UPDATE La noi, chiar şi cutremurele sunt fără număr...

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 31 octombrie 2013

La noi, chiar şi cutremurele sunt fără număr...

Mircea Radulian: "În trecut, nimeni nu ar fi băgat de seamă că au loc astfel de cutremure"

Update 08:23 Cutremur de 3,2 grade în Transilvania

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter a avut loc, în această dimineaţă, în Hunedoara, arată INFP.

---

Update 07:19 Alte două noi cutremure în Galaţi

Alte două noi cutremure au avut loc azi noapte în Galaţi, arată Institutul Naţional Pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul cutremur a măsurat 2,5 grade pe scara Richter, fiind urmat de alt cutremur de 2,6 grade pe scara Richter. Seismele s-au produs la mică adâncime.

---

O nouă zi la noi în ţară aduce şi un nou cutremur. După Galaţi şi Vrancea, este rândul regiunii Prahova să fie locul unde au loc seisme cu o magnitudine de mică intensitate.

Astfel, un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri dimineaţă, în Prahova, la 6 kilometri de localitatea Băicoi şi 11 km de Plopeni, la o adâncime de 13 kilometri, conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Potrivit relatărilor martorilor, mişcarea seismică a fost precedată de un zgomot subteran, perceput ca un huruit sau ca o bubuitură scurtă, asemănător celui din localităţile gălăţene unde, recent, a avut loc un roi seismic de joasă magnitudine. În ultimele săptămâni, s-au produs 11 cutremure de intensitate mică şi medie în zona Vrancea, după o serie de peste 300 de seisme în judeţul Galaţi.

Cutremurele recente care au cuprins ţara noastră nu par să sperie autorităţile de la noi, care, după consultări cu specialişti străini şi o analiză îndelungată, cum a fost cea pentru regiunea Galaţi, au ajuns la concluzia că fenomenul are cauze strict naturale.

Deşi mai multe voci din piaţă au reclamat faptul că o posibilă cauză care a dus la producerea seismelor ar fi explorarea în vederea identificării zonelor cu unde s-ar afla gaze de şist, totuşi experţii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului au exclus această variantă, în repetate rânduri.

Mircea Radulian: "În trecut, nimeni nu ar fi băgat de seamă că au loc astfel de cutremure"

Cel mai recent cutremur care a avut loc, marţi noaptea, în Prahova, a avut la bază cauze naturale, înscriindu-se în categoria seismelor obişnuite, ne-a declarat, ieri, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian. Domnia sa ne-a spus că, într-adevăr, în ultima perioadă, a fost înregistrată o intensificare a activităţii seismice la noi în ţară, însă, deocamdată, nu există motive reale care să inducă panică în rândul populaţiei.

Directorul ştiinţific al INFP consideră că astfel de cutremure, de mică intensitate, se vor mai produce, în viitor, fiind vorba de o activitate seismică care, însă, nu iese din parametrii normali. Domnia sa ne-a explicat: "Şi în trecut aveau loc cutremure cu aceeaşi regularitate. Cu toate acestea, nimeni nu a băgat de seamă activitatea seismică de atunci, deoarece nu exista aparatura performantă care să înregistreze fiecare cutremur, indiferent de magnitudinea sa. Este posibil ca teama de cutremure care a izbucnit în ultima perioadă să fie indusă, într-o oarecare măsură, şi de faptul că de fiecare dată când are loc un seism, informaţiile sunt imediat disponibile şi apar la televizor. În mod cert, însă, nu există un motiv special pentru a justifica activitatea seismică din ultima vreme".

Dacă se va constata o activitate seismică precum cea din prezent, în următorii doi ani, atunci, într-adevăr pot fi ridicate unele semne de întrebare, mai consideră Mircea Radulian.

Potrivit declaraţiilor domniei sale, Vrancea este singura zonă care ar fi capabilă să producă surprize, însă este "destul de greu" de prezis dacă, în viitor, va avea loc un cutremur mare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se abat asupra noastra toate necazurile : Cutremure atat la figurat ( din nefericire in toate domeniile) cat si iata acum si la propriu.

    Din aceasta cauza, omenirea remarca aceste cutremure. Este o zicala din popor ( ardelenii o accentuiaza mai mult) si anume dupa toate relele se zice: NO NUMAI ASTEA NE MAI LIPSESC. Concluzia : Daca ar merge mai bine in aceasta tara,sigur n-ar mai exista aceasta remarca... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb