• Update 17:01
Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, PriceWaterhouseCoopers (PwC) România, declară: "Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector".
"Mai mult, ar fi de dorit ca, în timp, cota redusă de TVA să fie extinsă şi la alte alimente de bază aşa cum sunt carnea, laptele, zahărul sau uleiul", adaugă Anghel, conform unui comunicat de presă.
...
• Impactul negativ - compensat prin accizele la alcool şi la bunurile de lux
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi redusă la 9% la pâine, de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur.
Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturile, ceasurile de lux şi anumite tipuri de armament.
Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat, ieri, ministrul finanţelor publice Daniel Chiţoiu.
Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, însă au acceptat scăderea TVA la 9% pentru pâine.
Oficialul a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen "rezonabil" că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.