UPDATE Victor Ponta prezintă "starea naţiunii"

F.A.
Politică / 10 ianuarie 2013

  • document ataşat Bugetul Cetăţeanului
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE 19:06

    Premierul a menţionat că actualul Guvern îşi propune o reformă reală.

    "La fel sistemul social şi de colectare a taxelor - dorim o reorganizare şi restructurare fundamentală a Gărzii Financiare, a controlului vamal, a instituţiilor care nu trebuie să fie simpli încasatori de la cei cinstiţi, ci un braţ armat, un instrument de descoperire şi sancţionare a celor care trăiesc din evaziune fiscală", a continuat Victor Ponta.

    UPDATE 19:00

    Primul ministru a declarat: "Anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau pensii. Am reparat ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi nerezonabil să vorbim de creşteri suplimentare".

    UPDATE 18:57 Ponta: "14 miliarde de euro, datoria istorică"

    Victor Ponta a declarat: "Vreau să vorbesc despre datoriile istorice. Nu există prea multe responsabilităţi individuale, ci colective. Eu nu ezit să mi le asum".

    "În ceea ce priveşte despăgubirile pentru terenuri şi construcţii naţionalizate, România a restituit deja, în afară de cele în natură, 5 miliarde de euro, 4 prin Fondul Proprietatea, administrat privat, şi un miliard cash. Mai sunt însă solicitări evaluate la 8 miliarde euro. Decizia CEDO e foarte clară, până în aprilie 2013, guvernul trebuie să ia o decizie clară, soluţia nu e simplă deloc, trebuie să dăm în natură ce se poate da, trebuie verificată corectitudinea şi trebuie eşalonată plata şi trebuie", a precizat premierul.

    Domnia sa a menţionat: "Hotărâri judecătoreşti pentru cadrele didactice - 770 milioane euro, avem hotărâri judecătoreşti pentru alţi bugetari de 1,4 miliarde euro. Avem datorii ale autorităţilor locale de 2,2 miliarde de euro, în sistemul de sănătate avem datorii de circa un miliard euro şi pentru taxa auto încasată în baza legilor anterioare avem de restituit un miliard de euro. Totalul este de 14 miliarde de euro datorii istorice pe care guvernul trebuie să le plătească şi aceasta responsabilitate ne revine".

    ----

    UPDATE 18:53

    Premierul a declarat: "Zilele astea am aflat bugetul Festivalului Enescu. Important şi pentru o ţară bogată, dar nu sunt bani. Nu mai aprobăm finanţarea niciunei investiţii pentru care există posibilitatea de a accesa fonduri europene. Interzicem prin legea bugetului".

    ----

    UPDATE 18:50

    Ponta a menţionat: "În 2013, Parlamentul va rămâne la nivelul de buget al anului 2012. La fel la Guvern, de la numărul de consilieri vom trece până pe 31 martie la reduceri în aparatul central. Nu există în nicio structură a aparatului central un singur post suplimentar aprobat. Deja, după primele HG există o reducere între 5 - 8 - 10% a numărului de personal".

    ----

    UPDATE 18:47

    "Indexarea pensiilor presupune o cheltuială suplimentară în 2013 de 500 milioane euro. Finalizăm restituirea sumelor reţinute la pensionari din contribuţiile de sănătate, cheltuială suplimentară faţă de 2012 de 100 milioane de euro. Plata celei de-a doua tranşe de recuperare a salariilor bugetarilor - cheltuială suplimentară de 1,1 miliarde de euro", a adăugat primul ministru.

    ----

    UPDATE 18:43

    Victor Ponta a menţionat: "Stabilitatea politică şi predictibilitatea au asigurat revenirea cursului de schimb la un nivel aproape surprinzător. Azi euro e la o cotaţie mai mică decât în aprilie 2012. Stabilitatea şi predictibilitatea din 2013 ne vor ajuta să păstrăm acest indicator în limitele propuse. În 2012, nu am mai luat niciun euro sau dolar de la FMI, ne-am împrumutat la costuri din ce în ce mai mici pe pieţele private, cu un minim de 5% la euro şi 6,03 % la lei".

    ----

    UPDATE 18:37

    Primul ministru a declarat: "Precizez, pentru că s-a terminat campania electorală, în 2012 într-o perioadă de alegeri, de criză politică, am îndeplinit totuşi principale criterii - deficitul bugetar- convenite cu partenerii noştri externi. În 2012, România e pe primul loc în UE în ce priveşte efortul de reducere procentuală a deficitului, nu e neapărat o fericire să fii pe primul loc la ajustare, dar s-au spus foarte multe lucruri anul trecut de dezastre economice, a fost dificil".

    "Pentru prima oară, după 2007, ne-am încadrat în limita de deficit de 3% din PIB, o limită prevăzută în tratatele europene", a precizat Ponta.

    ----

    UPDATE 18:31

    "Investiţiile sunt de 7,8 miliarde euro (din care 2,5 miliarde euro din fonduri europene), o treime din investiţii se vor face din fonduri europene. Nu se reduce suma alocată în 2012, important e dacă îi folosim prioritizat. Avem 5000 de proiecte începute şi nefinalizate. Fostul ministru de Finanţe ne-a aratat că avem proiecte pe care le putem termina în 250 de ani dacă nu le prioritizăm. Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că nu poate să-şi facă şi casă, să-şi repare şi masina şi să-şi ia şi haine în fiecare an", a adăugat premierul.

    ----

    UPDATE 18:28

    Victor Ponta a declarat: "Cât are de plătit România datorie publică? 51 miliarde euro, 2.500 euro fiecare român, de la nou născut la cel mai în vârstă are practic o datorie, datoria publică a României. În urmă cu patru ani, România avea 28 miliarde euro datorie, 1.400 euro pentru fiecare cetăţean".

    "În acest an, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro. Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde euro din împrumutul primit de la FMI şi Uniunea Europeană.

    România are o datorie de 34,7% din PIB. În UE, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 de ţări au datorie mai mare. Avem de plătit 10,2 miliarde euro salarii pentru personalul bugetar. Când vorbesc de personal bugetar nu mă refer la funcţionarii publici, ci la toţi cei plătiţi de la buget, medici, profesori, politişti, parlament etc", a precizat Ponta.

    ----

    UPDATE 18:22

    Premierul a menţionat: "În 2013, România va avea un PIB de circa 140 miliarde euro, ceea ce echivalează cu 7.000 euro anual pentru fiecare român, împărţit la 22 de milioane de români. După 2008, România a pierdut în mod consistent valoarea acestui PIB, de la 140 miliarde în 2008 am scăzut la 132 în 2012. În 2012, am cheltuit mai mult decât am produs cu 3,1 miliarde euro, iar în 2013 cu 3. Efortul din 2013 va fi întoarcerea la 2008, să închidem patru ani de subdezvoltare".

    "În 2013, veniturile statului vor ajunge la 46 miliarde euro, o treime din ce produc românii merge către bugetul public, respectiv 2.300 euro pentru fiecare cetăţean. Şi în acest an vom cheltui mai mult decât producem, la finele lui 2013 fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decât era la începutul anului. Această diferenţă este deficitul bugetar, care va fi acoperit din surse interne şi externe", a mai spus Ponta.

    ----

    UPDATE 18:15 Ponta: "Nu îmi propun un atac la fosta guvernare, ci doar o radiografie clară a situaţiei"

    "Astăzi voi arăta ce înseamnă bugetul şi starea financiară a României, cheltuielile pe care trebuie să le facem, deciziile adoptate în 2012 şi consecinţele ce urmează, datoriile istorice - aici o sa încerc să nu vorbesc de responsabilitatea unui guvern sau alt guvern, datoriile aparţin României într-o perioadă în care toate forţele politice din România au fost la guvernare. Nu îmi propun un atac la fosta guvernare, ci doar o radiografie clară a situaţiei", a declarat Victor Ponta.

    "Mă voi referi în special la perioada începută în anul 2000 cu guvernul Isărescu şi încheiată în 2008 de creştere economică a României. După 2008, ca urmare a crizei mondiale şi a crizelor politice româneşti România a oprit acest drum ascendent şi obligaţia noastră e să o readucem pe creştere", a precizat primul ministru.

    -----

    UPDATE 18:12

    Victor Ponta a început conferinţa de presă prin a preciza că a folosit termenul "un mesaj despre starea bugetara a natiunii, cunoscut din SUA", dar că nu pretinde şi nici nu şi-a dorit să adreseze un adevărat mesaj despre starea naţiunii.

    "În SUA preşedintele e şi şeful executivului, în România sistemul e diferit, dar avem obligaţia să prezentăm cetăţenilor cum stăm cu banul public", a declarat Ponta.

    Premierul a adăugat: "Este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor, ar fi fost dificil să dăm toate cifrele de milioane, miliarde, şi am folosit un procedeu pentru a explica mai clar, sumele rotunde. De asemenea, am preferat să folosesc valorile mari în euro, moneda europeană la care şi România în următorii ani trebuie să-şi propună şi să fie pregătită să adere".

    ----

    Premierul Victor Ponta susţine, astăzi, o conferinţă de presă privind elemente din bugetul pe anul acesta, alături de ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Oare din 2008 pana in prezent PIB-ul carei tari (din europa) a crescut?

      Inainte de alegeri (si de promisiunile electorale) oare nu stia in ce situatie este tara?

      De ce oare nu a pus in paplicare faimosul referendum prin care poporul a decis ca tara noastra trebuie sa aiba 300 de parlamentari in conditiile in care PIB-ul este atat de mic... 

      1. SINCER premier pe care Romania l-ar fi avut vreodata domnule Ponta "În 2012, nu am mai luat niciun euro sau dolar de la FMI, ne-am împrumutat la costuri din ce în ce mai mici pe pieţele private, cu un minim de 5% la euro şi 6,03 % la lei" De ce nu spuneti si pe ce perioada? Pentru ce am avut nevoie de tot tambalaul cu referendumul, bineinteles in afara faptului benefic de a incheia o prietenie cu dragul meu comentac Dorin. Aproape 45 de minute , cel putin conform dragilor de la Bursa vorbite despre datorii. Le-ati impartit pe caprarii in toate formele posibile si pana la urma nu v-ati obtinut sa declarati 2008-2012 ca fiind perioada de subdezvoltare "Efortul din 2013 va fi întoarcerea la 2008, să închidem patru ani de subdezvoltare"----Stiti ce erati dvs. azi fara Presedintele Capitan? Mai bine tac. Caci asa m-a luminat un raspuns al domnului Iliescu despre viata, pe care ma uimeste si pe mine cum am putut sa emit asa idee scurta , dar zic eu, ca mojicul, cu potential. Cand cineva te intreaba cine-i lumina vorbeste-i de iubire, cand vrea sa afle oaresce despre intuneric mai bine taci. Se pare ca am spus mai mult decat era nevoie. Sa fiti iubit :-)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb