UPDATE / SURSE: Tsipras vrea să semneze un acord economic pe trei ani cu Rusia

Valentin Busuioc
Internaţional / 5 aprilie 2015

Foto: Alexistsipras.eu

Foto: Alexistsipras.eu

Actualizare 15:24

Premierul elen Alexis Tsipras s-ar pregăti pentru o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Moscova pe 8-9 aprilie, intenţionând să semneze un acord economic pe trei ani între Grecia şi Rusia, scrie Kathimerini, citând surse guvernamentale.

Mai mulţi oficiali europeni de rang înalt şi-au exprimat deja îngrijorarea că Grecia s-ar putea folosi de Rusia în negocierile cu creditorii internaţionali, pentru continuarea finanţării statului elen, aflat în pericol să intre în incapacitate de plată.

Sursele citate de Kathimerini susţin că autorităţile de la Atena sunt hotărâte să urmeze "o politică economică şi energetică având multe faţete". În acest sens, obiectivul grecilor ar fi semnarea unui plan comun de acţiune cu Rusia în domeniul economiei, comerţului, cercetării şi tehnologiei, pe termen de trei ani.

Tsipras nu pare impresionat de îngrijorarea Occidentului faţă de un derapaj geopolitic al Greciei şi nu intenţionează să ascundă zonele de dezacord, precum anexarea Crimeii de către Rusia, au mai spus sursele.

Recent, preşedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, l-a avertizat pe prim-ministrul grec să nu răcească relaţiile ţării sale cu Uniunea Europeană. Politicianul german a afirmat că "ar fi inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politica UE faţă de Rusia, în schimbul unui ajutor din partea acestui stat".

Totodată, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german, Gunther Krichbaum, membru în Uniunea Creştin-Democrată (CDU), condusă de Angela Merkel, a apreciat că, dacă guvernul Greciei crede că va găsi "salvare" la Moscova, "pariază pe calul greşit".

---

Actualizare 12:52

Germania s-a oferit să îngheţe conturile grecilor bogaţi suspectaţi că fac evaziune fiscală, a declarat, ieri, ministrul Economiei de la Berlin, Sigmar Gabriel, citat de Dow Jones Business News.

Ministrul a afirmat, într-un interviu pentru Rheinische Post: "Oferta rămâne valabilă, dar trebuie ca şi autorităţile financiare greceşti să se implice".

Demnitarul german a subliniat că o condiţie necesară în acest sens este ca guvernul din Grecia să accepte programul de reforme convenit cu partenerii străini. În opinia lui Sigmar Gabriel, problemele statului elen nu au fost provocate de iniţiativele Troicii de creditori UE-BCE-FMI.

"Grecia este o victimă a propriei elite economice şi politice", a punctat Gabriel.

Ministrul german al Economiei s-a arătat sceptic privind o posibilă iniţiativă a Greciei de a-şi înlocui partenerii europeni cu o loialitate faţă de Rusia.

Demnitarul a comentat: "Chiar dacă încerc, nu-mi pot imagina că există cineva la Atena care se gândeşte serios să-şi întoarcă spatele de la Europa, ca să se arunce în braţele Rusiei. Şi mă îndoiesc şi de faptul că Moscova simte vreo nevoie stringentă să îndeplinească bucuros vreunul dintre visurile financiare ale Greciei, dată fiind situaţia economică şi financiară de acolo (din Rusia - n.r.)".

---

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, se va afla astăzi în Washington, ca să discute programul de reforme al statului elen cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, scrie DPA.

Vizita are loc înaintea termenului-limită stabilit pentru Grecia (9 aprilie), ca să ramburseze FMI o tranşă din împrumut de 450 milioane euro (494 milioane dolari).

În contextul temerilor asupra unei posibile intrări în incapacitate de plată (default), guvernul grec a anunţat vineri că nu ar avea nicio problemă să respecte termenul stabilit.

Oficialii greci s-au arătat încrezători că pot ajunge în curând la un acord cu creditorii internaţionali (inclusiv FMI) asupra unui plan de reforme de salvare ce prevede, pentru acest an, o suplimentare cu 3,7 miliarde euro a veniturilor statului elen. O componentă-cheie a planului este combaterea evaziunii fiscale.

Guvernul Greciei anticipează o creştere a veniturilor cu încă 1,5 miliarde euro din vânzarea Autorităţii Portuare de stat Pireu şi a 14 aeroporturi regionale.

Ieri, o comisie de anchetă a ţinut o şedinţă ceremonială ce a marcat începutul mandatului comisiei, care va încerca să afle cine a fost responsabil pentru criza datoriilor în Grecia. Preşedintele Prokopis Pavlopoulos şi premierul Alexis Tsipras au luat parte la şedinţă. Pavlopoulos a declarat că, în calitate de membru al zonei euro, Grecia are obligaţii internaţionale, dar şi dreptul la suveranitate naţională. Opoziţia s-a arătat împotriva înfiinţării comisiei.

Ancheta va avea în vedere mandatele prim-ministrului socialist Georgios Papandreou (2009-2011), al premierului interimar Lucas Papademos (2011-2012) şi al guvernului de coaliţie din 2012-2015, format din conservatori şi socialişti, sub conducerea premierului Antonis Samaras.

Grecia ar putea să naţionalizeze băncile şi să introducă o monedă în paralel cu euro pentru plata obligaţiilor, dacă ţările din zona euro nu renunţă la o parte din cerinţe pentru deblocarea de noi fonduri din împrumutul contractat de la UE, FMI şi BCE, au declarat pentru The Telegraph surse apropiate guvernului elen.

Mai mult, Syriza (partidul de extremă stângă care domină coaliţia guvernamentală) ar putea decide să nu mai remită către FMI tranşa programată pentru săptămâna viitoare (conform acordului de bailout), ca să le poată plăti bugetarilor salarii şi alte beneficii.

Un oficial de rang înalt a declarat: "Suntem un guvern de stânga. Dacă trebuie să alegem între incapacitatea de plată către FMI şi cea către propriul nostru popor, nu este ceva care să solicite prea mult gândirea. Am putea fi nevoiţi să nu ne mai plătim datoriile către FMI. Asta va provoca turbulenţe pe pieţe, iar ceasul va începe să bată mult mai rapid".

Oficialul a adăugat: "Ei vor să ne supună ritualului de umilire şi să ne sechestreze cu forţa. Încearcă să ne pună într-o poziţie din care va trebui fie să ne declarăm incapacitatea de plată în faţa poporului, fie să semnăm o înţelegere toxică pentru noi, din punct de vedere politic. Dacă acesta este obiectivul lor, va trebui să se descurce fără noi".

În schimb, Dimitris Mardas, adjunctul ministrului elen de Finanţe a afirmat că Grecia va plăti la timp tranşa de împrumut de 450 milioane de euro (489 milioane de dolari) către FMI, programată pentru 9 aprilie, transmite Reuters.

"Facem tot posibilul să ne achităm obligaţiile. Suntem pregătiţi să plătim în 9 aprilie", a declarat Dimitris Mardas la postul elen de televiziune Skai TV. Oficialul a dat asigurări că veniturile statului în martie au depăşit aşteptările şi a adăugat că se înregistrează progrese în negocierile cu creditorii internaţionali (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană).

Surse au declarat, pentru The Telegraph, că se lucrează la un plan de urgenţă, în cazul în care negocierile cu creditorii eşuează.

"Vom închide băncile şi le vom naţionalizara, apoi vom emite IOU (obligaţiuni guvernamentale - "I owe you"), dacă este necesar, şi ştim toţi ce înseamnă asta. Ceea ce nu vom face este să fim un protectorat al Uniunii Europene", au arătat sursele citate.

IOU-urile vor fi, în mod esenţial, o nouă formă de monedă, comentează The Telegraph. Drahma grecească a fost înlocuită de euro în mod formal în 2002, după ce o rată de schimb a fost stabilită cu doi ani înainte. Economiştii au sugerat revenirea la drahmă.

Un oficial citat de The Telegraph a precizat că se încearcă înlăturarea Syriza de către creditorii din zona euro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Le-o trag nemtii si la propaganda nu numai la metodele de a indatora o tara. Boii de Ucraineni nu inteleg nimic cand se uita la Grecia sau Romania. Exact aceleasi metode exacte, care functioneaza nemteste.

    1. "Grecia este o victimă a propriei elite economice şi politice"

      Poftim? Și de ce a fost nevoie de o austeritate care a dus la 25% șomaj în rândul populației non-elită? Românilor, vă recunoașteți în citatul de mai sus? 

      dar de credite de ce a fost nevoie? daca nu ar fi facut austeritate, ar fi trebuit sa asume nemtii pierderile, nu? (ca ar fi trebuit sa plateasca eu, dupa ce au garantat pentru greci).

      nu imi garantezi si mie un credit? ca apoi nu o sa mai dau bani la banca, sub cuvant ca nu imi face placere sa duc un regim de viata auster. nu au decat sa te popreasca pe tine, sa iti ia casa si masina, ca cine te-a pus... 

      alte justificari pentru nimicnicia sufleteasca traditional mioritica mai gasesti? 

      cu lipsa de minte specifica, ma si minunez ca a ajuns romania in UE.

      si inteleg cat se poate de bine de ce e tinuta la poarta Schengen. 

      din acelasi motiv pentru care nu bagi porcul in casa. 

      i se potriveste mai bine in afara decat inauntru. 

      Păi, dacă nu știi povestea, ei bine creditele acestea au crescut de ceva vreme. Acele elite de care vorbim au mințit oribil:

       

      "On June 19, 2000, Greece joined the Euro-zone. This meant it adopted the Euro (€) as its national currency, and agreed to abide by the Maastricht rules on debt and deficit ratios. These stipulate that no Euro-zone member may have a debt greater than 60% of its GDP or a budget deficit greater than 3% of it GDP.[2] 

       

      However, it is now generally acknowledged that the Greek debt and deficits far exceeded these goals set by the Maastricht treaty. Greek debt was about $131 billion, or 103.7% of GDP in 2001, far above the required 60%. However, the more important deficit ratio was held under 3% through various accounting tricks throughout the early 2000s. Only in late 2009 and early 2010 did it become apparent that Greece’s true budget deficit was about 12% of its GDP" 

       

      "Pe 2000, Grecia a intrat în Euro. A adoptat moneda unică cu condițiile de a ține datoria și deficitul în anumite limite. Datoria să fie mai mică de 60% din PIB și deficitul mai mic de 3% din PIB. Totuși, parametri erau mult mai mari. Datoria era de 103.7% din PIB, mult peste limita de 60%. Iar deficitul anual era ținut sub limita de 3% prin diferite șmecherii de către Goldman Sachs. Doar în 2009 s-a aflat că deficitul era de fapt 12% din PIB," 

       

      Iată cum a ajust Grecia la prăpastia de acum. Creditorii au venit și au mai dat drogatului în plus ceea ce nu avea nevoie. Iar elita Greciei a continuat să fraudeze și să nu plătească taxe. 

      Știi care sunt ultimele cifre ale austerității în Grecia? Familile sărace au sărăcit cu 60-70% din venituri în timp ce bogații doar cu 10-15%. Halal țară. Acolo merită făcută o revoluție cu naționalizarea completă a capitalului fix și mobil și eventual câteva ghilotine în piața publică. 

    Ministrul grec s-a dus sa pupe mana sultanului.

    De ce nu este o lege si o moneda (€) pentru UE? Soferul de Tir cu ce este mai special daca este din Germania vs Romania ?

    Miroase a razboi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb