestuia, la nivelul deficitului bugetar derapajul este absolut evident şi a spune că şi alţii au deficite mari este complet fals.

    "Dacă ne uităm pe proiecţia Comisiei Europene pentru 2018/2019, chiar şi în 2017, la 3% avem proiecţia pentru anul acesta, am avea deficitul cel mai mare din Europa, alături de Spania. În 2018/2019, conform proiecţiei Comisiei Europene, vom avea de departe cel mai mare deficit din Europa. Nicio altă ţară nu va mai fi la peste 3%. Noi vom avea, conform proiecţiei actualizate a Comisiei Europene, 3,9%, respectiv 4,1%. Este o ieşire în decor pe care pieţele financiare probabil că nu o vor ignora. 3% ar trebui să fie deficitul maxim pe care ar trebui să-l facem de-a lungul ciclului economic. Adică în cele mai proaste momente ale ciclului economic. Noi îl facem în cele mai bune momente ale ciclului. Imaginaţi-vă ce ar însemna anul acesta, cu o creştere economică de peste 7% şi cu deficit de 3%. Este mult prea mult, un deficit mult prea mare", a atras atenţia preşedintele Consiliului Fiscal.

    (S.A.)

    -------------

    Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an este pozitivă şi a urmărit încadrarea în deficitul de 2,96%, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, în deschiderea şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

    Ministrul Finanţelor Publice a afirmat: "Este a doua rectificare bugetară, este, de asemenea, pozitivă. Vreau să menţionez că a avut la bază această rectificare consultări cu toate ministerele şi s-a urmărit încadrarea în deficit 2,96% din PIB, s-a şi reuşit acest lucru, rezultatele economice de până în prezent argumentând astfel posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat iniţial. De asemenea, a avut loc o creştere a PIB-ului estimat de la 837,2 miliarde la 842,5 miliarde de lei".

    Mişa a adăugat că la nivelul veniturilor, respectiv veniturile bugetului general consolidat, există "o majorare pe sold cu suma de 280,2 milioane de lei".

    Oficialul a mai spus: "După cum ştiţi, există mai multe categorii de bugete, unele dintre ele sunt pe plus, unele sunt pe minus, dar, per total, există un plus de venituri, pentru a înţelege toată lumea de ce este o rectificare pozitivă. De asemenea, la nivelul cheltuielilor se majorează pe sold nivelul cheltuielilor cu 503,8 milioane de lei pentru asigurarea următoarelor tipuri de cheltuieli. S-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale, 611,9 milioane de lei, şi aici vorbim de plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, au fost alocate 550 de milioane de lei, de asemenea, pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului 61 milioane de lei, pentru finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat plus 0,9 milioane de lei".

    Mişa a precizat că au fost acordare sume suplimentare mai multor ministere. El a explicat: "Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, plus 630,9 milioane de lei per sold, menţionând că s-au asigurat suplimentar 537 milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilor. De asemenea, 115 milioane de lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne avem o majorare de 363,5 milioane de lei per sold, 380 de milioane de lei sunt pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor care şi-au încetat raportul de serviciu în 2017. La nivelul Ministerului Transporturilor avem un plus de 293,9 milioane de lei per sold, s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane de lei pentru cofinanţarea naţională şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020".

    Mişa a precizat că la Ministerul Sănătăţii s-a alocat în plus o sumă de 281,0 milioane lei per sold, asigurându-se suplimentar 287,2 milioane lei, în principal, în special, pentru acţiunile şi programele de sănătate şi, de asemenea, pentru plata medicilor rezidenţi şi a personalului medical din structurile de primiri urgenţe.

    Oficialul a menţionat: "La nivelul Ministerului Justiţiei avem un plus de 232 milioane de lei per sold, asigurându-se suplimentar 240,2 milioane de lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei. (...) De asemenea, la Ministerul Educaţiei avem un plus de 30 de milioane lei per sold, asigurându-se suplimentar 50 milioane lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat".

    Mişa a adăugat că bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate a primit la rectificare un plus 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente.

    "La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat avem un plus de 323 de milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale", a declarat ministrul.

    Mişa s-a referit şi la diminuările de bugete operate în cadrul rectificării la "ministerele care nu au reuşit să cheltuie integral o parte din bani sau din anumite motive nu mai au capacitatea până la finalul anului să utilizeze aceşti bani".

    "Diminuări au fost operate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (- 78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (- 52,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (- 43,7 milioane lei per sold), dar menţionez aici că s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (- 27,8 milioane lei) şi Ministerul Mediului (- 27,4 milioane lei)", a mai precizat ministrul.

    Mişa a concluzionat: "Ne încadrăm în deficitul de 2,96%, discutat anterior şi cu organismele internaţionale, şi e un element de stabilitate la nivel macroeconomic pentru România".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb