UPDATE Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord pe tema programului nuclear iranian

F.A.
Internaţional / 24 noiembrie 2013

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord pe tema programului nuclear iranian

Teheranul îşi va limita activităţile nucleare, iniţial pentru şase luni

Update 13:50 Herman van Rompuy: "Este crucial să asigurăm punerea în aplicare la timp a acordului"

Preşedintele Consiliului European (CE), Herman van Rompuy, consideră că important este ca noul acord să fie pus în aplicare la timp, salutând "curajul" demonstrat de Iran şi de cele şase mari puteri ale lumii, arată AFP.

Domnia sa a precizat: "Este crucial să asigurăm punerea în aplicare la timp a acordului şi să continuăm, în baza încrederii deja construite, munca spre reglementarea definitivă a acestei probleme".

---

Update 13:15 MAE: "Este esenţială monitorizarea implementării aspectelor privind programul nuclear"

Ministerul Afacerilor Externe român (MAE) salută acordul la care s-a ajuns astăzi, în cadrul negocierilor de la Geneva, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

"Această evoluţie este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare. În context, este esenţial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate şi obţinerea de rezultate concrete", se precizează în document.

Totodată, MAE îşi exprimă "sprijinul ferm pentru negocierile care vor urma în perspectiva definirii parametrilor unei soluţionări definitive şi cuprinzătoare a acestui dosar". Ministerul consideră că este esenţială intensificarea eforturilor pentru obţinerea de progrese concrete în aplicarea prevederilor acordului, monitorizarea vigilentă a procesului de implementare şi clarificarea tuturor aspectelor privind programul nuclear iranian.

De asemenea, MAE subliniază, potrivit comunicatului, rolul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a Planului comun de acţiuni convenit la Geneva.

---

Update 11:53 Ministrul rus de externe: "Am înlăturat substanţial riscurile"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că acordul încheiat la Geneva între Iran şi marile puteri oferă un cumul de factori în direcţia pozitivă, când "nimeni nu a pierdut şi toţi au de câştigat", transmit sursele de presă.

Domnia sa a precizat că astfel este înlăturat riscul de proliferare a armelor de distrugere în masă legat de programul nuclear iranian.

Potrivit surselor citate, Lavrov şi-a exprimat certitudinea că "realizarea acestui acord va consolida în mod serios încrederea, încredere care lipsea şi care cauza dispute suplimentare în această regiune a Orientului Mijlociu, în Nordul Africii, în zona Golfului Persic".

Astfel, acordul "va permite crearea de premise suplimentare pentru atingerea acelui obiectiv care a fost trasat de comunitatea mondială în 2010: convocarea conferinţei în vederea înfiinţării în Orientul Mijlociu a unei zone libere de arme nucleare".

Oficialul şi-a exprimat speranţa că acordul "va avea un efect pozitiv şi asupra eforturilor în vederea reglementării problemei siriene, includerii Iranului în activitatea constructivă a tuturor pentru desfăşurarea conferinţei Geneva-2", mai arată sursele de presă.

---

Update 11:43 Israel: "Acordul de la Geneva, un acord prost"

Israelul a denunţat, azi, acordul încheiat la Geneva, afirmând că Teheranul a obţinut "ceea ce voia", potrivit biroului premierului Benjamin Netanyahu, informează sursele de presă.

"Este un acord prost, care oferă exact ceea ce voia Iranul, şi anume o ridicare semnificativă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative a programului său nuclear", se arată într-un comunicat, citat de sursele de presă.

"Acordul permite Iranului să continue să îmbogăţească uraniu, lasă pe loc centrifugele şi îi permite să producă materiale fisionabile pentru o armă nucleară", se mai arată în comunicat.

Biroul premierului israelian subliniază că "acordul nu a ajuns nici la desfiinţarea centralei de la Arak", un reactor cu apă grea situat în nordul Iranului, potrivit aceleiaşi surse. "Presiunea economică la care este supus Iranul ar fi putut conduce la un acord mult mai bun, care ar fi prevăzut o desfiinţare a capacităţilor nucleare iraniene", apreciază biroul premierului israelian.

La rândul său, ministrul Economiei Naftali Bennett a oferit asigurări că Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva şi că are dreptul să se apere.

"Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva. Iranul ameninţă Israelul, iar Israelul are dreptul să se apere", a menţionat Bennett.

"Acordul lasă intactă maşina nucleară iraniană şi ar putea permite Iranului să producă o bombă într-o perioadă de şase-şapte săptămâni. Israelul este pregătit pentru orice eventualitate", a declarat ministrul, conform surselor.

Deşi liderii israelieni se aşteptau la un aranjament la Geneva, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a rezumat sentimentul de înfrângere din Israel. Acordul de la Geneva constituie "cea mai mare victorie diplomatică a Iranului", a spus domnia sa.

"Acest acord este cea mai mare victorie diplomatică a Iranului, care a obţinut recunoaşterea presupusului său drept legitim de a îmbogăţi uraniu", a declarat Lieberman.

Întrebat despre un eventual atac israelian împotriva Iranului, Lieberman a subliniat că "toate opţiunile sunt pe masă". Conform surselor de presă, oficialul a explicat: "Responsabilitatea securităţii poporului evreu şi populaţiei israeliene reprezintă unica responsabilitate a Guvernului israelian. Orice decizie cu privire la acest subiect va fi adoptată în mod independent şi responsabil".

---

Update 11:08 John Kerry: "Acordul va face lumea, Israelul şi partenerii SUA mai sigure"

Secretarul de Stat al SUA John Kerry a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acordul încheiat la Geneva asupra programului nuclear iranian va face "lumea mai sigură, Israelul şi partenerii în regiune mai siguri", informează sursele de presă.

Domnia sa a subliniat, totodată, că prima etapă nu spune că Iranul are dreptul la îmbogăţirea uraniului, "indiferent ce spun anumite comentarii de interpretare".

De asemenea, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, a declarat, referitor la conţinutul acordului, că "este întotdeauna rău să iei un punct şi să încerci să îl poziţionezi într-un anumit fel".

Oficialul a precizat: "Noi am încercat să răspundem preocupărilor comunităţii internaţionale şi să o facem într-un mod respectuos faţă de Guvernul şi poporul iranian".

Totodată, preşedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul, la rândul său, afirmând că acesta "deschide noi orizonturi", arată sursele citate.

Negociatorii au salutat un "succes" pentru Iran, după cinci zile de negocieri dure cu reprezentanţii ţărilor din cadrul Grupului 5+1.

---

Update 10:50 Ministrul german de Externe: "Acordul semnat cu Iranul, un punct de cotitură"

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat că acordul semnat cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului reprezintă un "punct de cotitură", arată sursele de presă.

Domnia sa a apreciat, totodată, că ţările occidentale s-au "apropiat bine" de "obiectivul de a împiedica o înarmare nucleară a Iranului", potrivit surselor.

"Am atins pentru prima dată o unitate politică asupra primilor paşi substanţiali", a declarat Westerwelle, exprimându-şi dorinţa "unei continuări rapide a negocierilor în vederea unui acord final".

---

Marile puteri şi Iranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear al Teheranului, noaptea trecută, la Geneva, după patru zile de negocieri "dificile", arată sursele de presă.

Astfel, acordul permite Iranului să îşi continue dreptul la îmbogăţirea uraniului încă şase luni, timp în care negociatorii vor căuta să ajungă la o înţelegere care permite Teheranului să continue programul nuclear la o capacitate considerabilă doar într-o modalitate paşnică, au anunţat negociatorii implicaţi în discuţiile pe tema programului nuclear al Teheranului.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, a salutat acordul dintre Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), anunţând că acesta va împiedica Iranul să construiască o armă nucleară.

Obama a calificat ieri drept o "primă etapă importantă" acordul interimar încheiat cu Iranul asupra programului său nuclear, subliniind, totodată, că în acest dosar persistă "dificultăţi enorme".

Într-o intervenţie la Casa Albă, Obama a asigurat că acest acord "barează calea" Republicii islamice spre bomba atomică şi a îndemnat Congresul american să se abţină de la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, mai transmit sursele.

La rândul său, ministrul de Externe al Iranului Mohammad Javad Zarif a anunţat, însă, că va continua activitatea de îmbogăţire a uraniului, conform surselor citate.

Iranul susţine că programul său de dezvoltare atomică priveşte energia destinată sectorului civil şi utilizarea medicală, astfel că are dreptul să îmbogăţească uraniu în scopuri paşnice. În schimb, Statele Unite şi aliaţii acestora consideră că Iranul dezvoltă arme nucleare.

Şeful negociatorilor iranieni, Abbas Araghchi, anunţa vineri că Iranul şi marile puteri se apropie de un acord asupra programului nuclear al Teheranului.

O primă rundă de negocieri privind programul nuclear a eşuat în data de 9 noiembrie, în urma unor disensiuni între SUA şi Franţa cu privire la neutralizarea ameninţării unei bombe nucleare iraniene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb