"United Parcel Service" Inc. (UPS) din SUA, cea mai mare companie de coletărie la nivel mondial, a abandonat oferta de 5,16 miliarde euro (6,9 miliarde de dolari) pentru preluarea "TNT Express" NV din Olanda, întrucât autorităţile de reglementare din Europa vor bloca afacerea.
UPS, companie cu sediul în Atlanta, va plăti către TNT 200 de milioane de euro despăgubiri pentru ieşirea din afacere, la momentul la care Comisia Europeană va anunţa decizia oficială de respingere a fuziunii celor două societăţi. Compania americană a revizuit de două ori termenii tranzacţiei.
Conform TNT, autorităţile de reglementare au informat părţile afacerii, la data de 11 ianuarie, că ultimele concesii făcute nu sunt suficiente. Printre acestea se numără înstrăinarea unor operaţiuni şi oferirea de acces în reţea rivalilor de pe pieţele majore din Europa.
Directorul executiv al UPS, Scott Davis, a declarat că este "extrem de dezamăgit" de eşecul unei afaceri care ar fi fost cea mai mare din istoria companiei şi i-ar fi adus acesteia, în Europa, o cotă de piaţă similară cu cea a societăţii germane DHL, divizie a "Deutsche Post" AG.
Oficialii TNT au precizat: "Afacerea va fi suspendată în mod oficial odată ce va fi primită inevitabila decizie de interdicţie. Regretăm această situaţie, întrucât am crezut că fuziunea era fezabilă şi benefică pentru toţi acţionarii".
Amintim că, în martie 2012, UPS a decis să cumpere TNT pentru 9,50 euro/acţiune, după ce şi-a majorat oferta precedentă, de 9 euro, refuzată în luna anterioară.
Purtătorul de cuvânt al TNT, Cyrille Gibot, a declarat că societatea olandeză - care a luat fiinţă prin desprinderea din compania poştală "PostNL" NV în 2011 - va folosi banii obţinuţi ca despăgubiri de la UPS pentru consolidarea bilanţului contabil.
Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, va lua o decizie în privinţa fuziunii UPS - TNT până la data de 5 februarie.